BoekenBoekrecensiesDromendochter 2: Sterrenlicht - Laini Taylor

Dromendochter 2: Sterrenlicht – Laini Taylor

-

Omslag Dromendochter 2: Sterrenlicht

Het is intussen twee jaar geleden dat ik Dromendochter van Laini Taylor heb gelezen. Het vervolg is al een tijdje uit, maar ik durfde er eigenlijk niet aan te beginnen. Dat had een reden die misschien meer lezers herkennen: amnesia in litteris, zoals Patrick Süskind het noemt. Je weet in dat geval wel dát je een boek hebt gelezen, maar waar het nou precies over ging…? Bij series is zoiets al helemaal vervelend, want om een vervolg te begrijpen moet je wel weten wat er allemaal in het voorgaande deel is gebeurd. Voor deze recensie heb ik daarom toch maar het eerste deel opnieuw gelezen. En toen Sterrenlicht, het tweede deel.

Wrede engelen en woeste chimaeren
Het einde van Dromendochter was niet bepaald rooskleurig. Karou herinnert zich uiteindelijk haar vorige leven en wie ze eigenlijk is, om er vervolgens achter te komen dat de chimaeren-stad Loramendi volledig in de as is gelegd. Mede dankzij de serafijn Akiva, die dacht dat hij Madrigal voorgoed kwijt was en alleen nog maar voor wraak leefde. Hij heeft er de bijnaam ‘Beestengif’ aan overgehouden.

Aan het begin van Sterrenlicht is Karou verdwenen. Ze voelt zich verraden en heeft haar ‘Beestengif’ verlaten om samen met de gevallen engel Razgut terug te keren naar haar thuiswereld Eretz. Eenmaal daar aangekomen blijkt Loramendi inderdaad een rokende puinhoop te zijn, met van haar chimaeren-familie geen spoor. De serafijnen lijken de oorlog te hebben gewonnen en achtervolgen de laatste nederzettingen met vreedzame chimaeren, om ze te doden of weg te voeren in slavernij. Karou staat helemaal alleen in haar verdriet en rouw, maar is alles zo hopeloos als het lijkt?

Bloederige oorlog
Waar Dromendochter al een behoorlijk epische en tragische ondertoon had, zet Sterrenlicht dat voort. Karou en Akiva worstelen elk met hun eigen schuldcomplex, maar toch ook met hun geheime liefde voor elkaar. ‘Dit is Romeo en Julia tegen de achtergrond van een groots fantasy-decor,’ schrijft de Guardian UK – en daar is geen woord van overdreven. Liefde in tijden van oorlog is nooit eenvoudig, maar al helemaal niet als je elkaars aartsvijand bent.

De oorlog treedt in dit boek wat grimmiger op de voorgrond, ook omdat de grootste strijd intussen voorbij is: de serafijnen hebben een groot deel van de chimaeren gedood, waardoor alleen een klein rebellenleger is overgebleven. Wraak en woede halen daarbij het slechtste in beide partijen naar boven. Zelfs Karou en Akiva weten ieder voor zich soms niet meer wat ze moeten doen en nemen daardoor verkeerde beslissingen, met meer verdriet tot gevolg.

Sterrenlicht zit vol spanning, leugens en intrige, en de serafijnen en de chimaeren zijn nog steeds even interessant.

Spanning, intrige en sfeer
Toch is er niet alleen spanning en oorlog in het verhaal. Karous naam betekent niet voor niets ‘hoop’ in de chimaeren-taal, en haar beste vriendin Zuzana duikt samen met haar vriend Mik onverwacht op in de stoffige Marokkaanse woestijn. Het tweetal zorgt voor een boel humor in het verhaal, terwijl Kirin-soldaat Ziri trouw en vriendschap biedt. Andere oude bekenden zijn iets minder welkom, zoals Razgut en de akelige Wolf Thiago.

De personages, de landschappen en het magiesysteem zijn weer net zo overtuigend en sfeervol als in het eerste deel. Het boek zit vol spanning, leugens en intrige, en de serafijnen en de chimaeren zijn onverminderd interessant – zeker nu Karou Brimstones taken moet overnemen en tandenkettingen begint te rijgen. Een extra pluspunt is deze keer dat er voor in het boek een kaart van Eretz staat, waardoor je het landschap nog beter voor je ziet. En aan het einde komt er nog een nieuwe dreiging aan het licht, waardoor je niet kunt wachten op deel drie…

Conclusie
Sterrenlicht is het geslaagde, nog altijd even sfeervolle vervolg op Dromendochter. Na het lezen van deel twee krijg ik waarschijnlijk minder snel last van vergeetachtigheid, want de oorlog tussen serafijnen en chimaeren is nog bloederiger dan eerst. Ook ontstaat er een gigantische kloof tussen Karou en Akiva. Is er nog hoop op een betere wereld, of is alles verloren en blijven beide volkeren elkaar bij elke gelegenheid uitmoorden? Het einde van het tweede deel maakt razend benieuwd naar het derde, dat hopelijk nog dit jaar uitkomt. En zelf ben ik natuurlijk ook benieuwd of meer mensen last hebben van amnesia in litteris?

[product_page sku=”9789022564523″]


Dromendochter 2: Sterrenlicht Boek omslag
Dromendochter 2: Sterrenlicht
Dromendochter 2

Laini Taylor


9789022564523

Boekerij

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties