SpellenSpelachtergrondBegeef je in de wereld van Warhammer!

Begeef je in de wereld van Warhammer!

-

Graaf die strijdbijl maar weer op! De vlammen van oorlog branden aan de horizon en jíj bent de generaal. In Warhammer vecht je een veldslag uit met miniatuurtjes van plastic, hars of metaal. Strategie en timing spelen een belangrijke rol in het spel. Cijfer echter de geluksfactor niet uit, want mijn persoonlijke aardrivalen – de dobbelstenen – doen ook gewoon weer mee.

Bouw je eigen leger!

Uw strijdmacht wacht nog op assemblage, generaal. Een groot deel van de Warhammer hobby zit hem in het opbouwen van een leger. Wanneer je Warhammersoldaten koopt, komen ze aan in een saai grijze plastic sprue. Die knip je dan los. Daarna plak je de onderdelen aan elkaar. Op dat punt heb je een grijs mannetje en dáár moet verandering in komen.

warhammer3

In Warhammer verf je je eigen soldaten. Omdat je zelf de kleuren van je leger bepaalt, is het ook écht jouw leger. Verven is niet echt verplicht natuurlijk, het staat in ieder geval nergens in de regels dat het moet. Ik heb dan ook vaak zat tegen grijze legers gevochten. Een geverfde oorlogsmachine is natuurlijk wel het mooiste en als je de orcs mag geloven: alles dat je rood verft, gaat sneller.

Het is wel veel werk. Dat zeker. Gelukkig geeft het veel voldoening wanneer je een super stoere strijdmacht van je eigen hand op het veld ziet staan; klaar om de tegenstander te vermorzelen (of jammerlijk ten onder te gaan).

Fantasy VS Science Fiction (Kuch: Space Opera)

warhammer3

Er zijn twee verschillende spellen binnen Warhammer. Er bestaat een fantasy variant vol met elven, draken en magie en er bestaat een science fiction versie vol met elven die geweren hanteren, mechanische draken en een soort psychische krachten. Oh en er zijn ruimteschepen.

Beide spellen hebben veel raakvlakken in zowel lore als spelverloop. In zowel fantasy als science fiction zitten veel verschillende legers met hun eigen unieke eenheden en achtergrond. Voor de science fiction versie is het een spannende tijd, want er komt binnenkort alweer een nieuwe editie uit.

Spelverloop

Wanneer je ten strijde trekt, heb je twee dingen nodig. Allereerst natuurlijk je leger, want zonder soldaten voer je geen oorlog (de pen telt hier even niet). Ten tweede een tegenstander om bruut in de grond te stampen en terecht te stellen voor diens misdaden tegen jouw volk.

Beide spelers spreken af hoeveel soldaten ze inzetten. Deze afspraak kan gaan via punten (elke eenheid heeft een puntenwaarde die aangeeft hoe duur hij is om in te zetten), over het aantal fysieke modellen of het aantal wonden/levenspunten van de modellen. Of ze spelen één van de scenario’s uit de boeken na.

warhammer3

Elke spelbeurt begint met de bewegingsfase. Alle eenheden mogen per beurt een aantal inches lopen. Deze meet je af met een liniaal. Het is natuurlijk ook mogelijk in deze fase om jouw eenheid op die van je duivelse vijand af te laten stormen. Of als dat je beter uitkomt; je soldaten lekker laten staan waar ze nu zijn.

Wanneer alles bewogen is, komen er nog aparte fases voor magie, schieten en vechten.
Wanneer de soldaten elkaar treffen op het slagveld of elkaar overhoop proberen te schieten, bepalen de dobbelstenen hoe effectief ze daar in zijn. Elke eenheid/model heeft zijn eigen statistieken die jou vertellen hoeveel zeszijdige dobbelstenen je mag rollen en hoeveel ogen je moet werpen om te raken. Eigenlijk is het dus een soort yahtzee. Alleen dan met iets meer denkbeeldig bloedvergieten.

De volledige warhammer hobby en het spel zijn natuurlijk veel uitgebreider en groter dan ik hierboven beschrijf. Mocht het je interessant lijken, zoek dan je dichtstbijzijnde games workshop op en neem daar eens een kijkje. En denk eraan, mocht je ooit het slagveld betreden met je eigen leger: toon geen genade!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties