Een tijd geleden kwam het nieuws dat Dark Dragon Books de rechten had gekocht op het uitbrengen van Marvel Comics. Een mooie kans voor liefhebbers van het superheldengenre om ze in het Nederlands te lezen. Ze hebben echter een andere aanpak dan voorgaande uitgevers. In ons interview praten we over hoe Dark Dragon Books de Marvel strips ditmaal wel een succes gaan maken!

Interview met Amin Gemei, oprichter van Dark Dragon Books

Jullie hebben een tijdje geleden de Marvel licentie gekocht. Jullie zijn niet de eerste die de Marvel-stripverhalen op de Nederlandse markt brengen, in hoeverre gaan jullie het anders aanpakken?

Onze doelgroep zijn de lezers van Franco-Belgische stripalbums. We gaan ervan uit uit dat die-hard MARVEL fans comics in het Engels lezen, dus daar richten we ons bewust niet op. Dat verklaard ook het grotere formaat van onze albums ten opzichte van het standaard comic formaat. Daarbij richten we ons op complete & afgeronde verhalen. Lange saga’s & cross-overs zijn voor ons niet interessant.

Deadpool Kills the Marvel Universe en Marvels zijn de eerste uitgaven die zijn verschenen en zullen verschijnen, Wat hebben deze verhalen dat jullie deze hebben uitgekozen om als eerste te brengen?

Deadpool is immens populair en de release van de eerste 2 albums viel mooi samen met de 2e Deadpool film. MARVELS past helemaal in onze visie. Een prachtig afgerond verhaal in 4 delen, schitterend geschilderd door Alex Ross en briljant geschreven door Kurt Busiek. Dit is iets waar ook de lezer van Franco-Belgische stripalbums voor warm zal lopen.

En kunnen jullie alvast een tipje van de sluiter oplichten van welke verhalen we nog meer kunnen verwachten in de toekomst?

In ieder geval Wolverine: Old man Logan van Steve Mc Niven & Mark Millar.

Naast Marvel hadden jullie al eerder stripboeken van andere zeer populaire franchises zoals Game of Thrones en Star Wars uitgebracht. Hoe weten jullie deze populaire merken aan jullie te binden?

Het past heel goed in ons fonds. Dat is iets waar buitenlandse uitgevers naar kijken. Daarnaast hebben we ook een brede distributie en dat helpt om de aantallen te waarborgen.

Op film en tv is fantasy en sciencefiction booming. Zien jullie de populariteit van de strips en graphic novels in die genres ook toenemen de laatste tijd?

We zien vooral dat stripreeksen die mensen al kennen van films, tv of games gemakkelijker opgepakt worden omdat ze al bekendheid genieten.

Jullie hebben een zeer gevarieerd aanbod qua genres, leeftijdsgroepen en onderwerpen. Hoe beslissen jullie of jullie iets willen opnemen in het aanbod?

Het moet passen in ons fonds. En dat houden we graag zo breed mogelijk zodat we elke maand iets moois kunnen aanbieden aan een grote groep liefhebbers.

Op social media en op evenementen zijn jullie altijd sterk aanwezig, zoals afgelopen weekend ook op CastleFest. Is het belangrijk om zo een band te krijgen en onderhouden met jullie lezers?

Jazeker, vooral op niet-stripfestival evenementen is het voor ons belangrijk om een nieuw publiek aan te spreken. Vandaar dat we graag deelnemen aan dit soort evenementen.

Jullie geven ook nadrukkelijk Nederlandse artiesten een kans, hoe komen jullie nieuwe talenten op het spoor?

Ze melden zich bij ons aan op festivals. En wanneer blijkt dat er een klik is, gaan we verder.

Zijn er uitgaven waar jullie zelf in het bijzonder naar uitkijken dit jaar?

Toch wel MARVELS hoor.

Dark Dragon Books bestaat volgend jaar als ik het goed heb 10 jaar. Hebben jullie speciale plannen in petto waar jullie al iets over kunnen vertellen?

We gaan het zeker vieren en fans zullen er blij van worden.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie