BoekenBoekrecensiesAcademicus Vampyrus 1 - Richelle Mead

Academicus Vampyrus 1 – Richelle Mead

-

Omslag Academicus Vampyrus 1

Lissa Dragomir, prinses van de Moroi, is een sterfelijke vampier die te allen tijde beschermd moet worden tegen de Strigoi: de onsterfelijke vampiers die ongelofelijk wreed en gevaarlijk zijn. Rose, de beste vriendin van Lissa, is een dhampier. Zij leidt een gevaarlijk leven dat in dienst staat van het beschermen van Lissa tegen de Strigoi. Twee jaar nadat ze uit angst zijn weggelopen van de academie van Sint-Vladimir worden Rose en Lissa opgepakt en weer teruggebracht. Ze moeten de verloren jaren inhalen en Rose krijgt extra training van de knappe hoeder Dimitri Belikov. Maar zowel binnen als buiten de hekken van de academie blijven Rose en Lissa in de greep van de angst. Ze dienen verleidingen van verboden liefdes het hoofd te bieden en altijd op hun hoede te zijn, want de Strigoi kunnen elk moment toeslaan…

Moeilijke start, spannend vervolg
De flaptekst doet het verhaal aanzienlijk spannender lijken dan het is, ondanks dat je als lezer meteen middenin de actie valt. Academicus Vampyrus begint in een nachtmerrie van Lissa, voluit: prinses Vasilisa Dragomir, die je door Rose’s ogen meemaakt. Ook de rest van het verhaal wordt door Rose vertelt. Door deze nachtmerrie wordt meteen duidelijk dat er een speciale band is tussen Rose en Lissa, iets dat door het gehele boek heen benadrukt en uitgediept wordt. Er wordt echter niet aangegeven met welke traumatische gebeurtenis de nachtmerrie verband houdt en dit zorgt voor vraagtekens bij de lezer, meteen aan het begin van het verhaal. Er wordt verteld over de relatie die Moroi en dhampiers hebben en over de Strigoi, maar de achtergrond van Lissa en Rose wordt nauwelijks uitgewerkt. Omdat er telkens verwijzingen naar gebeurtenissen in het verleden worden gegeven, ontstaat een gevoel dat je eigenlijk een heel boek hebt gemist. Toch is Academicus Vampyrus echt het eerste boek uit de reeks.

Pas wanneer Rose en Lissa weer op de academie terechtkomen, wordt er iets meer duidelijkheid verschaft over wie ze zijn en waarom ze twee jaar geleden zijn weggelopen. Lissa blijkt verborgen krachten te hebben, die haar uniek maken onder de Moroi. Deze krachten hadden echter een vernietigend effect op haar en door middel van flashbacks van Rose word je stukje bij beetje duidelijk wat er twee jaar geleden gebeurd is en waarom Rose en Lissa zijn weggelopen. Voordat het gevoel ontstaat dat je het verhaal begrijpt, ben je echter al halverwege het boek. Vanaf dat moment komt er wel meer actie in het boek en beginnen de verhaallijnen van Rose en Lissa zich iets meer uit te diepen. Het slotgevecht is spannend en bevat een wending die vreemd aanvoelt maar eindelijk wel de Strigoi bij het verhaal betrekt. Het was tot dusver namelijk in het geheel nog niet duidelijk wat voor dreiging de Strigoi vormden. Het maakt je als lezer in elk geval benieuwd naar het volgende deel.

Conclusie
Academicus Vampyrus is een Young Adult-roman die vlot geschreven is en duidelijk aansluit bij de gevoelens en het taalgebruik van zijn beoogde lezersgroep. Het verhaal is echter vrij warrig, zeker aan het begin, waardoor het boek erg lastig is om in te komen. Ook de latere ontwikkelingen rondom Rose en Lissa voelen wat schokkerig aan, maar ze geven het boek precies voldoende vaart om door te willen lezen. Hierdoor is het boek geschikt voor een rustig avondje op de bank of een dagje naar het strand, maar meer ook niet; de onduidelijkheden in het verhaal blijven tot vrijwel de laatste pagina aanwezig en vormen toch een barrière om echt bij het verhaal betrokken te worden.

[product_page sku=”9789048805808″]

Academicus Vampyrus 1 Boek omslag Academicus Vampyrus 1
Richelle Mead
9789048805808
Uitgeverij Moon

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Academicus Vampyrus 1 - Richelle Mead