BoekenBoekrecensiesMercy Thompson 3: Ziel van ijzer - Patricia Briggs

Mercy Thompson 3: Ziel van ijzer – Patricia Briggs

-

Omslag Mercy Thompson 3: Ziel van ijzer

Mercy heeft nog steeds hoop, al wordt dat wel steeds minder, dat ze na de avonturen die ze heeft beleeft haar rustige leventje weer kan oppakken. Ze weet echter dat ze nog een schuld open heeft staan bij de Fae voor het gebruiken van hun voorwerpen tijdens haar reddingsactie. Als Zee haar dan vraagt om te helpen, kan en wil ze geen nee zeggen. Er worden moorden gepleegd op het Fae-reservaat en het lukt hen niet om de dader te vinden. Ze hopen dat Mercy met haar scherpe neus de dader kan opsporen. Dit zou een niet al te moeilijke taak moeten zijn voor Mercy…

Mercy komt erachter dat dit niet zo makkelijk is als ze gehoopt had. De verraderlijke magie van de Fae en de geheimen die deze magie met zich mee brengt zijn zowel verleidelijk als gevaarlijk voor een nieuwsgierige coyote. Gelukkig is Zee er om haar te helpen en lukt het Mercy om de geur van de dader op te pikken. De Fae nemen het van haar over en hiermee lijkt de zaak afgerond te zijn voor Mercy. Wat ze echter niet weten is dat de moordenaar zelf ook een val heeft uitgezet. Zee krijgt hier de schuld van en wordt door de politie opgepakt. Mercy moet ervoor zorgen dat ze de echte moordenaar vindt en snel ook. De rechtbank van de Fae kent namelijk maar één straf…

Met elk boek lijkt de Mercy Thompson serie steeds beter te worden.

De Fae
Net als Onder de maan en In het bloed, staat in Ziel van ijzer één groep bovennatuurlijke wezens centraal. Dit keer zijn dat de Fae en dan in het bijzonder Zee, waar de titel van het boek op slaat. Zee heeft namelijk een affiniteit met ijzer, en dat is erg bijzonder onder de Fae, aangezien de meeste Fae slecht tegen metaal kunnen. Het is erg leuk dat Briggs telkens een andere groep centraal stelt. Op deze manier kom je steeds meer te weten van de wereld waarin Mercy leeft en heb je ook nooit het gevoel dat je in herhaling valt.

Wegleggen lukt niet
Wat in de vorige twee boeken al naar voren komt, maar nu ook weer terug komt in dit boek is dat de Mercy Thompson serie duidelijk volwassener is dan de meeste Young Adult boeken (daarom is deze serie ook onder het label URBAN uitgebracht). Ten eerste laat Briggs de driehoeksverhouding niet eindeloos doorgaan, wat een verademing is. Als je een gemiddelde YA-serie leest, wordt dit vaak helemaal uitgemolken, merk je aan het einde van het boek goed dat het verhaal en Mercy een stuk volwassener zijn. Als bij Mercy namelijk de puzzelstukjes beginnen te vallen is het al te laat. De moordenaar is haar een stap voor en wat er dan met Mercy gebeurd is best heftig. Dit maakt dat je vanaf dat moment, voor zover dat nog niet gebeurd was, helemaal in het boek gezogen wordt. Briggs weet de beleveniswereld van Mercy zo goed te vangen dat je het boek niet meer weg kunt leggen.

Kritische blik
Naast alle lof voor de vlotte en fijne schrijfstijl van Briggs, toch ook een kritiekpuntje. Tijdens het lezen kom je soms dingen tegen die niet helemaal lijken te kloppen. Zo zijn er stukjes waarbij je het gevoel krijgt iets gemist of overgeslagen te hebben. In het verhaal wordt er ergens over gesproken, wat dan niet eerder aan de orde is gekomen. Ook zitten er een aantal foutjes in het boek, zo wordt er over Tad gesproken, terwijl duidelijk is dat het over Zee gaat. Dit zijn echter zulke kleine foutjes, dat ik ze met liefde over het hoofd zie.

 

[product_page sku=”9789026141065″]


Mercy Thompson 3: Ziel van ijzer Boek omslag
Mercy Thompson 3: Ziel van ijzer
Mercy Thompson 3

Patricia Briggs


9789026141065

De Fontein

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties