BoekenBoekinterviewsInterview met Jeroen Cornelis

Interview met Jeroen Cornelis

-

Zoals aangekondigd gaan we de komende weken delen van het manuscript van Jeroen Cornelis op FantasyWereld publiceren. Om lezers bij het verhaal te betrekken, al vroeg in het schrijfproces feedback te krijgen, maar vooral ook om fantasyfans de kans te geven hun eigen fantasie te laten vloeien. Voordat de eerste publicatie volgt willen we graag wat meer weten van Jeroen.

Laten we bij het begin beginnen. Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Jeroen Cornelis, pseudoniem voor Jeroen Rottier. Ik ben geboren en getogen Baarnaar (Baarn UTR) waar ik woon met mijn twee zoontjes. Ik gebruik een pseudoniem omdat ik in het verleden ooit van achternaam gewisseld heb, maar mijn voornaam en tweede naam heb ik altijd gehouden. Zo bedacht ik dat Jeroen Cornelis als schrijver best lekker bekt.

Wat heb jij met fantasy?

Groot fan. Wat ooit begon dankzij mijn mentrix en docente Nederlands met De Hobbit, breidde uit naar Feist, Jordan, Hobb, Martin en de hele ratteplan. Verder ook ‘verslaafd’ geweest aan videospellen World Of Warcraft, Warhammer Fantasy Battles, Pokemon en Final Fantasy (met favoriet Final Fantasy 9).

Ben je fulltime schrijver?

Nee, ik heb wel ooit een eigen bedrijfje gehad als freelance scenario- en tekstschrijver, maar er altijd naast gewerkt. Wel ben ik actief gebleven met het hobbymatig schrijven. Ik heb ttheaterstukken geschreven die zijn uitgegeven, verder een cursusboek creatief schrijven, een gedichtenbundel en een kinderboek (sprookje).

En nu dus een fantasyroman. Hoe kwam je op het idee om FantasyWereld te benaderen voor dit idee?

Het fantasygenre is een nichemarkt. Uitgeverijen zijn huiverig voor onbekende namen en niet sublieme talenten. Daar hoor ik beiden tussen. Storm is mijn eerste schrijfwerk dat gericht is aan volwassenen en kan een paar extra passievolle ogen gebruiken.

Wat verwacht je van onze lezers?

Ik zou het fijn vinden als fantasyfans hun suggesties, maar vooral ook hun mening, hoop en verwachting met mij zouden delen. Dat gaat dan voornamelijk om hoe het verhaal verloopt en wat wel en wat niet werkt. Hier zitten mensen die iets met fantasy hebben. Ervaren lezers, gamers en filmkijkers in het niche genre. Zij weten wat goed is en die mening vind ik het allerbelangrijkste.

Ik wil ze vragen te lezen. Hun reactie te geven. Wat vinden ze ervan? Wat vinden ze tof en wat zou anders ook mogelijk zijn. Hebben ze suggesties voor namen van steden, landen, personages? Zouden ze graag een andere fysieke eigenschap willen toevoegen aan een karakter? Missen ze iets? De tekst heeft tot nu toe nog geen redactie gehad, dus het is hier en daar nog wat ruw. Foutjes in de tekst mogen uiteraard gemeld worden, maar zijn in deze fase niet het belangrijkste.

Ik zou het fijn vinden als fantasyfans hun suggesties, maar vooral ook hun mening, hoop en verwachting met mij zouden delen.

Ga je de adviezen ook wel echt gebruiken?

Jazeker. Niet alles, want schrijvers blijven natuurlijk eigenwijs. Tenminste ik dan. Ik zal ook niet iedere post aanpassen, maar wel het originele document waar ik vanuit werk, wat uiteindelijk het boek moet worden.

Hoe weten lezers dan dat je er iets aan hebt of dat ze het ooit kunnen teruglezen?

Ik zal reageren onder de posts op FantasyWereld. Daar kan ik antwoorden dat ik het een goeie tip vind en het meeneem, of kunnen we wellicht samen verder brainstormen hoe het nog beter kan.

Ga je straks dan ook je royalty’s delen met iedereen?

Haha, “geen gezeik, iedereen rijk!” het zou bijna moeten he?! Nee, ik deel mijn dankbaarheid en de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het genre wat iedereen hier het liefste leest. Wat me wel heel erg leuk lijkt is om een pagina te wijden aan alle lezers en leden die tips hebben gegeven zodat ze uiteindelijk hun eigen naam in het boek terugzien. Dat is toch al tof?

Kun je al een tipje van de sluier oplichten over het verhaal?

Zeker weten, dit is de flaptekst zoals ik die nu geschreven heb:

Storm had zijn toekomst al helemaal uitgestippeld, tot hij per ongeluk drie moordenaars met zijn ongecontroleerde vuurmagie om het leven brengt. Hij redt daarbij de zoon van Hertog Rorick, waardoor hij behalve het verkrijgen van de rang tot jonker ook wordt verbannen uit Rhoden.

Want alles wat enigszins met magie te maken heeft is duivels, verboden én wordt opgejaagd door de broeders van de Rode Orde. Storm wordt verbannen naar de koningsstad Andor, waar hij in het geheim lessen krijgt om zijn magie te beheersen. Wanneer dit vreselijk mislukt en hij in de dodencel terecht komt, vindt hij een vriend in Raven de Raaf; dief uit Nieuwpoort en beter bekend als Ravi. De dief heeft ook zo zijn redenen om een plek in de dodencel te verdienen. Zo heeft hij de schuld gekregen van een roofmoord met als buit een geheimzinnig artefact.

Aan de andere kant van het continent spoelt Yaela aan. Een jonge vrouw, magisch Baken en gebonden aan een gezonken piratenschip. Zij wordt opgevist door de Rode Orde, die haar (vermomd als jongen) de krijgskunsten van de Rode Orde meester maken.

Kan Storm de dodencel ontsnappen en zijn magie leren beheersen? Vindt Ravi antwoord op de betekenis van het gestolen artefact? Hoe overleeft een magische vrouw, met de kracht samen te smelten met ieder dier uit het dierenrijk, bij de enige Orde die zich wijdt aan het uitroeien van magie?

Wil je nog iets ter afsluiting kwijt?

Ik wil op voorhand de lezers bedanken voor hun tijd en hopelijk hun enthousiasme. En of dat nu geuit wordt in een afbrander, tips of complimenten; dat zien we dan wel weer 😉

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties