EvenementenKnutselkamerMaak je eigen Steampunk Pokéball!

Maak je eigen Steampunk Pokéball!

-

Op Pinterest had ik al verschillende keren gezien dat mensen hele leuke pokéballs maakten, dus ik besloot dat ook maar eens uit te proberen. In dit derde artikel van de FantasyWereld Knutselkamer ga ik (Denise) jullie daarom laten zien hoe je je eigen pokéball kunt maken! Omdat je zelf de kleuren bepaalt, kan je er dus alle kanten mee op (zoals ik heb gekozen voor een steampunk versie), maar je kunt ook gewoon kiezen voor traditionele kleuren. Leuk als accessoire bij je outfit, maar je kan ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor in de kerstboom! En als je in plaats van een balletje, een piepschuim ei neemt, kan je met dezelfde techniek een ‘drakenei’ van Game of Thrones maken.

pokeball1 pokeball2 pokeball3
Voorbereiding
Je hebt de volgende spulletjes nodig:

  • Piepschuim bal, zo groot als je zelf wilt (bijvoorbeeld bij Pipoos).
  • Pailletten in drie verschillende kleuren, in totaal ongeveer 800(!).
  • Kopspelden, ook ongeveer 800.
  • Eventueel: een kettelstiftje (of een rondbektang) en goede lijm als je de pokéball op wilt kunnen hangen.

Je hebt allereerst een piepschuim bal nodig om alles in te steken. Je mag zelf kiezen hoe groot, maar let op: hoe groter de bal, hoe meer pailletten en kopspelden je nodig hebt! Mijn bal heb ik bij Pipoos gekocht en heeft een doorsnede van 6 cm. In totaal heb ik daar ongeveer 800 kopspelden en pailletten voor gebruikt. Ik heb ze natuurlijk niet geteld, maar ik had 3 doosjes kopspelden bij de Flying Tiger gekocht, per doosje zaten er 300 in, en het derde doosje was bijna leeg… You do the math. Je hebt dus van elke kleur pailletten ongeveer 400 stuks nodig (als je de boven en de onderkant in verschillende kleuren maakt) en dan nog zo’n 30 stuks in een andere kleur voor de rand. Er bestaan heel veel websites waar je pailletten in enorme zakken kunt bestellen en de gemiddelde hobbywinkel heeft ze ook altijd wel in grootverpakking. Sla je slag! Als je alle spullen hebt, kunnen we aan de slag!

 

Stap 1: het middenstuk

pokeball4
Zelf ben ik begonnen met het middenstuk: je maakt het ‘knopje’ van je pokéball, en de rand. Als je een traditionele pokéball maakt, is de rand zwart en het knopje wit. Vaak loopt er een naad over het midden van je piepschuim bal, dus dan is het makkelijk te bepalen waar je de pailletten moet prikken. Ik maakte eerst een cirkeltje, prikte in het midden 1 paillet in een andere kleur en werkte toen het randje af.

 
Stap 2: de bovenste en onderste helft

Zodra je rond bent, ga je de bovenste en de onderste helft van je pokéball volprikken. Ik ben zelf cirkel voor cirkel te werk gegaan, en heb de pailletten zo dicht mogelijk tegen elkaar geprikt zodat er geen wit meer overblijft. Op de foto’s kan je zien hoe ik te werk gegaan ben. Het is een flinke klus, maar het is een heerlijk werkje. Verstand op nul en prikken maar!

pokeball5 pokeball6

 
Stap 3: het ophanghaakje (optioneel)

pokeball8Als je de pokéball op wilt hangen, kan je aan de bovenkant in plaats van een kopspeld ook een ‘kettelstift’ (dat is een staafje met oogje) bevestigen. Je kunt natuurlijk ook gewoon het bovenste ‘platte’ stukje van een kopspeld afknippen met een knijptang en vervolgens met een rondbektang het oogje buigen. Omdat dit stevig moet zitten, raad ik aan om dit ‘prikkertje’ met stevige lijm (bijvoorbeeld sieradenlijm) in te smeren voordat je ‘m in het piepschuim steekt en vervolgens goed laat drogen. Op deze manier laat het niet zomaar los, want let erop dat je pokéball best zwaar is: je moet dus ook een stevig hangertje hebben om deze op te kunnen hangen. Een stukje visdraad aan mijn riem was voormij niet voldoende. Zorg dus voor stevig touw, of gebruikt een kettinkje.

Het is natuurlijk super leuk om wat kleinere pokéballen te maken en die bijvoorbeeld in de kerstboom te hangen. Of om kleintjes te maken en ze als oorbellen te gebruiken. Of gewoon ter decoratie ergens op te hangen. Je kunt de pokéball in alle kleuren maken die je zelf wilt! Succes en veel plezier met het maken.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Denise Meyer
Denise Meyer
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties