StripsStriprecensiesDe Eenhoorn 1: De laatste tempel van Aesculapius

De Eenhoorn 1: De laatste tempel van Aesculapius

-

Omslag De Eenhoorn 1: De laatste tempel van Aesculapius De Eenhoorn 1: De laatste tempel van Aesculapius – dat klinkt sprookjesachtig. Diep in het bos verscholen, met vlinders en regenbogen… Je ziet het al voor je. Maar Aesculapius is de god van de geneeskunde en de voorkant van deze graphic novel ziet er ook niet erg lieflijk uit. Wel erg mooi vormgegeven: een stuk perkament met schetsen van de menselijke anatomie, een hoofdpersoon in vastberaden houding en op de achtergrond knokige en pezige monsters. Wat voor spannends gaat er schuil in dit boek?

Bloedstollend mysterie
Het is 1565 wanneer Ambrosius Paré, chirurgijn van de koning in Parijs, het slachtoffer van een gruwelijke moord onderzoekt. Er is iets vreemds aan de hand met het lijk, maar de artsen van de faculteit sturen hem weg voor hij er meer over kan ontdekken. Een paar dagen later strompelt er een stervende collega zijn praktijk binnen. Met zijn laatste woorden vraagt hij Paré de Aesculapiaden op te zoeken. Al snel is ook Parés leven in gevaar, als hij verwikkeld raakt in een geheimzinnig conflict tussen de kerk en een zeer vreemde soort wezens, de zogenaamde oerdieren die alleen uit botten en organen lijken te bestaan.

Ingewikkeld mysterie
De laatste tempel van Aesculapius is sterk gebaseerd op historische personen en gebeurtenissen. Door de Renaissance-setting, sterk vermengd met fantasy-elementen, krijgt het een lekker mysterieus sfeertje. Om het geheel af te maken, is het boek aangevuld met aantekeningen over de historische personages en wetenswaardigheden over de geneeskunst in de Renaissance. Ook de fraaie vormgeving sluit aan bij de Renaissance-thematiek.

Het verhaal vordert erg vlot en elk plaatje bevat veel details, informatie en raadselachtige toespelingen. Daardoor is het soms lastig in te schatten wanneer iets geheimzinnig bedoeld is of gewoon niet helemaal duidelijk wordt. Aan het eind vallen er echter veel puzzelstukjes op hun plaats en krijg je een beter beeld van wat er nu allemaal in het verborgene speelt. Hopelijk is daardoor in de vervolgdelen alles wat duidelijker.

Een wat oudere man als hoofdpersoon van een graphic novel is niet alleen vrij origineel, het werkt hier ook zeer goed. Paré is een sympathiek personage, die in zijn humor toch ook wat scherpe kantjes laat zien. Passend bij zijn leeftijd heeft hij sterke overtuigingen en een intelligente kijk op de zaken.

Het intelligente verhaal wordt uitstekend ondersteund door de tekeningen. De gedetailleerde en vrij realistische tekenstijl past bij de serieuze toon en de donkere humor in het verhaal. Ook het kleurgebruik is fraai en goed afgestemd op de scènes. Jean weet de personages veel expressie te geven, waarbij hij soms de grenzen van het realistische opzoekt. Hij accentueert dit vaak met een goede perspectiefkeuze.

Voor mensen zonder sterke maag is het waarschijnlijk allemaal iets te ‘anatomisch’. Je ziet bijna net zo vaak de binnenkant als de buitenkant van mensen, want naast alle intrige worden er ook flink wat bloederige gevechten uitgevochten. Het is niet simpelweg bedoeld om schokkend te zijn; dat het in de gevechten menens is, maakt het geheel des te overtuigender. De realistische verwondingen passen uiteraard bij het onderwerp van het boek.

Titel: De Eenhoorn 1: De laatste tempel van Aesculapius
Auteur: Gabella, Mathieu
Tekenaar(s): Anthony Jean
Uitgever: Silvester Strips
Verschenen: April 2011
Uitgave: Hardcover, 48 pagina’s
Prijs: € 16,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties