De leukste spelletjes voor in de kerstvakantie

0
380

Wij van FantasyWereld zijn altijd wel in voor een spelletje, vooral nu de kerstvakantie eraan komt! Uiteraard is het helemaal prachtig als de spellen zijn gebaseerd op een fantasyboek (zoals de spellen uit dit artikel), maar er zijn natuurlijk nog veel meer toffe spellen te verzinnen. We hebben de leukste spelletjes voor jullie op een rijtje gezet, met fantasytintje, zoals je van ons gewend bent…

1Smallworld

Smallworld

Dit prachtige spel lijkt een beetje op Risk. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk geld verdient. Dat doe je door landjes te veroveren met jouw ras. Alle spelers hebben een ras en een eigenschap die allemaal zo zijn eigen voordelen met zich meebrengen. Zo kan je bijvoorbeeld geld stelen van de spelers die landjes hebben die aangrenzend zijn aan de jouwe, of heb je meer aanvalskracht. Je moet wel goed opletten, want op een gegeven moment is je leger zo klein geworden door alle strijd dat je een nieuwe nodig hebt, en op zo’n moment wissel je weer van ras en eigenschap. Dit spel, dat wel uren kan duren, is vooral geschikt voor mensen die van tactische spellen houden en het niet erg vinden dat een potje erg lang kan duren.

Geïnteresseerd? Je kunt ook nog kiezen welk basisspel je wil! Naast de standaardversie bestaat er namelijk ook Smallworld Underground. Beide spellen werken precies hetzelfde, maar ze zien er iets anders uit. Verder hebben ze allebei ook hun eigen rassen. Let op!

Smallworld is alleen verkrijgbaar in het Engels.

2Munchkin

MunchkinHeb je altijd al willen weten hoe het is om op heldhaftige wijze monsters te verslaan? Zijn de spelletjes waarin je je medespelers dwars kunt zitten jouw favoriet? Als je dan ook nog van een flinke dosis humor houdt, ben je bij Munchkin aan het juiste adres. Bij dit kaartspel bouw je een personage op met allerlei coole wapens en kleding die jouw vechtbonussen geven waarmee je de monsters in de kerkers kunt verslaan. Soms zal je wat hulp nodig hebben en dan kan je een medespeler vragen.

De andere spelers kunnen ervoor kiezen om de monsters een handje te helpen en zo volgt de ene epische strijd op de ander. Voor elk monster dat je verslaat, stijg je een level en wie als eerste bij level 10 is, wint het spel! Dat klinkt misschien simpel, maar één potje kan erg lang duren! Met Munchkin is het altijd lachen geblazen. Het is een ideaal spel voor fantasyliefhebbers die graag een luchtig spelletje willen spelen.

Voor dit spel kan je ook meer uitbreidingen kopen waardoor je nieuwe rassen, klassen, monsters en andere extra’s aan het spel kunt toevoegen!

3Dixit

Munchkin

Bij dit prachtige spel is het de bedoeling dat je je medespelers op het verkeerde been zet, maar wel op een subtiele manier. Degene die aan de beurt is, kiest één van de kaarten uit zijn hand en bedenkt daar een beschrijving bij. Dat kan een liedje zijn, een woord, een zin of zelfs een geluid. De rest van de spelers kiest dan ook een kaart van hun eigen handkaarten uit die bij die beschrijving passen. Dan moeten de spelers raden welke kaart écht bij die beschrijving hoort. Dat kan soms knap lastig worden!

Dit spel heeft dus een wat psychologischer aspect omdat je de andere spelers goed moet kunnen inschatten. De potjes duren niet zo lang, dus je kan net zo lang spelen als je zelf wilt. De illustraties zijn buitengewoon mooi en zorgen ervoor dat je nog lang niet uitgekeken bent op de kaarten. Ook voor dit spel zijn er allerlei uitbreidingen te koop waarmee je nieuwe kaarten kan toevoegen aan je basisspel.

Dixit (3 tot 6 spelers)Dixit Odyssey (3 tot 12 spelers)

4Ticket to ride

Munchkin

In dit tactische spel is het de bedoeling dat je de routes aflegt op de opdrachtkaartjes. Iedereen heeft leuke plastic treintjes die je daarvoor kunt gebruiken. Je kan een route kopen met je handkaarten en probeert vervolgens zoveel mogelijk punten in de wacht te slepen. Hoe meer spelers, hoe lastiger dat is, want een route kan maar één (of soms twee) keer gebruikt worden! Ticket to Ride is prachtig vormgegeven en je hebt de keuze uit meerdere basisspellen afhankelijk van waar jij je treinlijnen wil plaatsen. In dit geval kun je kiezen tussen Amerika en Europa. Daarna kan je nog uitbreidingen kopen voor andere delen van de wereld, zoals Afrika, Scandinavië, Azië en zelfs Nederland!

Ticket to Europe is voor 2 tot 5 spelers.

5Weerwolven van Wakkerdam

MunchkinDoe de lampen uit en steek de kaarsjes maar aan! In Wakkerdam wordt de bevolking geplaagd door een aantal weerwolven die de bewoners één voor één opeten. De Wakkerdammers willen hier een stokje voor steken voordat ze allemaal zijn uitgemoord. In dit spel hebben we dus twee teams: de mensen en de weerwolven. Elke speler krijgt zo’n rol. Er zijn ook speciale menselijk rollen: De ziener kan die elke nacht de ware identiteit van een andere speler te weten kan komen, de heks heeft een vergif en een levenselixer en het onschuldige meisje mag gluren bij de wolven, maar gaat meteen dood als ze ontdekt wordt…

In dit rollenspel stuurt de spelleider het spel. Hij roept ’s nachts bepaalde mensen op om wakker te worden en zij mogen dan een bepaalde actie uitvoeren. Overdag merken we of er iemand is opgepeuzeld door de wolven en dat is het de beurt aan de dorpelingen. Er wordt een burgermeester gekozen en de Wakkerdammers kiezen wie zij het meest verdacht vinden. Deze persoon wordt geëxecuteerd in de hoop dat er nu een weerwolf minder is. Dit rollenspel is uiterst geschikt voor mensen die het leuk vinden om een andere identiteit aan te nemen en elkaar dwars te zitten.

Ook voor Weerwolven van Wakkerdam zijn uitbreidingen te krijgen.

6Monopoly

Munchkin

Dit moet wel één van de bekendste bordspellen zijn! Het spel verveelt echter nooit en is tegenwoordig ook verkrijgbaar in allerlei coole versies! Koop de straten en verdien het meeste geld, want dan ben je verzekerd van de winst. Ook dit spel kan uren duren, dus dan is het al helemaal fijn als je een extra mooie versie hebt om naar te kijken. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ook uitvoeringen van Pokémon, World of Warcraft, Disney en nog veel meer!

Let op! De meeste speciale versies zijn alleen in het Engels verkrijgbaar.

7Risk

Risk

Net als Monopoly, is Risk een oude klassieker die in mooie, nieuwe versies verkrijgbaar is. Verover de wereld en schakel je medespelers uit! Neem zoveel mogelijk landjes in en verdeel je leger tactisch over je gebieden. Dit spel is het leukst als je het niet erg vindt dat beurten lang kunnen duren, dat de totale speelduur meerdere uren kan zijn en als je een liefhebber bent van strategische spellen!

Tegenwoordig zijn er dus andere versies die het spel nét ietsje leuker maken. Zo heb je bijvoorbeeld Star Wars Risk, waarbij je planeten moet veroveren. Er is ook een versie van The Walking Dead, waarbij je zombies uit delen van een stad moet dringen. Bij Game of Thrones Risk is het aan jou om één van de bekende families te zijn en de macht te krijgen over alle gebieden!

Ook hier: De meeste speciale versies zijn alleen in het Engels verkrijgbaar.

8Carcassonne

SmallworldEen ‘moderne klassieker’, als ik het zo mag noemen, is Carcassonne. In dit bekende legspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van boeren scoren ze punten voor afgebouwde projecten.

Inmiddels zijn er ook van dit spel allerlei uitbreidingen verschenen die het spel meer mogelijkheden geeft, of die het spel in andere settings laat afspelen zoals de Stille Zuidzee of Het Wilde Westen. Voor Star Wars fans is er zelfs een speciale Star Wars editie die je meeneemt naar een sterrenstelsel ver, ver weg…

Carcassonne is voor 2 tot 5 (en bij sommige uitbreigingen 6) spelers. 

Geef een reactie