BoekenBoekrecensiesDe duistere kant van Mara Dyer - Michelle Hodkin

De duistere kant van Mara Dyer – Michelle Hodkin

-

Omslag De duistere kant van Mara Dyer

In veel (fantasy-)verhalen heeft de hoofdpersoon speciale ‘gaven’. Dat kan even wennen zijn, maar meestal blijken ze in het dagelijks gebruik erg handig. Alleen de familie/vrienden/collega’s van het personage snappen er in eerste instantie vaak niets van, wat voor de nodige problemen zorgt. Ik vraag me daarbij wel eens af hoe het zou lopen als dit echt gebeurt: zou ik geloven dat de buurvrouw ineens telepathisch is geworden? En kun je jezelf wel geloven als je zo’n gek talent opmerkt? Misschien staan paranormale gaven tegenwoordig juist garant voor een enkeltje naar het gesticht? Een intrigerend probleem en een goede reden om De duistere kant van Mara Dyer van Michelle Hodkin te lezen: Mara zit namelijk precies in die situatie.

Gek of begaafd?
Het zou je maar gebeuren: wakker worden in het ziekenhuis, zonder te weten hoe je daar gekomen bent. En dan ook nog eens te horen krijgen dat jij weliswaar nog leeft, maar dat je beste vriendin, je vriend en zijn zus minder geluk hebben gehad. Dat overkomt de zeventienjarige Mara Dyer, die dan ook erg gefrustreerd raakt door haar falende geheugen. En tot overmaat van ramp beginnen de gezichten van haar dode vrienden in spiegels en op andere plekken op te duiken…

Bij wijze van een nieuw begin verhuist Mara’s familie naar het zonnige Florida, maar daar beginnen de nachtmerries. Mara heeft zelf intussen grondige twijfels over haar geestelijke gezondheid: iemand die dode mensen ziet verschijnen en stemmen hoort is toch gewoon gek aan het worden? En wat is er die fatale nacht nu eigenlijk echt gebeurd?

Een psychiater stelt de diagnose PTSS (post-traumatisch stress-syndroom) en is zo vriendelijk om Mara zware medicijnen voor te schrijven. Zolang ze rustig blijft en stressvolle situaties vermijdt, zouden de hallucinaties moeten verdwijnen en zou ze haar geheugen langzaam moeten terugkrijgen. Stressloos is haar nieuwe omgeving echter niet. De examens komen eraan en haar excentrieke, uitzonderlijk knappe schoolgenoot Noah Shaw is meer dan interessant; bovendien ziet hij Mara zelf ook wel zitten. Maar dan vallen er opnieuw doden…

Tienerliefde en spanning
De duistere kant van Mara Dyer leest aardig vlot weg. De spanning wordt steeds verder opgebouwd, met steeds meer aanwijzingen over wat er is gebeurd in die bewuste nacht. Ook als lezer blijf je in eerste instantie twijfelen: beeldt Mara zich dit in, of is er meer aan de hand? En wat zou je zelf doen als je dit meemaakte? Vooral Mara’s hallucinaties zijn intrigerend: de grens tussen hallucinatie en waarheid is dun en onduidelijk, met een voor Mara erg onwelkome verrassing aan het slot van het boek.

Mede vanwege de regelmatig voorkomende cliff-hangers aan het einde van een hoofdstuk is dit een boek dat je niet snel weglegt. Gelukkig is niet het hele verhaal zo zenuwslopend, want Hodkin bedient zich ook van de nodige humor. Mara is een personage dat zich weliswaar bij vlagen als een stereotype, verliefde tiener gedraagt, maar tegelijkertijd een gezonde dosis zelfspot laat zien.

Juist die vlagen tienergedrag zijn echter soms wat over-the-top. Eerlijk is eerlijk: een groot deel van het boek is gewoon behoorlijk spannend. Maar een ander deel heb ik juist met veel vaart gelezen omdat het naar verhouding wat ‘saai’ was. Mara benadrukt bijvoorbeeld erg duidelijk hoe aantrekkelijk Noah voor haar is. Ze noemt meerdere keren hoe lang en slank zijn lichaam is, hoe heerlijk zijn broek om zijn heupen hangt… Het is duidelijk op welke doelgroep het boek is gericht.

Daaruit voortkomend is er ook sprake van wat langdradig, emotioneel ‘getwijfel’ (‘mag ik Noah wel leuk vinden of niet?’) en is Mara soms zelfs ronduit onhandig. Dat kan Hodkins bedoeling zijn, bijvoorbeeld met het oog op het tweede boek, maar lijkt op dit moment eerder op slordigheid. Waarom besluit Mara bijvoorbeeld naar een feestje te gaan, maar stelt ze het passen van de jurk waar haar moeder mee aan komt zetten uit tot vijf minuten voor vertrek? Leuk dat haar kapsel en make-up tegen die tijd klaar zijn, maar het zou toch behoorlijk rampzalig zijn als de jurk op dat moment toch een verkeerde maat blijkt te zijn. Ook de motieven achter sommige gebeurtenissen blijven onduidelijk. Misschien komt dit wel nog terug in het tweede deel?

Een tikje slordig is ook de eindredactie (‘bij deze’?), maar daar kan Hodkin zelf uiteraard weinig aan doen. Haar schrijfstijl is vlot en past goed bij haar geestige, droge humor. Alleen op sommige punten zijn haar bewoordingen iets te expliciet, wat in een enkel geval de ‘saaiheid’ van de scène versterkt (zo knippert Mara bijvoorbeeld met haar oogleden, maar waar zou ze dat anders mee moeten doen?).

Conclusie
De duistere kant van Mara Dyer is een spannende, vlot weglezende young adult-roman. Op de verplichte ‘verliefde’ episodes na, heeft Hodkin hier een interessant verhaal neergezet over hoe Mara Dyer op realistische wijze geconfronteerd wordt met haar twijfelachtige geestelijke gezondheid: een mooie uitgave en een aardig debuut. Het is dan ook uitkijken naar het tweede deel, te verschijnen in januari 2013, met de dubbelzinnige titel ‘De obscure waarheid van Mara Dyer’. Hopelijk worden toch alle openstaande vragen uit het eerste deel hierin beantwoord.

[product_page sku=”9789022327531″]


De duistere kant van Mara Dyer Boek omslag
De duistere kant van Mara Dyer

Michelle Hodkin


9789022327531

Manteau

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties