BoekenBoekrecensiesIn transit - Margaretha van Andel

In transit – Margaretha van Andel

-

Evolutie stopt nooit, ook niet bij mensen. In het jaar 2275 is de homo sapiens uitgestorven verklaard en leven alleen nog de homo aeturnus en de grauwers. Grauwers lijken op mensen, maar eigenlijk zijn het apen. Ze wonen daarom ook in de dierentuin of in reservaten. Reyhn B-71 en Levya C-35 zijn net begonnen aan hun Bezinningsjaar en besluiten stiekem een uitstapje te maken naar zo’n reservaat. Hier ontmoeten ze de grauwer Aag, die veel meer van een mens wegheeft dan ze dachten… Is de homo sapiens wel echt uitgestorven? En hoeveel andere leugens zijn hun verteld?

Mensen en apen

De personages Reyhn en Levya zijn geen ‘gewone’ mensen. Ze zijn een nieuwe soort die slimmer en beter is. Na hun Bezinningsjaar (een soort tussenjaar nadat je klaar bent met school) gaan ze door de zogenaamde ‘transit’. Hierdoor krijgen ze onder andere nachtzicht en wordt hun brein ook nog eens gekoppeld aan dat van anderen. Het gevolg is echter ook dat je je individualiteit en je emoties verliest: je wordt een soort robot.

Levya ziet hier alleen maar de voordelen van in, maar Reyhn twijfelt. Hij was altijd gefascineerd door de grauwers die hij in de dierentuin gezien heeft en besluit daarom een illegaal uitstapje te maken naar een reservaat waar ze in het wild leven. Zijn vriend Levya gaat met hem mee, en beide komen voor de schrik van hun leven te staan wanneer blijkt dat deze apen veel menselijker zijn dan ze op school altijd geleerd hebben.

Je leest in In Transit afwisselend vanuit het perspectief van Reyhn, Levya en Aag, de grauwer. Reyhn komt heel menselijk over en je komt er echt geleidelijk achter dat Reyhn een geavanceerd mens is met een chip in zijn brein. Levya’s gedachten zijn weer heel fragmentarisch en hij lijkt daarom veel meer op de robot die je verwacht bij de nieuwe soort die beschreven wordt. Deze twee personages worden beschreven vanuit de derde persoon, maar wanneer je leest vanuit het perspectief van Aag, verandert de vertellersstem naar de eerste persoon. Hierdoor kan je je het beste met Aag identificeren, en is het voor jou als lezer ook onbegrijpelijk dat Aag niet als mens, maar als aap gezien wordt. In transit brengt veel ethische kwesties naar voren en zet je hard aan het denken over thema’s als menselijkheid en rechtvaardigheid.

Het tempo zit er goed in en de spanningsboog wordt op geen enkel moment onderbroken.

YA met een twist

In transit is een dystopische YA, maar is ook zeker vernieuwend. In dit boek vind je een keer geen driehoeksverhoudingen en jonge meisjes met bijzondere gaven die als enige de wereld kunnen redden, maar twee soorten mensen die tegen elkaar worden uitgespeeld. Ik vind dit zeker een welkome verandering in de wereld van YA, waar veel nieuwe boeken toch wel wat weg hebben van hun voorgangers. Voor mij was het ieder geval een verademing om te zien dat er nog steeds ontwikkeling is op het gebied van (Nederlandse) YA.

Razend spannend

Ik had In transit echt razendsnel uit. Ik vond het onderwerp heel fascinerend en de schrijfstijl van Van Andel is heel prettig. Het tempo zit er goed in en de spanningsboog wordt op geen enkel moment onderbroken. Onthullingen komen op het juiste moment en er wordt telkens net genoeg geheim gehouden om je op het puntje van je stoel te laten zitten tijdens het lezen. Ik bleef constant nieuwsgierig naar de volgende gebeurtenis en ben zeer onder de indruk van dit verhaal van Nederlandse bodem.

Het boek heeft een vrij open einde, maar ik ben tevreden met deze uitkomst. Ik zit niet per sé te wachten op een vervolg (al mag dat natuurlijk wel!) en er blijft ook genoeg over dat het speculeren waard is. Ik vind het prettig om eens een stand alone te lezen waarbij je nog zelf kan verzinnen wat er later zou kunnen gebeuren. Je krijgt antwoord op de meeste vragen, en daarom kan je wel met een tevreden gevoel je boek dichtslaan.

In transit Boek omslag In transit
Margaretha van Andel
9789047707875
Lemniscaat
2015
Paperback
344 pagina's

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Denise Meyer
Denise Meyer
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Ik had In transit echt razendsnel uit. Ik vond het onderwerp heel fascinerend en de schrijfstijl van Van Andel is heel prettig. Het tempo zit er goed in en de spanningsboog wordt op geen enkel moment onderbroken. Onthullingen komen op het juiste moment en er wordt telkens net genoeg geheim gehouden om je op het puntje van je stoel te laten zitten tijdens het lezen. Ik bleef constant nieuwsgierig naar de volgende gebeurtenis en ben zeer onder de indruk van dit verhaal van Nederlandse bodem.In transit - Margaretha van Andel