BoekenBoekrecensiesOpstand - Veronica Roth

Opstand – Veronica Roth

-

Omslag Opstand

In Inwijding leerden we Beatrice “Tris” Prior kennen, die in het futuristische Chicago leeft dat in vijf facties is verdeeld: Zelfverloochening, Eruditie, Oprechtheid, Vriendschap en Onverschrokkenheid. Beatrice is opgegroeid in Zelfverloochening, maar omdat ze zich daar nooit thuis heeft gevoeld, besloot ze op haar zestiende naar Onverschrokkenheid te vertrekken. Daar moest ze een angstaanjagende en gruwelijke Inwijding ondergaan, voordat ze officieel toegelaten werd. Haar Inwijding liep echter anders dan gepland: een oorlog tussen de facties brak uit, die leidde tot een reeks verschrikkelijke gebeurtenissen.

Opstand gaat verder waar Inwijding is geëindigd. Tris en Tobias zijn gevlucht uit Onverschrokkenheid en trekken langs de andere facties op zoek naar een schuilplaats en medestanders tegen Eruditie, de factie die de oorlog begonnen is door een grote groep Onverschrokkenen te manipuleren. Als Afwijkenden werden Tris en Tobias niet beïnvloed, maar nu is hun leven meer dan ooit in gevaar, want Eruditie ziet de Afwijkenden als een bedreiging. Afwijkenden zijn namelijk onvoorspelbaar: ze horen niet bij één bepaalde factie en zijn niet te beïnvloeden, en Eruditie zal niet rusten voor ze een simulatieserum hebben uitgevonden dat ook de Afwijkenden kan manipuleren. Maar waarom moeten de Afwijkenden per se uitgeschakeld worden? Waarom probeert Eruditie de macht te grijpen en welke informatie houden de Erudieten achter? Tris gaat op jacht naar de waarheid, maar moet tijdens haar tocht keuzes maken die alles kunnen vernietigen…

Spannend vervolg
Zoals vermeld gaat Opstand verder waar Inwijding is geëindigd en aangezien het einde van Inwijding behoorlijk spannend was, val je zodra je Opstand openslaat dus meteen in de spanning. Een nadeel hiervan is wel dat je echt weer even in het verhaal moet komen. Er wordt nauwelijks iets herhaald uit het vorige boek en er wordt van de lezers verwacht dat ze nog precies weten wie wie is en wat zich heeft afgespeeld in Inwijding. Vooral als je het boek al een tijdje geleden gelezen hebt, kan dat dus even verwarrend zijn. Maar zet vooral door, want het verhaal zelf maakt dit alles meer dan goed. Tris stort zich van het ene in het andere avontuur en Opstand bestaat net als Inwijding uit een achtbaan van gebeurtenissen, ontdekkingen en emoties.

Gedurende het verhaal reizen Tris en Tobias langs alle facties, waardoor je als lezer steeds meer leert over deze verschillende stadsdelen. Zo bestaat het gebied van Vriendschap vooral uit hout, planten en bomen en zijn de leden van Vriendschap soms net iets te goed van vertrouwen. Eruditie daarentegen bestaat uit strakke gebouwen die zijn volgestouwd met boeken en computers. En dan zijn er natuurlijk nog de factielozen, degenen die de toelatingstesten voor hun facties niet hebben gehaald of gewoon verstoten zijn uit hun factie. Deze groep blijkt groter te zijn dan Tris ooit had kunnen vermoeden en de factielozen zijn niet van plan deze oorlog rustig uit te zitten. Ze brengen het factiesysteem aan het wankelen, wat nog meer verdeeldheid met zich meebrengt, want wat gebeurt er als alle facties wegvallen? Als niemand meer iets heeft om zich aan vast te houden? En wat hebben de Afwijkenden met dit alles te maken? Onverschrokkenheid is verdeeld, evenals de andere facties, wat het voor Tris nog moeilijker maakt om mensen te vertrouwen. Wie hoort bij wie en wie spreekt de waarheid?

Roekeloos of onverschrokken?
In mijn recensie van Inwijding vertelde ik al dat er regelmatig doden vallen in deze serie en dat daar nauwelijks bij stilgestaan wordt, waardoor het boek zelf ook Onverschrokken lijkt. Er gebeuren af en toe behoorlijk schokkende en lugubere dingen, die zeker bij het boek passen, maar soms net te ver gaan. Ook Tris schiet tegen het einde van Inwijding koelbloedig wat mensen neer, wat niet echt bij haar karakter past en daardoor wat vreemd overkomt. Maar waar Tris’ gevoelens hierover in Inwijding een beetje ontbreken, wordt daar in Opstand uitgebreid aandacht aan besteed. Tris voelt zich ontzettend schuldig omdat ze haar vriend Will heeft doodgeschoten en ze weet niet hoe ze hiermee om moet gaan. Haar schuldgevoel beïnvloedt al haar keuzes en is een groot deel van haar leven geworden, wat haar personage erg geloofwaardig maakt.

Haar schuldgevoel zorgt echter ook voor een bepaalde afstand tussen Tobias en Tris. Tris kan zich niet voor honderd procent overgeven aan haar vriend en daardoor blijft ze steeds dingen voor hem verzwijgen. Ze maakt beslissingen zonder hem, gaat eropuit zonder hem en riskeert haar leven zonder hem; allemaal dingen waar Tobias absoluut niet blij mee is. Want gedraagt Tris zich gewoon Onverschrokken, of neigt haar Onverschrokkenheid naar roekeloosheid en geeft ze gewoon niets om haar eigen leven? Tris gaat door een enorm ontwikkelingsproces, waardoor ze aan de ene kant een stuk zelfverzekerder en dapperder is geworden, maar aan de andere kant nog steeds onzeker is en niet weet wie ze moet vertrouwen. Haar emoties zijn erg realistisch neergezet en dit zorgt ervoor dat, ook al maakt Tris af en toe wat vreemde keuzes, het absoluut niet moeilijk is om met haar mee te leven.

Conclusie
Opstand is een enorm spannend vervolg, waarin steeds duidelijker wordt hoe Tris’ wereld eruitziet en wat het lot van de Afwijkenden is. De personages zijn geloofwaardig en het einde maakt nieuwsgierig naar hoe het buiten deze gemeenschap van facties is. De enorme cliffhanger zet het hele verhaal in elk geval in een ander daglicht en doet reikhalzend uitkijken naar meer!

[product_page sku=”9789000314508″]


Opstand Boek omslag
Opstand

Veronica Roth


9789000314508

Van Goor

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties