Het was weer even geleden dat we de brochures van uitgevers voor ons namen om te zien wat er allemaal aankwam, maar we gaan proberen er bij elke nieuwe aanbieding weer een gewoonte van te maken! De uitgevers hebben hun brochures voor het komende najaar voor het grootste deel al online staan, dus laten we eens gaan kijken wat ze allemaal voor ons in petto hebben de aankomende maanden. Veel van deze boeken zijn uiteraard ook terug te vinden in onze verschijningskalender, compleet met cover en synopsis!

Fantasy in de najaarsbrochures van 2019

We starten deze catalogusartikelen met Luitingh-Sijthoff, die wederom een mooie lijst met titels voor ons in petto heeft. In oktober komt allereerst het derde deel van de Winternacht-serie van Katherine Arden: De winter van de heks (lees ons interview met haar). Diezelfde maand komt ook Terry Goodkind met een nieuw verhaal van Richard en Kahlan van De Wetten van de Magie in De kinderen van D’Hara. Verder ook nog Het Meer van de Maan van John August en de verhalenbundels De Laatste Wens en Het Zwaard van Voorzienigheid van Andrzej Sapokoswki (vol met The Witcher verhalen, waar de gelijknamige Netflixserie die eraan komt op gebaseerd is). Dan in november een topmaand met een nieuw boek van Robert Jordan (lees er hier meer over), getiteld De Krijger van de Altaii, het sluitstuk van de trilogie van N.K. Jemisin, getiteld De Stenen Hemel en het laatste deel van de serie van Stephanie Garber: Finale. En dan hebben we in januari 2020 nog een nieuw boek van Anthony Ryan, die weer terugkeert naar zijn wereld van In de schaduw van de Raaf! Het eerste deel van de nieuwe serie heet In de Schaduw van de Wolf 1: De Roep van de Wolf.


Bij De Boekerij komt er in oktober een midprice editie van Het Begin, het eerste deel van de Bron-trilogie van Nora Roberts (deel 2 verscheen eerder deze maand in gewone uitvoering). In augustus verschijnt dan De kleuren van schaduw, het tweede deel van de Kleuren van de Magie-serie van V.A. Schwab. Het derde en afsluitende deel staat inmiddels ook al gepland: januari 2020.


Van Zilverspoor en Zilverbron hoop ik nog een update te krijgen, kom daar later nog eens voor terug! Toch hebben ze altijd genoeg op stapel. Zo wordt er gewerkt aan het tweede deel van de tweeluik van Shin Gur, geschreven door D.A. Pels. Achter deze deze boeken zit een bijzonder verhaal, waar we binnenkort nog wat meer aandacht voor hebben.


Godijn Publishing is inmiddels ook een gevestigde naam geworden voor fantasyfans. Zo verschijnen er dit najaar De Orde van de Poortwachter 2 van Oli Veyn, Ordo Entia 2 van Esmeralda van Belle. Ook verschijnt er in september een novelle van de hand van Johan Klein Haneveld, genaamd Plastic vriend.


In het digitale magazine van Celtica Publishing is altijd wat leuks te lezen over hun auteurs en hun plannen. Ook zijn er recensies, leuke artikelen en interviews in te vinden. In de laatste magazine geen boeken die eind 2019 verschijnen, maar op de website is wel De Bloemenvloek te vinden, een bijzonder boek dat in juli zal verschijnen. Het is een grote hardcoveruitgave van Mischa van Broekhoven als schrijfster van het verhaal en kunstenaar Geert van der Pol als de ontwerper van het beeldwerk en als vormgever van het binnenwerk en de gestempelde tekst.


Best of YA is het YA imprint van Unieboek en daar verschijnt dit najaar nog Muze van Laini Taylor (wat het vervolg is op Zonderling) en het horrorverhaal Clownsnacht van de Nederlandse Daniëlle Bakhuis. Bij Unieboek verschijnt overigens ook wel andere fantasy, zoals het kinderboek Het Land van Raas, van Jenny McLachlan, de filmeditie van Artemis Fowl en deel 4 van De beproevingen van Apollo, getiteld De Tombe van de Tiran, door Rick Riordan.


Bij Clavis is er altijd veel oog voor Nederlands en Belgisch talent. Zo verschijnt het dystopische Als de nacht eindigt in oktober, het debuut van Laura Diane. Verder gaat in november de Slaves serie van Miriam Borgermans door, met Slaves 5: Raven 3. En het derde deel van de spannende reeks over vormveranderaars Woodwalkers gaat in januari 2020 verder met Het Geheim.


HarperCollins Holland heeft helaas wat minder fantasy voor ons dit najaar, er staan in ons genre slechts twee interessante boeken gepland in het najaar. Zo is daar Held, het derde deel in de vervolgserie op Gone van Michael Grant, waar veel mensen naar uitkijken. Verder verschijnt het debuut van Shelby Mahurin, getiteld Heks & Jager. Dat laatste boek brengt hekserij, duister magie en romantiek samen in een verhaal dat door Sarah J. Maas werd aangeprezen als ‘een briljant debuut’.


Bij Leopold verschijnen natuurlijk vooral kinderboeken, zoals de nieuwe Dolfje Weerwolfje boeken en Griezelbus 7 van Paul van Loon. Daarnaast hebben Maria Postema en Maarten Bruins een nieuw boek op komst: Het Oog van de Dageraad en komt van Myron van der Velden Spoorloos op de Droomplaneet.

Het YA imprint van Leopold (Young & Awesome) heeft dit najaar niet zoveel nieuws voor ons, naast kortingsprijzen van Ash Princess en Mermaid verschijnt er slechts 1 nieuw boek: The Iron Sisters van Tracy Banghart in november.


En zo zijn er natuurlijk nog wel wat meer uitgeverijen die fantasy uitgeven. Bij Uitgeverij Moon verschijnt bijvoorbeeld een verhalenbundel met 10 fantastische verhalen door o.a. Casssandra Clare, getiteld Schimmen van de schaduwmarkt en een boek van Jess Rothburg over een fantasy pretpark, Het Koninkrijk. Bij House of Books komt een boek met een compleet nieuw verhaal rondom de Stranger Things tv-serie, genaamd Verwante Geesten. Lannoo brengt o.a. Serafina en de zeven sterren, het laatste deel van de serie van Robert Beatty uit. De Fontein brengt Het Fabeldierenpark: De vermiste griffioenen uit van Tui en Kari Sutherland. Gottmer heeft september Otillie en de drochtenjagers van Rhiannon Williams.

Ben ik uitgevers/brochures vergeten? Laat het me hieronder weten!

4 REACTIES

 1. Gelukkig dat Luitingh en de Boekerij in ieder geval nog een paar fantasy boeken uitbrengen, maar het blijft een beetje treurig vergeleken met thrillers. En het science fiction lijkt inmiddels wel helemaal dood te zijn. In ieder geval geen herstart van de afgebroken Expanse reeks van James Corey of bijvoorbeeld het derde boek van Sylvain Neuvel. Ook geen nieuws over bijvoorbeeld Antoine Rouaud (fantasy) waar jaren geleden zomaar een eerste boek van was vertaald, of Daniel Polansky.

  Andere uitgevers zijn voor mij niet interessant: Zilverspoor en Godijn geven geen ebooks uit (wat mij betreft erg achterhaald) en de andere uitgevers richten zich op young adult.

  Ook een vermelding waard is de uitgever Nimisa (www.nimisa.nl) met schrijvers als Atalanta Nèhmoura, Rik Raven, Joost Uitdehaag en nog een paar andere schrijvers. Ik heb daar bijna alle verkrijgbare ebooks gekocht. En ik volg zelf nog Spatterlight (www.spatterlight.nl) die al een tijdje bezig is met het opnieuw uitbrengen van Jack Vance boeken (ook als ebook) inclusief fantastisch mooie covers van Tais Teng. Van die laatste kun je ook ebooks kopen via de Smashwords website.

   • Hoi Richard, het wisselt inderdaad nogal hoeveel fantasy en scifi de reguliere uitgevers uitbrengen, en als het komt is het vaak voor een wat jongere doelgroep. Nimisa ken ik zeker, maar ik heb niks kunnen vinden van wat zij in de planning hebben.

    Over e-books gesproken: Zilverspoor is er wel degelijk mee bezig, alleen reflecteert hun huidige site helaas niet helemaal de actuele status. In een interview met Barry van Dijk op youtube zegt hij dat ze daar nu wel mee bezig zijn, dus hopelijk opent dat voor jou binnenkort weer een nieuwe bron.

  • Mmm… bij Tais Teng zit ik ook niet helemaal goed. Ik was in de war met de Engelstalige heruitgaven van Jack Vance waar hij een aantal hele mooie covers heeft gemaakt. Nederlandstalige versies hebben andere covers…

Geef een reactie