SpellenSpelachtergrondMijn favoriete videospellen gebaseerd op fantasyboeken

Mijn favoriete videospellen gebaseerd op fantasyboeken

-

Laat ik dit artikel beginnen met te zeggen dat dit een persoonlijke, dus zeer willekeurige, lijst is met videospellen gebaseerd op fantasy-, sciencefiction- en horrorboeken. Mijn persoonlijke smaak in boeken én in mijn spellen (ik speelde altijd heel erg veel point & click adventurespellen) zal hierin heel erg doorklinken. Ook zijn het vooral oude spellen, aangezien ik vroeger veel meer tijd had om videospellen te spelen dan ik nu heb!

Desalniettemin zouden er vast wel meer mensen mooie herinneringen hebben aan onderstaande spellen. Of misschien spelen/speelden jullie andere? Ik hoor het graag onderaan het artikel!

Wheel of Time

Laat ik beginnen met één van mijn favoriete fantasyseries: Het Rad des Tijds. In 1999, tussen het verschijnen van deel 8 en 9 van de serie kwam een First Person Shooter spel uit van The Wheel of Time, gebaseerd op de Unreal Engine. Je speelt als Elayna Sedai (niet te verwarren met Elayne Trakand), een leerling Aes Sedai die haar magie nog niet genoeg onder de knie heeft om zelf te gebruiken. Daarom verzamel je onderweg ter’angreaal, magische voorwerpen met elk hun eigen krachten. Zo kun je vuurballen schieten, luchtdarts gooien, jezelf met een schild beschermen of jezelf helen. Als speler probeer je de plannen van de Zwarte Ajah te verijdelen, kom je de Saidinwegen tegen, vecht je je door een burcht van de Kinderen van het Licht en neem je het uiteindelijk zelfs op tegen de Verzaker Ishamael. Het spel verkocht helaas nooit echt goed, maar kreeg overal hele positieve kritieken!

Naar verluid was Robert Jordan destijds zelf betrokken bij het maken van het spel door advies te geven over de verhaallijn en de wereld an sich. Op zijn advies was ook niet gekozen om de held van de boeken, Rhand Altor, als held in het spel terug te laten keren, maar om vooral de focus op de worldbuilding van de boeken te leggen. Ook was hij voorstander om het personage dat men speelt eens een vrouw te laten zijn, in plaats van een man.

The Witcher

Er zijn ondertussen al verschillende delen van de Witcher serie op alle mogelijke spelcomputers verschenen, welke ik zelf ook helemaal nog niet allemaal heb gespeeld. Matthijs schreef ooit nog een mooi artikel over het derde deel: The Wild Hunt. Het eerste videospel van CD Projekt RED verscheen al in 2007 en werd meteen een hit, daarna volgden nog twee delen, verschillende uitbreidingen en een afgeleid kaartspel genaamd Gwent.

In een uitgebreide RPG met een open wereld en prachtige graphics kunnen spelers als Geralt van Rivia spelen en door de fascinerende wereld lopen die de auteur Andrzej Sapkowski heeft verzonnen. Geïnspireerd door Slavische folklore kom je de meest bijzondere wezens en personages tegen, kun je uren aan de verhaallijnen spenderen en je personage op vele verschillende manieren finetunen en aankleden.

Return to Krondor & Betrayal at Krondor

Ik heb het er al eens over gehad in mijn artikel over de Krondor reeks van Raymond E. Feist, maar deze boeken vinden hun oorsprong in videospellen die dan weer door de eerdere boeken van Feist zijn geïnspireerd. De videospellen Return to Krondor en Betrayal at Krondor zijn adventurespellen met een verhaal dat door Raymond E. Feist zelf zijn geschreven. Ze vormden de basis voor de boeken Het Verraad en De Traan der Goden, dus eigenlijk is in dit geval was het spel er eerder dan het boek. Twee spellen die ik met veel plezier heb gespeeld, en waarvan ik later met nog meer plezier het boek heb gelezen.

Shannara

Een andere epische fantasyserie die ik met heel veel plezier heb gelezen is Shannara van Terry Brooks. Hoewel de nieuwe delen helaas niet meer worden vertaald heb ik hier wel minstens een plank voor deze serie gereserveerd. In 1995 verscheen er ook een zogenaamd ‘point-and-click’ adventurespel gebaseerd op het boek Het Zwaard van Shannara, met de simpele titel Shannara.

Je speelde het spel als Jak Ohmsford, de zoon van Shea Ohmsford die de slechte Brona verslagen heeft. Helaas heeft Brona de boodschap niet gesnapt en is alweer bezig met kwade plannen bedenken. De legendarische Druïde Allanon geeft jou dan de opdracht om de Vier Landen voor het kwaad te behoeden. In typische adventurestijl zul je door puzzels, het gebruiken van de juiste voorwerpen en veel dialogen het spel uit moeten spelen. Als fan van adventurespellen en fantasy was dit een perfecte combinatie voor mij!

Callahan’s Crosstime Saloon

Spelontwikkelaar Legend Entertainment was bekend om de spellen die ze uitbrachten gebaseerd op fantasy- en sciencefictionboeken. Ze zijn de makers van het eerder genoemde Wheel of Time spel, het Shannara spel en andere bewerkingen als die van Companions of Xanth (gebaseerd op de Xanth boeken van Anthony Piers) en Death Gate (gebaseerd op de Poort des Doods serie van Weis & Hickman).

Een ander adventurespel (jawel, nog een!) dat ik heel graag speelde was Callahan’s Crosstime Saloon, gebaseerd op het gelijknamige boek van Spider Robinson. Dit was een serie van verhalenbundels over een bar waarin tijdreizigers, aliens en andere vreemdelingen gezamenlijk hun problemen wegdronken, geschreven met heel veel fantasie en heel veel humor. Diezelfde humor zat in het spel, waarin je allerlei puzzels op moest lossen. De auteur van het boek had zelfs een aantal liedjes ingezongen voor het spel.

Lord of the Rings: War of the Ring

Ik neem veel bekende spellen rondom bijvoorbeeld Lord of The Rings of Harry Potter voor het gemak niet mee, want daarvan was het merendeel ook vooral gebaseerd op de films. Maar War of the Rings is gelicenseerd door Tolkien Enterprises en puur gebaseerd op de boeken en niet de films (hoewel ze hier en daar wat creatieve vrijheid nemen). Het is een real time strategy spel, een beetje vergelijkbaar zoals Warcraft III. Een type spel dat mij ook wel lag!

Je kon kiezen voor de Good en Evil campagnes, waarin je met verschillende legers veldslagen uitvecht en bases opbouwt. In het Goede kamp speel je bijvoorbeeld met Dwergen, Elven, Mensen uit Gondor en Rohan, Beornings en Enten. Met de Evil kant kon je Orcs, Goblins, Wargs, Haradrim en Spinnen commanderen. Lekker rustig je basis opbouwen en dan je tactisch vernuft gebruiken om de tegenstander te verslaan, hier heb ik mij vele uren mee vermaakt.

Kennen/spelen jullie videospellen gebaseerd op fantasy-, sciencefiction- of horrorboeken? Misschien wat recentere als mijn lijstje? 😉 Laat het hieronder weten!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

7 REACTIES

 1. Ik heb gigantisch veel fantasy/sf/horror pc games gespeeld, van antieke text adventures als Zork (you are standing in front of a white house, there is a small mailbox here) tot recente games, maar ik heb nooit specifiek gezocht naar games die gebaseerd zijn op boeken. Als later bleek dat er een boek aan vooraf ging, was dat meer een bijkomstigheid voor mij. Ik ben begonnen op een Amiga 500, later Amiga 1200, weer later DOS/Windows. Bij Oblivion uit de Elder Scrolls reeks is het andersom, daar zijn boeken over geschreven die gebaseerd zijn op de game. Van andere favoriete games zoals bijvoorbeeld Morrowind, Fallout, Skyrim, Titan Quest, Divine Divinity, Sacred 1 en 2, Gothic, Doom, Quake of Monkey Island zijn geen boeken volgens mij.

  Met hulp van Google zie ik wel Stalker, Bioshock en Metro 2033 staan in een lijst van games gebaseerd op boeken, maar die heb ik gedeeltelijk gespeeld (moet ik ooit nog eens goed induiken). Assasin’s Creed staat ook in die lijst, maar die heb ik nooit gespeeld.

  Van de Witcher heb ik de drie delen, maar ik heb nooit zo kunnen wennen aan dat vechtsysteem. Klik precies op dat moment op die knop, en druk precies op dat moment op die andere knop. Dat vond ik teveel gedoe, ik heb liever de eenvoudigere variant in bijvoorbeeld Skyrim. Het gaat mij bij die RPG spellen ook meer om het verkennen van de wereld en het praten met NPC’s.

  • Ik herinner me zojuist nog een oudje die wel gebaseerd is op boeken: Discworld. Er waren volgens mij verschillende spellen rondom Rincewind die fantastisch werd ingesproken door Eric Idle (van Monty Python).

   • Oh ja, Discworld! Dat waren ook goede point & click adventures. Later ook nog Discworld Noir, beetje detective achtig. Zork was voor mij nog niet iets te abstract, ik had wel iets van visuele aankleding nodig 🙂

    Monkey Island is trouwens ook echt een fantastische serie. Uren en uren mee bezig geweest. Heb vroeger zelfs nog een Nederlandstalige website over gehad!

 2. Paar jaar terug kwam er een spelletje gebaseerd op de Roodburcht en Moswoud boeken van Brian Jaques uit. Erg vermakelijk.

  • Oh echt! Die boeken heb ik vroeger ook echt allemaal verslonden. Hele leuke wereld was dat, altijd heel duidelijk welke dieren de slechteriken en welke de goeden waren 🙂 Goede herinneringen aan.

 3. Discworld vond ik ook schitterend: eerst een 30-tal floppy disks opladen :).
  En niet te vergeten: de (lego)Harry Potter games.
  Vorig jaar is er ook een Digital Board Game uitgebracht gebaseerd op The Game of Thrones.

  • Oh ja, en in het horrorgenre vindt het RPG Call Of Cthulhu zijn oorsprong in het gelijknamig kort verhaal van H.P. Lovecraft

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties