StripsStriprecensiesPinokkio - David Chauvel & Tim McBurnie

Pinokkio – David Chauvel & Tim McBurnie

-

Pinokkio is een stripverhaal gebaseerd op de originele Pinocchio van Carlo Collodi. Het gaat, zoals waarschijnlijk iedereen wel weet, over een houten pop die is gemaakt door zijn ‘vader’, de houtbewerker Gepetto. Pinokkio is een ondeugende jongen die ervoor zorgt dat zijn vader in de gevangenis beland, daarna om het goed te maken naar school wil gaan, maar zich steeds laat afleiden door andere dingen die hem leuker lijken. Hierdoor maakt hij veel fouten, waar vooral de mensen om hem heen voor moeten boeten, zelfs al heeft hij goede bedoelingen. Hij wil graag een echte jongen worden, maar het is de vraag of dit hem ooit gaat lukken als hij steeds maar afdwaalt van de juiste weg…

Een goed idee voor een verhaal met veel potentieel

Ik zag deze comic maanden geleden in de catalogus van Silvester Strips staan en ik was spontaan verliefd. Het verhaal is interessant, de stijl zag er prachtig uit en daarnaast ben ik er dol op kinderverhalen terug te zien in een origineel jasje. Ik ben fan van de stijl die Disney aan veel sprookjes heeft gegeven, maar de ruwe stijl van de oude verhalen zijn vaak ook ontzettend boeiend. Ik kon dus niet wachten om hem te lezen! Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Helaas werden mijn hoge verwachtingen niet op alle vlakken ingelost. Het verhaal is namelijk wat chaotisch opgesteld en gaat soms van de hak op de tak. Een deel van de overgangen gaan ook echt niet soepel, waardoor je de draad kwijt kunt raken. Daarnaast zijn er iets te veel personages teruggekomen in de strip.

Door de prachtige stijl kun je ze wel goed uit elkaar houden, maar het is overkill in een op zichzelf staande strip die een verhaal compact moet brengen. Het brute en woeste van het originele verhaal komt wel heel duidelijk naar voren, het is op bepaalde momenten ook echt spannend, waardoor je toch wel in het verhaal meegesleept wordt, maar het is moeilijk met Pinokkio mee te leven, aangezien hij zelf er altijd voor kiest om verkeerde beslissingen te maken. Ook het einde was naar mijn zin veel te veel gerusht. Er werd te snel een einde aan gemaakt, terwijl het verhaal zich daar op dat moment nog niet voor leende.

Prachtige illustraties die het verhaal overeind houden

De tekenstijl is daarentegen allesbehalve teleurstellend. McBurnie is overduidelijk een zeer getalenteerde illustrator. Zowel de personages als de omgeving zijn zeer indrukwekkend. Het heeft details op de plekken waar het nodig is, maar hij is ook niet bang om onbelangrijke omgevingen heel basic te houden, waardoor de focus heel makkelijk te vinden is. De zachte, aardkleurige tinten die worden gebruikt zijn oogstrelend. Er zit ook geen vast ritme in de formaten van de blokjes, maar wanneer het een rustig stuk in het verhaal is, zijn het vaak veel kleine blokjes, waar het op belangrijke en spannende stukken juist bestaat uit grote blokken, soms zelfs pagina vullend. Waar het verhaal op sommige plekken te kort schiet, doen de illustraties dat zeker niet. Dit redt de hele strip, en zorgt er ook voor dat ik er toch, zelfs al schoot het verhaal op sommige punten te kort, heel blij mee ben dat ik hem heb gelezen.

Conclusie

Hoewel ik het jammer vond dat het verhaal tekort werd gedaan door de niet vloeiende overlopen en gerusht einde, is het nog steeds een aanrader als je meer wil ontdekken over het originele verhaal van Pinokkio en houd van oogstrelende illustraties. Als ze het verhaal wat meer uitgebreid hadden, was het zonder twijfel een van de beste boekverstrippingen geweest. Het potentieel dat dit verhaal had is helaas niet helemaal verwezenlijkt, maar voor fans van het Pinokkioverhaal, is dit toch zeker nog een aanrader.

Pinokkio Boek omslag Pinokkio
David Chauvel (tekst), Tim McBurnie (tekeningen)
9789463062138
Silvester Strips
2017
Hardcover
80

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Rosanna de Bie
Rosanna de Biehttp://www.dynamiccon.nl
Rosanna is altijd al een liefhebber geweest van alles in de geekdustry. Of het nou films/series kijken is of naar leuke geeky evenementen gaan of juist een goed fantasy boek lezen is. Zelf organiseert ze ook evenementen in deze industrie, zoals de cosplay conventie Dynamiccon in Eindhoven en andere evenementen. Hoe geekier, hoe beter is haar motto.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Pinokkio is een stripverhaal gebaseerd op de originele Pinocchio van Carlo Collodi. Het gaat, zoals waarschijnlijk iedereen wel weet, over een houten pop die is gemaakt door zijn ‘vader’, de houtbewerker Gepetto. Pinokkio is een ondeugende jongen die ervoor zorgt dat zijn vader in...Pinokkio - David Chauvel & Tim McBurnie