BoekenBoekrecensiesAssepoester - Roberto Innocenti

Assepoester – Roberto Innocenti

-

Assepoester is een kinderverhaal dat bijna iedereen wel kent: Assepoesters vader is hertrouwd met een vrouw van hoge afkomst. Hij is over zijn oren verliefd, en ziet hierdoor niet dat zijn dochter uit zijn vorige huwelijk slecht behandeld wordt. Ze moet alles in het huishouden doen en krijgt vodden te dragen, terwijl de twee dochters van haar nieuwe stiefmoeder juist tot op hun wenken bediend worden. Wanneer er bekend wordt gemaakt dat de prins op zoek is naar een vrouw en dat er twee ballen gegeven zullen worden en dat hij op basis hiervan zijn vrouw zal kiezen, zijn de twee stiefzussen vol euforie, terwijl Assepoester alles ervoor moet doen. Gelukkig is er een lieve Peettante met magische krachten die haar nog wel eens zou kunnen helpen…

Assepoester zoals hij origineel hoort te zijn

Dit kinderboek is gemaakt op basis van het originele Assepoester verhaal van Charles Perrault uit de 17de eeuw. Aan de tekst is niets veranderd, maar toch zullen niet veel mensen deze versie kennen, aangezien deze denken dat het origine van het Assepoester verhaal ligt bij de gebroeders Grimm, maar deze kwam pas meer dan een eeuw later. Het enige verschil zijn de illustraties gemaakt door Roberto Innocenti. Deze illustrator heeft het verhaal van Assepoester in een totaal ander hoesje gestopt. Waar mensen snel denken aan een blond meisje en een blauwe baljurk (dank je Disney), is de hoofdpersoon hierin juist een meisje met zwart haar en is de stijl van het hele verhaal passend in de jaren 20 in Engeland. Deze stijl zorgt ervoor dat het leuk is voor kinderen, maar misschien nog wel meer voor (jong)volwassenen, aangezien deze kunstachtige stijl toch wel meer passend is voor het wat ouder volk. Het detailwerk is zeer indrukwekkend, je kunt lange tijd naar één illustratie kijken en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Daarentegen zijn de gezichten juist helemaal niet zo gedetailleerd en word je oog meer naar de omgeving getrokken. Er komen ontzettend veel verschillende kleuren samen, wat het heel kleurrijk, maar totaal niet storend maakt.

Kinderboek dat zich voordoet als kinderboek, maar dit misschien niet is

Hoewel het boek zich representeert als een kinderboek, zou dit niet het label zijn dat ik er zelf aan vast zou hangen. Dit onder andere omdat de afbeeldingen heel kunstzinnig zijn, en hoewel het leuk is voor kinderen om ook stijlen uit andere stijlen te zien, is niet geen kinderlijke stijl. Daarnaast is tekst en beeld apart van elkaar. Het is vaak een lange lap tekst en ernaast een grote illustratie, in plaats van korte stukjes en meer kleinere illustraties, wat vaak is bij kinderboeken. Hoewel de afbeeldingen duidelijk de tekst uitdrukken, is het moeilijk voor kinderen om de volledige context uit de illustraties te halen, iets wat vaak bij kinderboeken wel zo is. Toch zie ik dit niet als een probleem, eerder als een vernieuwing. Kinderen zullen zich wat meer op de tekst moeten concentreren om dit toe te passen op het beeld. Dit maakt het wel een leerzamer concept voor kinderen. De illustraties zullen ze ook niet snel bij andere kinderboeken tegenkomen, waardoor ze zich misschien wel meer gaan verdiepen in de geschiedenis.

Conclusie

Dit geïllustreerde kinderboek is misschien niet helemaal passend in het hokje kinderboek, maar dit is geen enkel probleem. Dit maakt juist dat de oudere generatie ook de neiging heeft om weer eens een sprookjesverhaal op te pakken en deze te lezen. Daarentegen is het misschien ook wel goed voor kinderen, omdat ze meer gaan luisteren en verdiepen in stijlen die hun nog onbekend zijn. Maar misschien ook totaal niet. Hier kom je alleen maar achter door het boek mee naar huis te nemen en voor te lezen. En mocht het nou zo zijn dat je kind het niet zo vindt, dan kun je er zelf altijd nog van genieten.

Assepoester Boek omslag Assepoester
Roberto Innocenti
9789044831917
Clavis
December 2017
Hardcover
30

Illustrator Roberto Innocenti plaatst de sprookjesklassieker van Charles Perrault in een verrassende setting, waarin het tijdloze verhaal over het meisje met de glazen muiltjes en het gouden hart weer helemaal tot leven komt.
Voor lezers vanaf 8 jaar en voor iedereen die van sprookjes en betoverende illustraties houdt.
Voor ze vertrok, drukte haar peettante haar nog op het hart voor middernacht terug te keren. Als ze een minuut langer bleef, zou de koets weer in een pompoen veranderen, haar paarden in muizen, haar koetsier in een rat, haar lakeien in hagedissen en haar kleren in vodden.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Rosanna de Bie
Rosanna de Biehttp://www.dynamiccon.nl
Rosanna is altijd al een liefhebber geweest van alles in de geekdustry. Of het nou films/series kijken is of naar leuke geeky evenementen gaan of juist een goed fantasy boek lezen is. Zelf organiseert ze ook evenementen in deze industrie, zoals de cosplay conventie Dynamiccon in Eindhoven en andere evenementen. Hoe geekier, hoe beter is haar motto.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Assepoester - Roberto Innocenti