StripsStriprecensiesMerlijn de Profeet 1: Hengist

Merlijn de Profeet 1: Hengist

-

De stripserie Merlijn heeft inmiddels al enkele reeksen achter zijn naam staan. Deze nieuwe serie is de derde verhaallijn van Merlijn. De eerste verhaallijn (De Initiatie serie) ging over het langzaam verdwijnen van het Keltische geloof en de keuze voor één geloof: het christendom. De Keltische godin Ahes is het hier niet mee eens en wil een nieuwe held hebben die het gevecht aangaat met de christelijken. Merlijn gaat het gevecht aan leert langzaam om te gaan met zijn Keltische krachten.

In de tweede serie, genaamd Queeste naar het zwaard, heeft Merlijn zijn zware initiatie afgemaakt, na verloren te zijn in het duister. Nu het christendom zich opgedrongen heeft, zal Merlijn een zwaard nodig hebben die onverwoestbaar is. Door barre omstandigheden zal Merlijn deze queeste vervolgen, op zoek naar het zwaard, bekend onder de naam: Excalibur!

In deze serie, genaamd De Profeet, worden vele steden vernietigd door de Saksen. Bedwyr, een jongen van een jaar of 10, ziet zijn stad verbrand worden. Hij probeert zijn moeder nog te redden, maar deze wordt vermoord door de brute leider Hengist. Bedwyr wordt weggestuurd met de boodschap om te vertellen over Hengist, maar niet voordat zijn hand word afgehakt. Bedwyr dwaalt en komt terecht bij Merlijn, die na de dood van zijn geliefde zich afgezonderd heeft van de mensheid. Maar nu zal hij toch weer ten tonele moeten komen om zijn profetie te vervullen.

Ontzettend interessant verhaal, maar haast niet te volgen zonder de oude delen

Hoewel je meteen meegetrokken word in het verhaal is het ontzettend moeilijk alles te volgen als je de vorige delen nog niet hebt gelezen. En zelfs al heb je deze wel gelezen, dan nog is het wel een comic waar je je aandacht bij moet houden. Van de eerste tot de laatste pagina zijn er gebeurtenissen die allemaal met elkaar te maken hebben, maar voor nu onduidelijk zijn. Ook door de hoeveelheid personages is het moeilijk iedereen te onthouden. Je hebt wel een idee op welke manier ze met elkaar te maken hebben, maar op bijna elke pagina komt wel weer een nieuw personage voor. Dit maakt het lastig om alles met elkaar te verbinden. Daarentegen zijn de personages die erin voorkomen wel boeiend. Ze hebben allemaal een ander verhaal en zijn op een bepaalde manier van invloed op het verhaal. Hierdoor wil je wel moeite doen om alles bij te houden.

Prachtig detailwerk en mooi kleurgebruik die de intensiteit van het verhaal versterken

Een van de dingen die je als eerste opvallen aan de comic, is het uitgebreide detailwerk. Elk personage heeft duidelijke eigen kenmerken en zijn makkelijk uit elkaar te houden. Ook de tekeningen van de omgeving zijn prachtig. Op sommige pagina’s is het zo gedetailleerd dat je het gevoel hebt wanneer je naar buiten kijkt, exact hetzelfde te zien. Daarentegen is het ook duidelijk waar de focuspunten liggen in de tekeningen, aangezien alles daaromheen dan net wat minder gedetailleerd is. Het kleurwerk is prachtig, maar ook heel rustig, waardoor de focus overduidelijk meer ligt bij het verhaal. Er word nooit gebruikt gemaakt van felle kleuren. Dit maakt het ook heel fijn om ernaar te kijken.

Een introductie die smaakt naar meer

Het is wel duidelijk dat dit een eerste deel is. Hoewel het al wel meteen spannend is door alle actiescènes, moet het echte verhaal nog wel gaan beginnen. Het gaat natuurlijk over Merlijn, maar dat komt in dit deel nog niet duidelijk naar voren. Hij komt even voor terwijl hij de jonge Bedwyr traint en met hem gaat reizen, maar daar blijft het wel bij. Er word wel duidelijk gehint naar een grotere rol van Merlijn door de personages eromheen, maar deze is momenteel nog niet essentieel.

Samenvatting

Het eerste deel van deze nieuwe Merlijn serie heeft een boeiend verhaal waar je duidelijk je aandacht bij moet houden, wil je alles kunnen begrijpen. Maar als je de oude comics niet hebt gelezen, is het haast onmogelijk om het überhaupt allemaal te begrijpen. Daarentegen is het verhaal en de personages wel zo interessant dat je ook echt benieuwd word naar de oude én de nieuwe delen. Het prachtige detailwerk in de personages en achtergronden is zeker ook een pluspunt. Dus ben je nieuwsgierig naar deze comic, begin dan helemaal vooraan bij de initiatie-cyclus. Meer delen van zo’n boeiend verhaal zijn alleen maar mooi meegenomen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Rosanna de Biehttp://www.dynamiccon.nl
Rosanna is altijd al een liefhebber geweest van alles in de geekdustry. Of het nou films/series kijken is of naar leuke geeky evenementen gaan of juist een goed fantasy boek lezen is. Zelf organiseert ze ook evenementen in deze industrie, zoals de cosplay conventie Dynamiccon in Eindhoven en andere evenementen. Hoe geekier, hoe beter is haar motto.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties