BoekenBoekrecensiesDe Avonturenschool van juf Wervelwind - Elise Primavera

De Avonturenschool van juf Wervelwind – Elise Primavera

-

Omslag De Avonturenschool van juf Wervelwind

Tegenwoordig is iedereen altijd maar druk, druk, druk… Je kent dat wel: nog heel even dit doen, en daarna nog snel tussendoor even dat. De ouders van de achtjarige Beatrijs, Milly, Femke, Annabel en Dahlia weten er alles van. Ze hebben het echt ontzéttend druk met werken, sporten, bloggen en voor de kinderen zorgen. Zo zijn Bea’s ouders allebei plastisch chirurg, zijn Milly’s ouders een zang- en dansduo en ook nog eens bekende tv-koks, en hebben Femkes ouders na haar nog twee achtlingen gekregen! Het mag dus duidelijk zijn dat ze het echt superdruk hebben. En wat doe je als je het zo druk hebt? Nou, dan stuur je je dochter natuurlijk naar de Avonturenschool van juf Wervelwind voor Dochters van Drukke Ouders!

Zo belanden alle vijf de kinderen in een doos onderweg naar de grote witte vuurtoren van juf Wervelwind (want hun ouders zijn natuurlijk veel te druk om ze zelf te brengen). Eenmaal aangekomen blijkt dat de ouders van Dahlia in alle drukte zijn vergeten haar doos goed dicht te plakken, dus nu is Dahlia verdwenen! Zal het Bea, Milly, Femke en Annabel lukken om hun verdwenen klasgenootje terug te vinden en ondertussen ook nog eens alle bijzondere lessen van juf Wervelwind te onthouden?

Dankzij de prachtige potloodtekeningen en de goed uitgedachte karaktertrekjes van de vier meisjes komt het verhaal echt voor je ogen tot leven.

Fantasievol en onvoorspelbaar
Het mag duidelijk zijn dat het er op de Avonturenschool van juf Wervelwind net even wat anders aan toegaat dan op een normale school, en dat is meteen wat De Avonturenschool van juf Wervelwind zo origineel en fantasievol maakt. Zo krijgen de kinderen geen gewone lessen op hun nieuwe school, maar leren ze hoe ze moeten vliegen op de wind en hoe ze expres moeten verdwalen. Het boek zit dan ook meteen vanaf het begin vol spannende avonturen en bizarre plotwendingen, wat ervoor zorgt dat het geen moment verveelt. De prachtige paginavullende illustraties van Primavera zelf (die doen denken aan de boeken van Brian Selznick) zorgen er daarnaast voor dat het verhaal echt voor je ogen tot leven komt, hoe vreemd de avonturen die de meisjes meemaken ook zijn!

Het enige minpuntje aan al die plotwendingen is dat het verhaal niet overal even logisch voelt en je niet altijd goed weet waar het verhaal nou heen gaat. Zo gaat het gezelschap de ene keer bijvoorbeeld op pad om Dahlia te zoeken, maar gaan ze vervolgens na een tijdje weer naar huis alsof er niets aan de hand is. Dit kwam wat mij betreft niet altijd even natuurlijk over, maar past aan de andere kant juist ook wel weer een beetje bij die bizarre, humoristische sfeer van het verhaal.

De Wervelwind-meisjes
De manier waarop de meisjes op al hun avonturen reageren, maakt ze erg geloofwaardig, vooral ook omdat elk meisje haar eigen karaktertrekjes heeft. Die karaktertrekjes zijn weer verbonden aan hun drukke ouders. Zo heeft Milly veel moeite de andere meisjes bij te benen omdat ze thuis altijd voor de televisie hing. Thuis werd ze daarom een lui meisje genoemd, maar eigenlijk was de tv voor haar de enige manier om haar beroemde ouders nog regelmatig te zien. En hetzelfde geldt voor Beatrijs, die de naam heeft gekregen luidruchtig te zijn. Maar als haar ouders altijd te druk zijn om naar haar te luisteren, is het toch niet zo gek dat ze wat harder gaat praten?

Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik het verhaal zo nu en dan ook wel een beetje zielig vond voor de meisjes. Juf Wervelwind zegt steeds maar weer tegen ze dat hun ouders geen tijd voor ze hebben, en ze zijn allemaal, inclusief juf Wervelwind, in de steek gelaten door hun ouders. De opmerkingen van de juf zijn vaak waarschijnlijk grappig bedoeld en zullen voor jongere lezers misschien juist ook wel erg grappig zijn, maar in een tijd waarin ouders het regelmatig echt te druk hebben voor hun kinderen, kwamen sommige opmerkingen misschien juist wel iets té geloofwaardig over…

Conclusie
Al met al is De Avonturenschool van juf Wervelwind een heerlijk origineel en grappig verhaal, vol bizarre gebeurtenissen en onverwachte avonturen. Het verhaal voelt soms niet helemaal logisch aan en kan zo nu en dan ook best een beetje hard overkomen, maar dankzij de prachtige potloodtekeningen en de goed uitgedachte karaktertrekjes van de vier meisjes, lees je daar vrij snel overheen en komt het verhaal echt voor je ogen tot leven. Het is dat ik al van school ben, maar anders zou ik ook wel eens een semester willen meedraaien op juf Wervelwinds bijzondere Avonturenschool!

[product_page sku=”9789026138584″]


De Avonturenschool van juf Wervelwind Boek omslag
De Avonturenschool van juf Wervelwind

Elise Primavera


9789026138584

De Fontein

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties