cairoJe kunt het je eigenlijk bijna niet voorstellen, maar er zijn nog steeds mensen die je glazig aankijken als je vertelt dat je het liefst fantasy leest. Nóg leuker is zeggen dat je andere grootste hobby gamen is – en dan het liefst RPGs, oftewel roleplaying games. Nee, niet de variant waarbij je je verkleedt, dat is een heel andere tak van sport. Gewoon, op de PC! Monsters bevechten! Werelden verkennen! Met je headset op samen met andere mensen, of alleen. Uren achter elkaar. Maar… waarom, is dan meestal de volgende vraag. Wat vind je er dan zo leuk aan? Het zijn gewoon poppetjes op een scherm, en die knal je dan neer. Dat is toch dom?

Tja. Er zijn ook mensen die elke zondagavond om 19:00 uur op het puntje van hun stoel zitten te staren naar mannetjes die met een bal van de ene kant van een grasveld naar de andere kant rennen terwijl ze onderweg proberen elkaar zo vaak mogelijk te laten struikelen. Vind ik dan weer niet heel verheffend, maar hé, ieder zijn ding toch?

Maar… jij? Daar vind ik je helemaal geen type voor!

Ha! Da’s een goeie. Omschrijf jij dan eens het standaard type gamer.

“Nou, hm. Zo’n puber hè, met veel puisten, die zich nooit wast en die geen vriendjes heeft en alleen maar op zijn donkere kamertje zit te schieten. Of eh, zo’n te dikke contactgestoorde jongen, vrijgezel natuurlijk, die overdag als systeembeheerder werkt en ’s avonds pizza eet en bier drinkt en dan tot diep in de nacht achter de PC hangt en daar dan You Tube-filmpjes van maakt.”

Riiight… Oké. Ik ga niet liegen. Die mensen zijn er. Laat ze lekker. Je kunt veel van ze vinden, maar ze zíjn er wel als je ze nodig hebt. Voor die ene eindbaas, bijvoorbeeld, of die ene jumping puzzle die je in je eentje echt niet voor elkaar krijgt. Lang leve de stereotype gamer!

Maar eh, weet je. Net zoals niet elke voetbalfan een hooligan is, is ook niet elke gamer contactgestoord. Niet dat ik nou helemaal zo normaal ben, pfffft, zeker niet. Maar je zou het voor de grap eens moeten proberen, zo’n game spelen. Het is net alsof je een boek binnenstapt, of een film. Er is een verhaal. Er zijn de mooiste landschappen en vergezichten. En jij bent de held! Of heldin. Die kan vliegen! Toverspreuken gebruiken! Draken kan doden, of juist temmen! Zijn of haar eigen ruimteschip kan besturen! Het universum kan redden! Andere mensen van over de hele wereld kan ontmoeten!

En dat allemaal vanuit je luie stoel. Wat wil je nou nog meer?

cairo

Het is mij nog nooit gelukt iemand in mijn vriendenkring zover te krijgen – ik weet ook niet waar dat aan ligt. 😉 Maar misschien lukt het me hier! Hou je van fantasy? Zou je zelf ook weleens de hoofdrol willen spelen in zo’n mooie wereld? Heb je een beetje een fatsoenlijke PC en een leuke internetverbinding? Probeer het dan gewoon eens! Bijvoorbeeld hier: https://www.guildwars2.com/en/ Gratis en voor niks!

Eén waarschuwing: voor je het weet kom je niet meer van je zolderkamertje af. Geeft niks. Miljoenen anderen gingen je voor.

Meike is altijd al verslingerd aan fantasyboeken geweest. Toen ze ergens halverwege de jaren 90 ontdekte dat er ook fantasygames voor de PC bestonden, ging er een geheel nieuwe wereld voor haar open. Tegenwoordig brengt ze de meeste tijd door in Guild Wars 2. Andere favorieten zijn o.a. de Dragon Age-games, Skyrim en de Mass Effect-serie.

Geef een reactie