BoekenBoekachtergrondFantasyboeken in 2017

Fantasyboeken in 2017

-

 

Het nieuwe jaar nadert al rap, dus het wordt weer tijd voor de leukste eindejaarstraditie: de lijstjes! Hieronder hebben we een aantal veelbelovende boeken die in 2017 uitkomen op een rijtje gezet. Deze is samengesteld door de redactie van FantasyWereld en uiteraard erg subjectief. Daarom horen we graag van jullie naar welke boeken jullie het meest uitkijken! Laat het ons weten door hieronder te reageren, of bezoek ons forum. In onze verschijningskalender hebben we altijd een actueel totaaloverzicht van alle fantasyboeken die aangekondigd zijn.

 
Fantasyboeken waar we naar uitkijken in 2017
 

Draconis Memoria 1: Het Vuur van de Draak | Anthony Ryan | Luitingh Sijthoff

9789024573547Na de In de Schaduw van de Raaf trilogie start Anthony Ryan een nieuwe inspirerende fantasyserie!

Al decennialang worden de landen van de IJzerschip Handelsmaatschappij verdedigd door Bloedgezegenden – mannen en vrouwen die in staat zijn de krachten uit het bloed van wilde draken te sturen. De loyaliteit van elitespionnen en huurmoordenaars hebben ervoor gezorgd dat de Handelsmaatschappij nu een van de grootste machten in de wereld is. Maar er dreigt een crisis. De drakenbloedlijnen worden steeds zwakker, en een oorlog met het Corvantijnse Keizerrijk lijkt onvermijdelijk. De enige hoop voor de Handelsmaatschappij ligt in de mythe van een legendarische Witte Draak wiens krachtige bloed misschien wel het tij van de oorlog kan doen keren – als hij al bestaat.

Dit boek verschijnt in februari.

 

Carve the Mark | Veronica Roth | Best of YA

9789000352227Iedere YA fan kent wel de Divergent serie van Veronica Roth. Het is even stil geweest, maar ondertussen mogen we weer uitkijken naar een nieuwe scifi YA serie van Roth! Carve the Mark (Nederlandse titel nog onbekend, wellicht blijft het de Engelstalige) is het eerste deel van een tweeluik.

Cyra’s gave geeft haar pijn, maar ze kan ook anderen onnoemelijk veel pijn doen. Haar broer Ryzek heerst als wrede tiran over hun land, Shotet. Ryzek misbruikt Cyra’s gave om zijn vijanden te martelen. Maar Cyra is meer dan een wapen in handen van haar broer: ze is snel, veerkrachtig en slimmer dan hij denkt. Wanneer de knappe Akos uit het vredelievende, naburige rijk Thuve als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk.

Dit boek verschijnt in januari.

 

Bijzondere vertelsels | Ransom Riggs | Clavis

9789044829631Tien geweldige verhalen, prachtig geïllustreerd door de bekroonde Andrew Davidson, bekend van de Harry Potter-boeken. Een uniek inkijkje in de geschiedenis van het bijzonderdom. Voor iedereen die houdt van beklijvende verhalen

Welgestelde kannibalen die bijzondere ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Een prinses met een slangentong. De herkomst van de eerste ymbryne … Dit is nog maar een greep uit de vele geniale en angstaanjagende Bijzondere vertelsels in deze bundel, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings, onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is.

Dit boek verschijnt in februari.

 

Op de rand van het niets | Corinne Duyvis | HarperCollins Holland

9789402723007

Terwijl een vernietigende komeet recht op de aarde afsnelt, wacht de zestienjarige Denise gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.

Dan komt ze erachter dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?

Dit boek verschijnt in maart.

 

Het Hart van Steen | Tad Williams | Luitingh Sijthoff

9789024575152Het Hart van Steen is het directe vervolg op Tad Williams’ Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, en overbrugt daarmee het verhaal naar de trilogie De Laatste Koning van Osten Ard. Aan het einde van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard wist Ineluki de Stormkoning, een ondode geest met afschuwwekkende, demonische krachten, bijna de Tijd zelf te stoppen en stond de mensheid aan de rand van de afgrond. Hij werd verslagen door een Verbond van mannen en vrouwen, geholpen door zijn eigen onsterfelijke afstammelingen, de Sithi.

In de nasleep van de val van de Stormkoning vluchtten Ineluki’s loyale onderdanen de Nornen naar het noorden van Nakkiga, terug naar hun eeuwenoude citadel in het hart van de berg Stormpiek. Maar de Nornen dragen niet alleen het lichaam van hun gevallen heerser bij zich, ze zijn ook in het bezit van een magisch artefact. Een overblijfsel van hun eeuwenoude beschaving. Ondertussen zet hertog Isgrimnur met zijn leger de achtervolging in. Hij is vastbesloten de Nornen en hun leeftijdsloze koningin Utuk’ku eens en voor altijd uit te schakelen. Maar dit zou wel eens een gevecht kunnen zijn dat voor beide partijen niet goed afloopt.

Dit boek verschijnt in mei.

 

De Glazen Troon 4: Koningin van de Schaduw | Sarah J. Maas | Boekerij

9789022580271Even leek het erop dat de serie van Sarah J. Maas niet meer verder vertaald zou worden. Gelukkig gaat Boekerij het toch nog doen, met een compleet vernieuwde look voor de serie. Het vierde deel in de populaire De glazen troon-serie neemt ons verder mee op Celaena’s epische reis en bouwt op naar een ontknoping die de wereld onder haar voeten vandaan zal slaan.

Iedereen van wie Celaena Sardothien houdt is van haar weggenomen. Toch dwingen de omstandigheden haar terug te keren naar Adarlan. Niet alleen voor wraak, maar ook om haar eigen koninkrijk te redden en de schaduwen uit haar verleden het hoofd te bieden. Hiervoor heeft ze geaccepteerd dat ze Aelin Galathynius is, de rechtmatige koningin van Terassen. Maar voordat ze de troon kan heroveren, moet ze vechten. Voor haar neef Aedion, een generaal die bereid is voor haar te sterven. Voor kroonprins Dorian, die vastzit in een onmenselijke gevangenis. En ze vecht voor haar volk, dat nu in slavernij leeft in dienst van een brute koning en wacht op de glorieuze terugkeer van hun koningin.

Dit boek verschijnt in maart. (NB: Ook in het voorjaar van 2017 wordt Hof van Doorns en Rozen 3 verwacht, een andere serie van Maas waar we natuurlijk naar uitkijken!)

 

Dertiendagh | Maria Postema + Maarten Bruns | Leopold

978902587238Maria Postema kennen we van haar vertalingen van zoveel (fantasy) YA boeken, zoals onder andere het hierboven genoemde Carve the Mark. Samen met Maarten Bruns heeft ze nu echter ook haar pen opgepakt om een eigen verhaal te schrijven: Dertiendagh

Een groep jongeren gaat zonder toestemming een bunkercomplex binnen. Daar vindt Erik een verweerde ring. Dat blijkt echter niet zomaar een sieraad te zijn… Delen van het bunkercomplex weren tijdens WOII gebruikt door het geheime genootschap Dertiendagh, dat als doel heeft de tijd te buigen. De ring die Erik heeft gevonden, werkt als een tijdsschakelaar tussen verschillende tijdpoorten. Met de ring heeft Erik per ongeluk naar een andere tijd opengezet. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen. Mensen verdwijnen. Er zit maar één ding op: Erik en zijn vrienden moeten terug naar de bunker. Met gevaar voor eigen leven.

Dit boek verschijnt in mei.

 

Het lied van het gebroken zand 1: De Twaalf Koningen van Sharakhai | Bradley P. Beaulieu | Luitingh Sijthoff

9789024575039‘Verstandige lezers springen nu op deze trein, want de rit belooft adembenemend te worden.’ Aldus Robin Hobb… De Twaalf Koningen van Sharakhai is het eerste deel van Bradley P. Beaulieus fantasy-trilogie Het Lied van het Gebroken Zand. Deze speelt zich, anders dan zovele fantasyreeksen, zich af op een zeer exotische locatie.

Sharakhai, de grote stad van de woestijn, het middelpunt van commercie en cultuur, wordt al eeuwenlang geregeerd door twaalf koningen – wreed, meedogenloos, machtig en onsterfelijk. Met hun leger van Zilversperen, hun elitegroep Klingmaagden en hun heilige beschermers, de angstaanjagende asirim, behouden de koningen hun positie als onbetwiste, onverslaanbare heren van de woestijn. Er is geen hoop op vrijheid voor wie onder hun juk leven. Zo lijkt het althans, totdat Çeda, een dappere, jonge vrouw uit de westelijke sloppenwijken, de wet van de koningen negeert door naar buiten te gaan op de heilige nacht van Beth Zha’ir. Die nacht leert ze niet alleen meer over haar eigen afkomst, maar ontdekt ze ook de verschrikkelijke waarheid achter de geschiedenis van de koningen. Samen kunnen die geheimen wellicht eindelijk de ijzeren greep van de koningen breken… dat is als ze haar niet eerst vinden.

Dit boek verschijnt in mei.

 

De vergiftigde gave | Melinda Salisbury | Clavis

9789044828740Clavis brengt nog een heel interessante titel uit in het voorjaar van 2017, namelijk het boek van Melinda Salisbury (in Engeland bestverkochte YA-debuut ooit). Het is het eerste deel van een fantasierijke trilogie die wereldwijd al veel lof oogstte. 

Twylla is gezegend. De Goden hebben haar uitverkoren om een prins te huwen en te heersen over het koninkrijk. Maar alles heeft een prijs. Een vergif stroomt door haar aderen. Wie haar aanraakt, sterft. Alleen de nieuwe bewaker Lief lijkt door haar schild heen te kijken, en de échte Twylla te zien. Maar in een wereld als deze is niets zonder gevaar.

Dit boek verschijnt in maart.

 

Ik ben nummer vier: Op leven en dood | Pittacus Lore | A.W. Bruna

9789400508385

Het zevende en laatste deel van de Loriën kronieken, een razendspannende serie door Pittacus Lore, een pseudoniem van James Frey, Greg Boose (en voorheen Jobie Hughes).

De Mogadoren hebben de Aarde veroverd. Hun ruimteschepen werpen hun schaduw over onze dichtstbevolkste steden en geen land ter wereld durft de strijd aan te gaan. De enigen die de Mogadoren nog in de weg staan zijn de Gardes, maar zonder een eigen leger zullen zij niet kunnen overwinnen.

Nu vormen de Gardes een team met de Amerikaanse strijdmacht, maar ze hebben nog versterking nodig. En die hebben ze gevonden: tot hun verbazing blijken jongeren van over de hele wereld Erfgaven te hebben ontwikkeld. En dus moeten John en de zijnen de vijand voor zijn, want anders zullen de Mogadoren deze begiftigde jongeren inlijven voor hun eigen, sinistere plan.

Dit boek verschijnt in april.

 
Engelstalige uitgaven in 2016

Maar ook in het buitenland verschijnen natuurlijk heel veel mooie boeken! VOor degenen die te ongeduldig zijn om te wachten op de vertalingen (of die gewoon liever boeken in de originele taal lezen) heb ik hier ook even een aantal mooie titels op een rijtje gezet. Bijna allle grote namen hebben weer een boek aangekondigd.

Zo heeft Raymond E. Feist beloofd dat zijn nieuwe serie (King of Ashes) er dan eindelijk van gaat komen in het najaar van 2017, met als eerste boek Embers and Steel! Veelschrijver Brandon Sanderson brengt ons het derde deel van The Stormlight Archive: Oathbringer. Luke Scull heeft zijn derde boek af in de Grim Company serie, genaamd Dead Man’s Steel. Van Mark Lawrence verschijnt een nieuwe serie: Book of the Ancestor 1: Red Sister. En Michael J. Sullivan komt met het vervolg op Age of Myth, genaamd Age of Swords, wat het tweede deel is uit zijn nieuwste serie The Final Empire. En zo kunnen we nog wel even door gaan, want ook Scott Lynch, Peter V. Brett, Steven Erikson. Goodreads heeft een mooi overzichtelijke lijst van 100 boeken waar men het meest naar uitkijkt in 2017, voor de liefhebber.

Wat nog leuk is op te merken is dat Orson Scott Card bezig is aan een laatste (zesde) boek in zijn Enders Shadow serie, genaamd Shadows Alive! En ik durf het bijna niet te zeggen, maar… Winds of Winter en The Doors of Stone? Wie weet verrast George R.R. Martin of Patrick Rothfuss ons, maar ik ben bang dat het ijdele hoop is.

 

Laat je ons hieronder weten naar welke boeken jullie het meest uitkijken in 2017?

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties