BoekenBoekrecensiesFarlander 2: De Schim van Roshun - Col Buchanan

Farlander 2: De Schim van Roshun – Col Buchanan

-

Omslag Farlander 2: De Schim van Roshun

In De Schim van Roshun barst de strijd echt los nu Sasheen, de Heilige Matriarch van Mann, heeft besloten zelf ten strijde te trekken tegen Bar-Khos, een van de laatste vrije staten die zich teweerstellen tegen de expansiedrift van het rijk van Mann. Ondertussen is de roshun Ash, geheel tegen de principes van zijn orde, op een persoonlijke vendetta om Sasheen om te brengen. Zij wordt echter beschermd door meer mensen dan slechts haar soldaten. Haar persoonlijke ‘Diplomaat’ Ché, een voormalig roshunkrijger, is misschien wel haar trouwste lijfwacht. De beslissingen die hij moet nemen voor Sasheen brengen hem echter steeds meer aan het twijfelen…

Vooruitgang
In de recensie van het vorige deel vertelde ik dat het verhaal maar langzaam vooruitkwam en er feitelijk weinig gebeurde. In dit tweede deel is daar helemaal niks meer over te klagen. Zowel op grote schaal (de oorlog en de politieke beslissingen die daarbij komen kijken), als op kleine schaal (de persoonlijke ontwikkeling en acties van Ash, Ché en enkele andere belangrijke personages) wordt er  progressie geboekt. Daarom kon ik bij dit tweede deel het boek nauwelijks meer wegleggen en wilde ik steeds verder lezen om te zien hoe elke beslissing nu weer zou uitpakken.

De wereld die Buchanan heeft geschapen is gecompliceerd, en juist daardoor heel levensecht. Zowel het rijk van Mann als de overige mogendheden hebben ieder hun eigen belangen om te behartigen en geen van allen kunnen daarom op elkaar aan. In dit politieke landschap is diplomatie van groot belang en wordt elke stap van de Heilige Matriarch door iedereen met argusogen bekeken. Het veroveren van Bar-Khos zou voor eens en altijd de wereldheerschappij van Mann bevestigen, maar bij falen zou juist de kwetsbaarheid van Mann aangetoond worden. Dat kan Sasheen zich niet permitteren, zeker niet omdat er ook intern al aan de poten van de Heilige Matriarch wordt gezaagd. Deze spanningen worden vanuit verschillende perspectieven beschreven, waardoor je goed aanvoelt wat er allemaal speelt en de keuzes die iedere leider maakt ook te begrijpen zijn.

Personages
Waar de strategische en politieke ontwikkelingen allemaal  zorgen voor een episch gevoel, wordt de lezer door de personages ook op kleinere schaal bezig gehouden. De hoofdpersonages, naast Ash heeft ook spion en huurmoordenaar Ché nu een hoofdrol gekregen,  zijn intrigerend en worden heel sterk uitgewerkt. Hun achtergrond wordt door middel van herinneringen aan het licht gebracht en nergens is dit storend voor de vooruitgang van het verhaal. Ash en Ché komen telkens voor belangrijke keuzes te staan en af en toe weten ze de lezer ook te verassen.  Zij zorgen er echt voor dat je als lezer betrokken raakt in het boek.

Door de ogen van Ash, Ché en een keur aan kleinere (maar zeker niet minder interessante) personages zien we de grote slag uiteindelijk ontvouwd worden.  Bij zo’n grootschalige veldslag is het altijd lastig voor een auteur om niet te verzanden in een verwarrende brei aan actie, waarbij de lezer op een gegeven moment niet meer weet welke compagnie waar en tegen wie aan het strijden is. Door enkele sprekende personages uit te lichten en telkens vanuit hun ogen de lezer de veldslag ook echt te laten beleven, weet Buchanan dit probleem heel kunstig te omzeilen. Je wordt op die manier goed meegenomen in de strijd en voelt de wanhoop, opluchting en verlies van de strijdende mannen. De vele pagina’s omvattende veldslag blijft daardoor interessant. Dit wordt ook versterkt door de onvoorspelbaarheid waarop Buchanan met het lot van zijn personages omgaat. Echt veilig is niemand, waardoor er over de afloop van de slag steeds maar weinig te zeggen is.

Conclusie
In de recensie van het eerste deel zei ik al dat de interessante personages en de potentie in de wereld mij aanspraken. In dit tweede deel wordt die belofte waargemaakt door een sterk verhaal waarin je door goed uitgewerkte personages wordt meegenomen.

[product_page sku=”9789024558575″]

Farlander 2: De Schim van Roshun Boek omslag Farlander 2: De Schim van Roshun
Farlander 2
Col Buchanan
9789024558575
Luitingh-Sijthoff

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

 Farlander 2: De Schim van Roshun - Col Buchanan