BoekenBoekachtergrondFantasyWerelds Favoriete Fantasyboeken 2013

FantasyWerelds Favoriete Fantasyboeken 2013

-

 

Om toch nog even na te genieten van vorig jaar blikt de redactie nog eenmaal terug op de boeken uit 2013 waar zij de beste herinneringen aan heeft overgehouden. Natuurlijk willen we ook graag weten welk fantasyboek jou het meeste plezier heeft bezorgd in 2013. Laat het ons weten door onder het artikel een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 


De oceaan aan het einde van het pad – Adinda Verburg
Een nieuw boek van Neil Gaiman is op zichzelf al reden voor een feestje, maar De oceaan aan het einde van het pad verdient nog extra ballonnen, slingers en loftrompetten. Naast het beste boek van 2013, is het voor mij ook het eerste recensieboek dat ik vijf sterren heb gegeven. En niet voor niets: De oceaan vertelt op een volwassen manier een heel persoonlijk, spannend verhaal. Het leest vlot weg, maar blijft nog lang door je hoofd spoken. Een echte aanrader – ook voor mensen die fantasy maar niks vinden. Eigenlijk is dit het soort boek dat ik ‘literaire fantasy’ zou noemen.


Kristalmagiër  Connie Flipse
Er zijn dit jaar zoveel mooie fantasyboeken uitgekomen, dat het bijna onmogelijk is om te kiezen! Bij de jeugdboeken was ik zeer onder de indruk van het eerste deel van De Bieb-bende. De Test, een Young Adult-boek heb ik ook in één keer uitgelezen. Toch is er één boek dat mijn hart geraakt heeft met zijn levendige en goed uitgewerkte personages en prachtig uitgewerkte wereld. Dit boek heb ik geboeid en met veel plezier gelezen. De opbouw is heel goed en werkt toe naar een spetterend slot waar alles perfect op zijn plek valt en er toch genoeg is om verder over te willen lezen. Zonder twijfel is mijn favoriete fantasyboek van 2013 Kristalmagier van Atalanta Nèhmoura.


Het Licht van Weleer – Dave
In 2013 werd een serie afgerond die mij al jarenlang in zijn greep hield. Het Rad des Tijds van Robert Jordan las ik vanwege de ingewikkelde verhaallijnen, de vele interessante personages, de prachtig uitgedachte en originele wereld, maar voornamelijk vanwege de geweldige manier waarop hints naar gebeurtenissen die zouden komen werden verwerkt. Toen Jordan in 2007 stierf bleek Brandon Sanderson meer dan in staat deze prachtige serie af te ronden. Hij schreef de laatste drie boeken, waarvan Het Licht van Weleer het avontuur op een indrukwekkende manier afsluit. *pinkt traantje weg* 


Jonge vlieger – Immanuel Geesing
Een dorp vol kleurrijke vliegers, diep verscholen in een duister woud… Jonge Vlieger van Ellen van Velzen is een boek dat sterk tot de verbeelding spreekt. In de kern is het een diepgaand verhaal over een jongen die net even anders is dan de rest en zijn worsteling daarmee, maar de continue dreiging en mysterie maken het tegelijkertijd heel spannend: wat sluipt er rond in het bos en hoe kunnen de vliegers het dorp daartegen beschermen? Deze combinatie maakt het boek meeslepend, emotioneel pakkend en onmogelijk weg te leggen. Met stip mijn favoriete fantasyboek van 2013.

 


Silber, het eerste boek der dromenMarije Kok
Een boek dat ik het afgelopen jaar met veel plezier heb gelezen is Silber van Kerstin Gier. In dit boek verhuist Liv Silber met haar familie naar Londen, om bij de nieuwe vriend van haar moeder en zijn twee kinderen in te trekken. Maar vanaf het moment dat Liv in Londen aankomt, begint ze vreemde dromen te krijgen. Dromen die wel érg realistisch lijken… Net als Giers Edelsteentrilogie, zit ook dit verhaal weer vol met geweldige personages, hilarische gebeurtenissen en raadselachtige mysteries. Met Silber heeft Kerstin Gier een veelbelovend begin van een nieuwe serie geschreven, dat mij in elk geval ontzettend nieuwsgierig heeft gemaakt naar het volgende boek over Liv en haar dromen.


Kracht van Vijf 5: Oblivion – Marjolein Mangnus
Van alle goede fantasyboeken die er zijn uitgegeven dit jaar, is Oblivion mijn favoriet. Als slotdeel van de ‘kracht van vijf’ liet het lang op zich wachten, maar het is het wachten waard. Het boek grijpt je vanaf het begin aan en laat je niet meer los. Het einde is tegelijk verdrietig en prachtig. Je leest het boek in een paar dagen uit terwijl het toch meer dan 600 bladzijden zijn. Een waarschuwing is dus wel op zijn plaats: dit boek leg je niet zomaar even weg. De recensie volgt snel!

 


Reckless 2: Levende SchaduwenRianne Knaape
Heel lastig om te kiezen, er komen namelijk twee boeken bij mij op: Stefans Dagboeken 1&2 en Reckless 2. Beide boeken waren lastig weg te leggen, maar als ik dan toch moet kiezen is het beste boek uit 2013 voor mij het tweede deel van Reckless, geschreven door Cornelia Funke. Een geweldige schrijfster die je gelijk al vanaf het eerste woord meesleept in het verhaal. De wereld achter de spiegel komt geloofwaardig op je over door de schrijfstijl en de personages… Geweldig! Geen standaard held die iets moet doen om de wereld te redden; hij moet zichzelf redden. Hoe ver ga jij als je leven ervan af hangt?


Een Storm van Smaragden  Tim de Klerk Wolters
Boekjaar 2013 was voor mij een zeer afwisselend jaar. Zo heb ik een aantal prachtige boeken gelezen, maar ook genoeg matig tot zeer matig werk. Een aantal boeken sprongen er in het bijzonder uit, zoals de nieuwste boeken van Gaiman en Olde Heuvelt, maar het meest heb ik genoten van Een Storm van Smaragden. Dit is het vierde boek in De Openbaringen van Riyria van Michael Sullivan. Na een ietwat teleurstellend derde deel zit dit vierde boek weer barstensvol sarcastische humor, sterke personages, zenuwslopende actie en ontelbaar veel plotwendingen. Een Storm van Smaragden belooft veel goeds voor de toekomst!


Gone 6: Licht – Tim Rooijers
Het zesde en laatste deel in de Gone-reeks van Micheal Grant is een perfecte afsluiter voor de serie. De boeken gaan over de kinderen die in Perido Beach leven. Een stad in onze wereld. Alleen zijn alle volwassenen weg en is er een gigantische ondoordringbare koepel over Perido Beach gevallen. De serie volgt de kinderen in hun strijd om te overleven en ondertussen niet toe te geven aan immorele keuzes. Veel series worden slechter naarmate de reeks vordert. Dit valt niet te zeggen over Gone.  Gone, Licht is even spannend, duister, intrigerend en komisch als alle voorgaande delen.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties