BoekenBoekrecensiesMeto 1: Het Huis - Yves Grevet

Meto 1: Het Huis – Yves Grevet

-

Omslag Meto 1: Het Huis

Op een geïsoleerd eiland is een huis in een vulkaan gebouwd. Hierin wonen vierenzestig jongens en vijf leiders, ‘Ceasars’ genoemd. Zij hanteren een ijzeren discipline binnen het huis. Alles binnen het huis bestaat uit vaststaande handelingen, zonder dat ze ooit uit het huis komen. De jongens weten niets van hun verleden of toekomst en hebben zich daar bij neergelegd. Iedereen, behalve Meto. Hij wil weten wat er buiten het huis is en waar hij vandaan komt. En waar gaan de jongens heen als ze te oud zijn voor het huis?

Verhaal 
Het Huis is het eerste deel uit de Meto-trilogie. In dit deel wordt het huis geïntroduceerd en de absurde regels aan de orde gesteld. Zo mogen de jongens bij het eten pas na honderdtwintig tellen hun bestek aanraken, en moet er vijftig seconden zitten tussen twee happen. De meest gevreesde regel is dat wiens bed instort, de volgende ochtend verdwenen is en nooit meer terug gezien word. Ze slapen allen in gammele bedden, die bij de minste beweging vervaarlijk kraken of instorten. Het is een harde wereld. De tekening op de kaft spreekt boekdelen. Het toont Meto in zijn inchpak, een pak dat gedragen wordt bij een spel dat het meest lijkt op rugby zonder regels. De sfeer van Het huis is grimmig en vooral erg spannend. Meto wil antwoord krijgen op zijn vragen en moet daarvoor ver over de schreef gaan. De kans om betrapt te worden, met alle gevolgen van dien, is constant aanwezig. Daarnaast is de sfeer wel een beetje afstandelijk. Dit wordt veroorzaakt door het overdreven formele taalgebruik tussen de jongens. Het zijn jongens van ongeveer veertien jaar, die spreken alsof ze tachtig zijn. Het past niet bij de beoogde doelgroep van jongeren tussen de dertien en vijftien jaar. Anderzijds past het taalgebruik wel goed bij de personages. Ze zijn immers in de klinische en allesbeheersende wereld van het huis opgegroeid, waar geen ruimte is voor grappen en gesprekken over koetjes en kalfjes.

Personages
Meto is een sympathiek hoofdpersonage, doordat hij als enige besluit de wereld te toetsen en zelf conclusies te trekken. Het huis is vanuit zijn gezichtspunt geschreven, waardoor het gemakkelijk wordt je in te leven in zijn personage en houding tegenover het huis en alle regels. Zijn taalgebruik en soms overdreven volwassen houding zijn soms wel een barrière, waardoor een jongere zich minder met hem zal kunnen identificeren. De overige personages zijn vlak, en soms lastig uit elkaar te houden. Doordat alle jongens een Latijnse naam hebben, kan er snel verwarring optreden. Een voorbeeld hiervan zijn Marcus, Mamercus, Titus en Tiberius. Na een tijd wordt het gemakkelijker de personages te onderscheiden, maar in het begin is het lastig.

Schrijfstijl 
De tijd verloopt chronologisch, met af en toe een flashback. Deze zijn goed te volgen, en geven nuttige informatie om Meto beter te begrijpen. De schrijfstijl is volwassen, mogelijk te volwassen voor de beoogde doelgroep. Het huis is van origine geschreven in het Frans en dan vertaald naar het Nederlands. Dit is op enkele momenten terug te zien in de zinsopbouw of formulering. Zo krijgen de jongens lessen in het telen van varkens. Het is logisch dat dit varkens fokken moet zijn maar het zorgt even voor een verrassing.

Conclusie 
Het Huis is een leuk boek voor de iets oudere jongere, die van spanning houd en mee wil speuren naar antwoorden met de hoofdpersoon. De dialogen zijn formeel en volwassen, maar de personages maken het goed. De sfeer wordt goed overgebracht. Al met al de moeite waard om te lezen.

[product_page sku=”9789044812121″]


Meto 1: Het Huis Boek omslag
Meto 1: Het Huis
Meto 1

Yves Grevet


9789044812121

Clavis

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties