BoekenBoekinterviewsÌnterview met Rianne Lampers, uitgeverij van Celtica Publishing

Ìnterview met Rianne Lampers, uitgeverij van Celtica Publishing

-

 

Net als FantasyWereld is ook Celtica Publishing vijf jaar geleden opgestart. Een leuke toevalligheid die ons deed besluiten eens wat vragen te gaan stellen aan uitgever en schrijfster Rianne Lampers. We praten met haar over hoe het runnen van een uitgeverij in zijn gang gaat en wat voor mooie plannen Rianne heeft met al haar auteurs.

interviewceltica1

riannelampersNet als FantasyWereld is ook Celtica Publishing vijf jaar geleden opgestart. Ben je tevreden hoe de uitgeverij zich ontwikkeld heeft?

Heel tevreden. Het starten en runnen van een eigen uitgeverij is één groot leerproces. Wat voor mij voorop staat, is het plezier hebben in wat ik doe, het vooruit helpen van nog niet zo bekende of onbekende auteurs en het in de markt zetten van mooie boeken die iedereen zou moeten lezen. Niet elk boek is even succesvol, maar dat geeft niet. Ik denk dat er voor elk goed verteld verhaal een luisterend oor – of anders gezegd: een lezend oog – is.

Er zijn auteurs die je zelf hebt ‘ontdekt’, maar nu komen er ook regelmatig auteurs naar je toe met hun manuscript. Hoe kies je de verhalen uit die je wilt uitgeven?

Dat is een puur gevoelsmatig proces. Ik noemde mezelf altijd een lezende schrijver en een schrijvende lezer, en dat ben ik nog steeds. Als ik enthousiast ben over een verhaal, als het mij raakt en na blijft zinderen in mijn hoofd, dan weet ik zeker dat er meer mensen zijn die ervan zullen genieten. Mijn smaak is bovendien breed; ik laat me niet graag in een hokje stoppen. Ik kan net zo genieten van horror als van fantasy of science-fiction. Al heb ik wel een zwak voor dat laatste genre, al dan niet met fantasy-invloeden.

Er zijn de laatste tijd nog wat meer uitgeverijen opgericht in het fantasygenre. Waarin wil je jezelf met Celtica onderscheiden als uitgever?

Wat voor mij voorop staat, is de persoonlijke benadering, zowel op het gebied van redactie en de vormgeving van het boek als het in de markt zetten ervan. Een auteur die goede ideeën heeft, mag zich uitleven. Hij of zij staat in direct contact met de vormgever, zodat we er met elkaar voor zorgen dat het boek er precies zo komt uit te zien als hij of zij het wenst. Er is veel mogelijk bij Celtica Publishing!

covernachtvalJe fonds blijft zich uitbreiden met nieuwe auteurs, die na hun eerste boek nogal eens verder gaan met vervolgdelen. (Hoe) hou je nog overal de touwtjes in handen, met zoveel nieuwe aanwas?

Als ik een nieuwe auteur contracteer, dan weet ik of hij of zij met een serie komt. Dat is momenteel schering en inslag! Het heeft als voordeel dat ik vooruit kan plannen en zeker ben van nieuwe uitgaven. Mooie bijkomstigheid is dat het de banden onderling versterkt. We raken op elkaar ingespeeld en vormen een hecht team. De auteurs maken gebruik van elkaars ervaringen en helpen elkaar op die manier ook vooruit.

Voor wat het houden van touwtjes in handen betreft: dit gaat bijna als vanzelf. Al ben ik me er wel van bewust dat ik in de nabije toekomst het een en ander zal moeten gaan delegeren. Daar zie ik niet tegenop, maar alles op zijn tijd.

Welk onderdeel in het lange traject om van een manuscript een boek te maken (en deze daarna te verkopen) vind jij zelf het leukste?

Dat is een moeilijke. Ik denk het hele voortraject, voordat een manuscript de transformatie naar boek heeft afgerond. Het kiezen van een verhaal vind ik mooi: het lezen en beoordelen. Ook de redactie is iets wat ik bijzonder graag doe; daar leer ik zelf namelijk nog steeds enorm veel van. Zonder afbreuk te doen aan iemands schrijfstijl een verhaal beter maken, is een hele uitdaging. Tot slot geniet ik iedere keer opnieuw van het – in overleg met de auteur – vinden van de juiste vormgever. Het uiteindelijk goedkeuren van een omslag is als de kers op een taart!

Naast de fantasytak heeft Celtica Publishing via CPRomance ook een groeiend fonds voor romantiek, thrillers en ‘realistische’ boeken.

Het idee voor CPromance – of kortweg CPR – is ontstaan in 2012. In dat jaar had ik niet voldoende titels om aan mijn eigen doelstelling te voldoen. Wat ik wel had, dat waren twee complete romans van eigen hand. Ooit was het mijn doel om de drie damesromans die ik geschreven had uitgegeven te krijgen. Een ervan was uitgegeven door Ellesy Relax; ook de andere twee zouden daar worden uitgebracht.

Met het schrijven van Het duistere pact was ik echter een andere weg dan de romantiek ingeslagen. En het feit dat ik dat boek en het vervolg Vooravond van Armageddon via mijn eigen uitgeverij uitgegeven had, bracht me op het idee om datzelfde te doen met mijn twee damesromans. Daar was dan wel een aparte tak voor nodig.

CPR gaat niet zo voortvarend te werk als Celtica Publishing, omdat het een geheel andere marktbenadering vereist en die heb ik nog niet helemaal in mijn vingers. Maar ik ben geduldig en volhardend. Met Rolf Österberg, die zowel fantasy als thrillers schrijft, heb ik in elk geval een fulltime auteur die ervoor zorgt dat ik elk jaar wel een nieuwe titel krijg.

Waarom heb je ervoor gekozen je te verbreden?

Dat heb ik hierboven al grotendeels beantwoord, maar ook hier geldt dat ik me niet in een hokje wil laten stoppen. Het feit dat ik zelf zowel romantisch werk als horror, fantasy en science-fiction schrijf, zegt misschien voldoende. Het is net als eten: elke dag hetzelfde gaat snel vervelen!

E-bookverkopen groeien (ook al is het een beetje afgeremd de laatste maanden), en ook Celtica heeft enkele boeken als e-book uitgebracht. Hoe vind je deze ontwikkeling en wat zijn voor jou redenen om een e-bookversie te maken?

Tijden veranderen. Hoewel ik zelf het allerliefste een fysiek boek in handen heb, begrijp ik dat e-books voordelen hebben: de lagere prijs en het gemak (sjouwen met tien boeken in je koffer, of een e-reader met een veelvoud erop). Er zijn mensen die alleen nog maar e-books willen, net zo goed als er mensen zijn die hun fysieke boek voor geen goud willen missen. Voor mij als uitgever gaat het er uiteindelijk om dat een boek gekocht en gelezen wordt. Of dit nu op papier of digitaal is, maakt mij niet uit.

Het enige wat ik tot nu toe wel doe, is het e-book pas circa 6-9 maanden na verschijning van het fysieke boek uitbrengen (wat overigens geen “wet” voor me is).

Nu er zoveel mooie boeken uitkomen, heb je zelf steeds minder tijd om te schrijven. Vind je dat soms wel eens jammer?

Soms vind ik dat jammer, ja, maar de nadruk ligt momenteel vooral op “soms”. Ik heb wel ideeën, maar die zijn nog te vaag om het schrijfvirus van te krijgen. Dat komt natuurlijk omdat ik het zo druk heb met allerlei andere zaken, maar die vind ik dan ook te leuk om niet te doen.

Jouw eigen boeken zijn te scharen onder Keltische fantasy, horror en romantiek. Je schrijft dus erg divers! Waar ligt jouw grootste voorkeur?

Ik heb geen voorkeur. Er zijn tijden geweest dat ik ook veel gedichten schreef en ik ben jarenlang bezig geweest met het bedenken en schrijven een science-fictionserie die nooit afgekomen is. Het is allemaal afhankelijk van hoe het met mijn gevoelsleven staat.

riannelampersJe ben erg veel te vinden op fantasybeurzen door het land. Welke evenementen vind je zelf het leukst om te staan?

Het allerleukste evenement vind ik Castlefest. Daar heb ik nu twee keer gestaan met Celtica Publishing en ook dit jaar zal ik daar met een aantal schrijvers te vinden zijn. De sfeer daar is geweldig, ik geniet van mensen die zich uitdossen in de prachtigste kostuums én het vindt plaats in de zomer, dus hopelijk is het er warmer dan Elfia dit jaar!

Kun je nog iets vertellen over toekomstige plannen/uitgaven?

Begin juni verschijnt het slot in de Drägan Duma-trilogie: Het Zwarte Kristal van Patty van Delft. Patty heeft heel veel fans die haar eerste twee boeken verslonden hebben; soms wel meer dan tien keer gelezen! Datzelfde lot is Het Zwarte Kristal beschoren: een geweldig verhaal en een waardig einde!

Half juni komt Het bloedverbond uit, het eerste deel in de trilogie Het wormgat door Iris Fontijn, een nieuwe schrijver in het fonds van Celtica Publishing. Dit verhaal is het beste te omschrijven als een historische urban fantasy. Vier jongeren reizen door een wormgat terug in de tijd en beleven daar avonturen. Als geschiedenisliefhebber heb ik enorm genoten van Iris’ eerste boek en ik ben heel benieuwd naar de vervolgen.

Het tweede boek van Evi F. Verhasselt verschijnt in juli: De Saffieren Troon. Het is het eerste deel in de fantasytrilogie De laatste erfgenaam. Meeslepend, spannend en bijzonder. Later meer hierover!

Verder verschijnt na de zomer het tweede deel in de trilogie De erfgenaam van Herlewinne door schrijversduo Peter van Rillaer en Christophe Vermaelen. En natuurlijk deel twee in de trilogie The Shaedon Resurgence van Jeffrey Debris.

 

En uiteraard houdt het hier nog lang niet op! Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van Celtica Publishing & CPR is er Celtica’s Maandelijkse Magazine (gratis). Zie de website!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties