BoekenBoekrecensiesEdelsteentrilogie 1: Robijnrood - Kerstin Gier

Edelsteentrilogie 1: Robijnrood – Kerstin Gier

-

Omslag Edelsteentrilogie 1: Robijnrood

In de familie van de zestienjarige Gwendolyn draait alles om haar nichtje Charlotte. Charlotte zou namelijk het tijdreisgen hebben. Ze kan elk moment van de aardbodem verdwijnen en teruggezogen worden naar het verleden. Daarom wordt ze in het diepste geheim voorbereid op haar eerste tijdsprong. Het enige probleem: het is nog niet gebeurd. Iedereen wacht in spanning af tot ze duizelig wordt; het eerste teken van haar gave. Maar dan blijkt dat iedereen zich vreselijk heeft vergist. Niet Charlotte bezit het tijdreisgen, maar Gwendolyn… Robijnrood is een kruising tussen fantasy en chicklit. Fantasy voor meiden, dus.

Gwendolyn schrikt zich rot wanneer ze in het Londen van honderden jaren geleden belandt. Gelukkig springt ze algauw terug naar haar eigen tijd, maar daar wachten haar enkel meer problemen. Want hoe komt Gwendolyn aan het tijdreisgen? En hoe moet ze zich redden in het verleden, zonder opleiding in het tijdreizen? Een spoedcursusje tijdreizen zit er niet in, want haar volgende tijdsprong laat niet lang op zich wachten. Gwendolyn wordt meegesleept in de geheimen van haar familie en tot overmaat van ramp loopt daar ook Gideon rond, een zeer arrogante, maar uiterst interessante jongeman.

Chick Fantasy
Robijnrood is een kruising tussen fantasy en chicklit. Fantasy voor meiden, dus. En dat is goed te merken, aangezien Gwendolyn een puber is met typische meidenproblemen. School, vervelende familie, lastige jongens, alles komt voorbij in dit boek. Juist dat alledaagse leven van Gwendolyn maakt Robijnrood heel herkenbaar voor jongeren.

Het verhaal van Robijnrood is erg origineel, omdat de mystiek van het tijdreizen wordt gecombineerd met het alledaagse leven van een normaal zestienjarig meisje. Gwendolyns karakter is goed uitgewerkt, ze komt voor je ogen tot leven. Ze is soms een tikkeltje voorspelbaar, wat haar nog realistischer maakt. Gwendolyns voorspelbaarheid en de absurde dingen die ze meemaakt, maken dit boek tot een uitstekende mix van chicklit en fantasy.

Consequenties van het tijdreizen
Nog een pluspunt van Robijnrood is dat er erg goed is nagedacht over het concept van tijdreizen. Tijdreizigers kunnen niet reizen binnen hun eigen leven. Gwendolyn zou dus niet naar haar eigen geboorte kunnen springen. Tenminste, zoiets is nog nooit voorgekomen. Daarbij is het erg belangrijk dat er niets veranderd wordt in het verleden, omdat dit zijn invloed heeft op de toekomst. Straks word je misschien niet eens geboren. Toch blijkt dat het erg moeilijk is om geen sporen achter te laten. Bijna elk bezoekje aan het verleden heeft consequenties en voor je het weet verschijn je ineens in een geschiedenisboek.

De bezoekjes aan het verleden zijn hoogtepunten in het boek. Schrijfster Kerstin Gier weet de geschiedenis goed en gedetailleerd te beschrijven en het is erg grappig om de moderne Gwendolyn in het verleden te zien stuntelen. Deze stukjes zijn ook het spannendst, want het verleden zit vol gevaren. Het is altijd weer de vraag of het Gwendolyn lukt om heelhuids thuis te komen.

Vlotte Young Adult
Robijnrood
 is het eerste deel in de Edelsteentrilogie en is een aanrader voor Young Adults die van chicklits en fantasy houden. Het verhaal is vlot geschreven, met snelle en grappige dialogen, waardoor het erg lekker leest. Ook de mysterieuze zwart/roze cover ziet er erg mooi uit. Helaas blijven er wel wat vragen over aan het eind van dit boek, maar die maken vooral ontzettend nieuwsgierig naar deel twee; Saffierblauw.

[product_page sku=”9789020679038″]


Edelsteentrilogie 1: Robijnrood Boek omslag
Edelsteentrilogie 1: Robijnrood
Edelsteentrilogie 1

Kerstin Gier


9789020679038

Blossom Books

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties