BoekenBoekrecensiesDe bende van Adlan - Margaretha van Andel

De bende van Adlan – Margaretha van Andel

-

Omslag De bende van Adlan

Als kind droomde ik vaak van bijzondere woonplaatsen. Een nomadentent in de Egyptische woestijn bijvoorbeeld, of een boot midden op zee. De jungle leek me ook wel spannend, of in een ondergrondse grot. Als het maar een plek was met andere geuren, kleuren en natuurlijk gevaren. Zelf ben ik uiteindelijk toch maar in Nederland gebleven, maar het jongetje dat de hoofdrol speelt in De bende van Adlan groeit op in de Himalaya. Hoe zou het zijn om daar te leven?

Stomme buitenlander
Emmet is hoog in de bergen van de Himalaya geboren, maar zijn blonde vader komt uit Nederland. Hij voelt zich daarom toch een beetje anders, zeker als een aantal onaardige kinderen uit het dorp hem uitscheldt voor ‘stomme buitenlander’. Gelukkig zijn er ook aardige kinderen, zoals zijn buurmeisje Indra en klasgenoot Adlan. En laat Adlan nou net de aanvoerder zijn van een bijzondere club…

De bende van Adlan is heel geheimzinnig, maar het belangrijkste is dat de leden klaarstaan om mensen in nood te redden. Iedereen wil wel lid worden en daarom zijn er een aantal belangrijke proeven waar je voor moet slagen. Je moet bijvoorbeeld snel genoeg zijn om salamanders te vangen en je moet op de Sabeltandrots laten zien dat je goed kunt klimmen. Emmet is er allemaal voor geslaagd, behalve voor de zwaarste proef: om te bewijzen dat hij moedig is, moet hij een nacht doorbrengen in de Grot van de Geest. Maar of dat goed gaat…

De magie in het boek is niet van het soort dat net zo goed gedroomd kan zijn, want Emmet heeft bewijs dat sommige dingen echt zijn gebeurd.

Avontuur in de bergen
De bende van Adlan gaat natuurlijk een beetje over erbij horen in de groep. Tegelijkertijd is het ook gewoon een spannend avontuur in een bijzondere omgeving. Emmet is weliswaar een halve Nederlander, maar hij voelt zich helemaal thuis in de Himalaya. Omdat de schrijfster zelf ook in die streken heeft gewoond, weet ze de sfeer duidelijk en realistisch op te roepen. Het klinkt zelfs nog niet zo verkeerd om in een eenvoudig bergdorpje te wonen.

Het verhaal is goed te volgen en heeft een magisch tintje. Emmet is heus heel dapper, maar in de grot voelt hij écht gevaar. Zijn instinct neemt het over en dat blijkt uiteindelijk maar goed ook. De magie in het boek is bovendien niet van het soort dat net zo goed gedroomd kan zijn, want gelukkig heeft Emmet bewijs dat sommige dingen echt zijn gebeurd. En wie weet heeft de schrijfster het ook niet allemaal verzonnen…

Het boek heeft korte hoofdstukjes die Emmets verhaal stukje bij beetje vertellen. Sommige delen zijn een tikje saaier, maar gelukkig gebeurt er dan al snel weer iets bijzonders. Bezoek van twee wetenschappers bijvoorbeeld, die onderzoek doen naar de slangen in de omgeving. Of Emmets langs sluipende klasgenoot, Mogul, die ook heel graag lid wil worden van Adlans bende. Er zitten bovendien een aantal aardige zwart-witillustraties in het boek, die het verhaal netjes begeleiden.

Conclusie
De bende van Adlan is een leuk boek voor beginnende lezers. Er zitten heel wat paginagrote plaatjes in en hoofdpersoon Emmet maakt bijzondere dingen mee. Sommige stukken zijn wat saaier, maar er zit ook genoeg actie in en een beetje magie. Het leukste is nog wel dat Emmet in de Himalaya woont, waardoor je een realistisch beeld krijgt van hoe het is om daar te leven. Voor oudere kinderen of voor volwassenen is dit boek waarschijnlijk niet zo geschikt, maar beginnende lezers vanaf een jaar of acht kunnen er vast van genieten.

[product_page sku=”9789020622706″]

De bende van Adlan Boek omslag De bende van Adlan
Margaretha van Andel
9789020622706
Kluitman

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De bende van Adlan - Margaretha van Andel