BoekenBoekachtergrondHerlezen: De Krondor-serie van Raymond E. Feist

Herlezen: De Krondor-serie van Raymond E. Feist

-

Veel lezers zullen het wel herkennen, een periode waarin je de tijd, motivatie of energie mist om je helemaal te kunnen verliezen in een boek. Een leesdip. Soms duurt het wat langer dan anders, en vaak komt het lezen vanzelf weer terug. Bij mij ligt de oplossing vaak in het herlezen van boeken waaraan ik een speciale herinnering heb. Zo begon ik recentelijk aan het herlezen van de Krondor-serie van Raymond E. Feist. Ik ben altijd groot fan geweest van zijn Midkemia reeks (lees bijvoorbeeld mijn recensie van het allerlaatste boek in deze serie: Het Einde van de Magiër) en alle verhalen die daarin verschenen. De Krondor boeken nemen daarin een speciale plaats in. Zo komt de naam van mijn eerste zoon komt zelfs uit het eerste boek (nee, niet Gorath). Daarom leek het me leuk een kort artikeltje te maken over deze mooie reeks.

Krondor 1: Het Verraad

De boeken van Raymond E. Feist over Midkemia waren zo populair dat er in 1993 een computerspel werd uitgebracht genaamd Betrayal at Krondor. Dit was een zogenaamd adventurespel, met veel nadruk op de verhaallijn en puzzels. Feist schreef er zelf een groot deel van het verhaal voor en het spel kreeg al snel een cultstatus. Later verscheen van de hand van Feist het boek van het verhaal met her en der wat toevoegingen, als eerste deel van de Krondorreeks. Dit kreeg logisch genoeg dezelfde naam: Krondor: Het Verraad.

De boeken van de Krondor-serie spelen zich af in de periode tussen de ‘Oorlog van de Grote Scheuring’ en ‘De Slangenoorlog’. Dit eerste deel volgt jonkers Joolstein en Robert en de jonge magiër Owyn op hun pad om de donkere elf Gorath naar prins Arutha te brengen. De donkere elfen (genaamd moredhel) schijnen zich namelijk te verzamelen om het Koninkrijk binnen te vallen en Gorath kan hen helpen met informatie. Al snel blijkt echter dat er nog veel meer op het spel staat.

Dit boek bevat enkele van mijn favoriete personages zoals Robert, oftewel Robbie de Hand, en Joolstein. Maar ook de bijpersonages zoals de magiër Patrus zorgen voor veel memorabele momenten. Het boek bevat veel actie, zowel kleinschalige schermutselingen als een grootschalige veldslag en magische strijd. Wat het boek (en de serie in het algemeen) ook goed doet, is nog meer informatie geven over de wereld, de mysteries, de volkeren en de godsdiensten van Midkemia. Het brengt elementen van allerlei verschillende boeken die later en eerder komen bij elkaar en biedt ook op zichzelfstaand een mooi verhaal. Een knappe prestatie!

Leestip: Mocht je het ook leuk vinden meer te lezen over de werelden van Feist, lees dan Reis door fantasywerelden #3: Midkemia >

Krondor 2: De Moordenaars

De Moordenaars is het rechtstreekse vervolg op Het Verraad. Net terug van hun veldtocht tegen de moredhel, ontdekken Robert en Prins Arutha dat er in hun afwezigheid heel wat gaande is in Krondor. Er zijn heel veel moorden gepleegd en de sfeer in de stad is grimmig. Jonker Robert gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het rommelt in de onderwereld van Krondor. Na een bloedige strijd met een nieuwe bende onder leiding van een zekere Kruiper houdt het dievengilde zich schuil – aangenomen wordt dat de Oprechte Man, hun leider, dood is.

Het is tof om te zien hoe Robert in zijn element is in de onderwereld en verfrissend om een verhaal mee te maken dat zich afspeelt in de schimmige wereld van de dieven en moordenaars. De mysterie van de Kruiper en de nachtraven is interessant en het vergt uiterste inspanningen van Robbie om ongeschonden eruit te komen. Ook de grotere rol van William (zoon van magiër Puc) vond ik fijn, het is een prettig personage om over te lezen.

Krondor 3: Traan der Goden

Net als het eerste deel was ook dit derde deel oorspronkelijk een videospel, namelijk Return to Krondor, ditmaal meer een RPG-achtig spel. Het verhaal draait om de Traan der Goden, een juweel waarmee de priesters van de Orde van Ishap met de goden communiceren. Elke tien jaar wordt een nieuwe Traan gevormd en naar de hoofdstad Rillanon gebracht. Het schip waarmee de Traan wordt vervoerd, wordt echter door piraten tot zinken gebracht. Het is van het grootste belang dat de Traan wordt geborgen – zonder de Traan worden er geen gebeden meer verhoord en dreigt ook de werking van de magie te stokken.

In dit verhaal keren Robbie en William terug, ditmaal op hun avontuur vergezeld door hofmagiër Jazhara, priester Solon en berger Kendaric. Hun dynamiek is echt heel leuk om te lezen en ook ditmaal slaagt Feist erin om een relatief ‘klein’ verhaal over een verloren artefact te vertellen waarbij alsnog het lot van de wereld op het spel staat. Er worden weer veel mysteries opgeworpen, er komen vampieren in voor en we komen weer meer te weten over de Kruiper en zijn plannen voor Midkemia. Dit deel is denk ik wel mijn favoriet!

Krondor 4: Robbie en de Kruiper

Dertien jaar na boek drie verscheen het vierde en laatste deel van de Krondor-serie. Feist had altijd plannen voor vijf verschillende Krondor boeken, maar omdat de rechten voor de verhalen gedeeltelijk bij de spelontwikkelaar lagen kon hij niet verder schrijven. Veel van wat Feist had willen schrijven werd overigens alsnog gebruikt in korte scènes of flashbacks in de overige boeken, maar de Krondor-serie kreeg uiteindelijk toch een enigszins afgerond einde met het vierde deel: Robbie en de Kruiper.

In het boek gaat Robert samen met William en Jazhara de krachtmeting aan met de Kruiper om hem voor eens en altijd uit te schakelen. Maar het blijkt heel lastig te zijn om dit mysterieuze figuur te achterhalen. Mijn volledige recensie van dit boek lees je hier, maar uiteindelijk is dit mijn minst favoriete deel. Hoewel de schrijfstijl gewoon weer heel prettig is en ook de personages op hun best zijn, viel niet alles voor mij op zijn plek.


Inmiddels ben ik bezig met de Traan der Goden (ik ben er nog niet over uit of ik ook Robbie & de Kruiper nog ga herlezen). Zijn er boeken die jullie nog graag herlezen, ondanks dat jullie het betreffende boek al heel vaak gelezen hebt?

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties