BoekenBoekrecensiesDe ijsdraak - George R.R. Martin

De ijsdraak – George R.R. Martin

-

Omslag De ijsdraak

De wereld van Het Lied van IJs en Vuur heeft wereldwijd miljoenen mensen weten te boeien. Zowel de boeken als de welbekende HBO tv-serie Game of Thrones zijn erin geslaagd een beeld te creëren dat blijft hangen. George R.R. Martin schreef met De ijsdraak een korte introductie tot deze befaamde wereld die ook voor jongere kinderen geschikt is. Kan het sprookje de trend die George R.R. Martin begonnen is met zijn boeken voortzetten?

Adara is een echt winterkind. Ze is geboren in de strengste winter die de mensen in de streek tot dan toe gekend hebben. De kou deert haar niet en met haar koude handen kan ze zelfs de echte winterdiertjes aanraken zonder hen te doen smelten. Maar die wezentjes zijn niet het enige dat Adara kan aanraken zonder gevaar. Nog voordat ze vijf jaar oud is, ontmoet ze een ijsdraak die bij haar in de buurt neerstrijkt. De ijsdraak is een legendarisch wezen dat ieder mens angst aanjaagt. Niemand heeft hem ooit kunnen temmen en sneeuw en extreme vrieskou volgen hem op de voet. Maar Adara kan hem aanraken en ze vliegt met hem mee op zijn brede, koude rug. Als er op een zomerdag echter vuurdraken overvliegen, komt er een einde aan Adara’s rustige leven.

De ijsdraak is een kort sprookje met leuke elementen, maar het moet het vooral hebben van de prachtige illustraties van Luis Royo om indruk te maken.

Prachtige illustraties
Het eerste wat meteen in het oog springt, zijn de prachtige illustraties van Luis Royo. Op de cover staat de ijsdraak met Adara op zijn rug en de zorg die hierin is gestoken is echt uitzonderlijk. De details die de ijsdraak tot leven wekken zijn werkelijk subliem. Door de subtiele kleurovergangen lijkt het net alsof de draak deels in een winterzonnetje vliegt en nog deels in het koele duister. Dit in combinatie met de hardcover zorgt er zeker voor dat het boek opvalt in de boekenkast.

Luis Royo heeft ook binnen in het boek een hele reeks pareltjes getekend. Deze zijn wel allemaal in het zwart-wit, maar ze zijn net zo indrukwekkend als de cover. Voor een groot deel zijn al deze illustraties de kracht van het boek, aangezien het een sprookje is en de hoeveelheid tekst dus ook een pak minder is dan bij de andere boeken van Martin.

Fantasierijk
Hoewel het verhaal dus een stuk minder omvangrijk is dan in Martins andere boeken, heeft het toch een aantal fantasierijke elementen. De ijsdraak alleen al: hij smelt wanneer hij door te veel warmte wordt aangeraakt. Ook de andere winterdiertjes die Adara tijdens de winter in haar ijskastelen laat wonen, zijn bijzonder gevoelig voor warmte en sterven als iemand ze aanraakt. Ze bestaan uit ijs, maar toch leven ze echt. Ook het bestaan van een winterkind, een kind dat weinig lijkt te lachen of figuurlijke warmte uitstraalt, lijkt echt een soort belichaming van de winter. De kou deert Adara nooit, ze heeft koude handen waardoor ze ijs kan aanraken zonder het te doen smelten. Op deze manier kom je dat niet vaak tegen.

Het plot is oké, maar niet echt super diepzinnig of spannend. Er is wel een dreiging van de vuurdraken van het vijandige leger, maar die komen uiteindelijk maar heel kort aan bod. Zij brengen dus niet heel veel spanning in het verhaal. Daarom is De ijsdraak waarschijnlijk geschikter voor jonge lezers en zal het voor volwassenen vooral een leuk tussendoortje zijn. Daarnaast speelt het verhaal zich af in de wereld van Het Lied van IJs en Vuur, maar helaas zijn de meeste herkenbare elementen uit die wereld niet zo opvallend in dit verhaal. Voor wie enkel de serie heeft gezien, zijn er te weinig gelijkenissen om de twee met elkaar te verenigen, wat best jammer is.

 

[product_page sku=”9789024570881″]


De ijsdraak Boek omslag
De ijsdraak

George R.R. Martin


9789024570881

Luitingh-Sijthoff

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties