BoekenBoekrecensiesZwaarden en Duivelskunst - Fritz Leiber

Zwaarden en Duivelskunst – Fritz Leiber

-

Omslag Zwaarden en Duivelskunst

Het bestrijden van leesdips doet iedereen op zijn eigen manier. Mijn methode is om oude klassiekers op te pakken waar ik heerlijk in kan doorlezen. In de verhalenbundel In de geest van Tolkien had ik ooit eens een verhaal gelezen over de twee iconische helden van Fritz Leiber, de grondlegger van Sword & Sorcery, en dat smaakte destijds al naar meer. Daarom dook ik vlak voor mijn vakantie in mijn boekenkast om nog wat meer van hem te zoeken. Tot mijn vreugde trof ik daar een hele reeks aan. De verhalen over deze twee avonturiers genaamd Fafhrd (spreek uit Faf-erd) en de Grijze Muizer verschenen tussen 1939 en 1988 in verschillende Amerikaanse tijdschriften en werden door Meulenhoff in zeven bundeltjes van korte verhalen gegoten. Ik pakte het eerste deel: Zwaarden en Duivelskunst op.

Hierin staan drie verhalen: We lezen over hoe de barbaar Fafhrd besneeuwde IJslanden ontkwam, hoe de tovenaarsleerling Muis de Grijze Muizer werd en een laatste verhaal over hoe deze twee legendarische avonturiers elkaar in Lankhmar ontmoetten. Een perfecte inleiding tot de wereld van Fritz Leibers meest geliefde hoofdpersonages, dus!

Inlijving
De verhalen zijn zoals gezegd al een hele tijd geleden geschreven en dat merk je op verschillende manieren. Het opvallendst is uiteraard het taalgebruik. Dit boek begint bijvoorbeeld met een inlijving. Dat woord alleen al geeft een mooi gevoel voor wat je kunt verwachten. Het is de inleiding tot de wereld van Fafhrd en de Grijze Muizer, met heel kort wat geografische notities en een sfeerschets. Het taalgebruik neemt je mee in het type verhaal dat komt en warmt je al mooi op.

Van ons gescheiden door kloven van tijd en vreemdere dimensies droomt de oeroude wereld Remmin met haar torens en schedels en juwelen, haar zwaarden en tovenarij.

De wereld en de personages uit deze verhalen worden regelmatig in prachtige zinsneden tot leven gebracht. Het is heel beeldende taal, maar op de een of andere manier wordt het nergens te overdadig. Dit komt grotendeels door de opzet van de verhalen, waarin er naast deze beschrijvingen ook gewoon ontzettend veel gebeurt. Tijdens alle gevechten, achtervolgingen en andere capriolen is het soms juist wel prettig om even een momentje van rust te hebben om wat meer van een bepaald gilde, een stad of een traditie te weten te komen. Het geeft de verhalen hun geheel eigen stijl en sfeer. Vooral de manier waarop magie wordt bedreven, wordt prachtig verteld, terwijl er toch nog heel veel aan de verbeelding wordt overgelaten.

Heerlijke heldenverhalen
De avonturen waar we over lezen zijn niet mals, in de zin dat Leiber de afgehakte ledematen, doorboorde ingewanden en andere onsmakelijkheden die het gevolg zijn van grimmige gevechten niet ontwijkt. Onze helden zijn ook zeker niet vrijgesteld van tegenslag. Er wordt in deze verhalenreeks heel helder getoond waar de mens toe in staat is, van ‘onschuldige’ diefstal tot doodslag en martelingen. En het interessante is dat onze helden zich in dat spectrum van goed en kwaad bewegen. Ze deinzen er zeker niet voor terug geweld te gebruiken om te krijgen waar ze voor gekomen zijn en voelen zich ook zeker niet te eervol om een flink potje wraak te nemen. De Grijze Muizer doet in dat opzicht zijn naam eer aan, de slechteriken en helden zijn niet zwart-wit.

Naast dit rauwe randje bevatten de verhalen gelukkig een tweede component om de sfeer weer wat luchtiger te maken. Ze bevatten namelijk enorm veel humor, in meer of mindere mate subtiel verwerkt in alles wat er gebeurt. Deze humor wordt niet geleverd door flauwe dialogen of grappen en grollen van de personages, maar voornamelijk door de dingen dien hen overkomen en hoe zij daarop reageren. De twee levensgenieters hebben een grappige relatie tot elkaar en hun nuchterheid en manier van communiceren brengen geregeld een glimlach op je gezicht.

[product_page sku=”9029002395″]


Zwaarden en Duivelskunst Boek omslag
Zwaarden en Duivelskunst

Fritz Leiber


9029002395

*M=sfX

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties