StripsStriprecensiesEnola en de Fantastische Fabeldieren – De waterspuwer die ging wandelen

Enola en de Fantastische Fabeldieren – De waterspuwer die ging wandelen

-

Omslag Nimona Enola is een dierenarts. Geen gewone dierenarts, maar eentje voor dieren uit sprookjes en legenden. In dit eerste deel van de stripserie wordt Enola ingeschakeld om een stenen waterspuwer te helpen. Deze waterspuwer is al lang onderdeel van een kerk, maar elke ochtend staat hij gedraaid in een richting waar hij niet in hoort te staan. Hierdoor raken bezoekers van de kerk steeds doordrenkt. Er moet snel een oplossing gevonden worden, want anders zou dit nog weleens het einde van de waterspuwer kunnen worden… Kan Enola ontdekken wat de reden is dat de waterspuwer elke nacht draait, of is de enige oplossing de waterspuwer afbreken?

Boeiend verhaal met nog boeiendere tekeningen
De waterspuwer die ging wandelen is een heerlijk luchtig kunstwerkje van Joris Chamblain met prachtige, kleurrijke tekeningen van Lucile Thibaudier. Met nadruk van kunstwerkje, want het boek bestaat maar uit 32 pagina’s helaas. Het verhaal heeft echter ook niet meer nodig. Het is een verhaal met een duidelijk begin, midden en slot. Er is een probleem met een fabeldier, Enola wordt ingeschakeld, ontdekt het probleem en lost het op. hierdoor heeft het ook een bevredigend einde. Het is dan officieel wel een jeugdstrip, maar het is leuk om te lezen voor elke leeftijd. De humor en problemen zijn herkenbaar voor elke leeftijd, dan wel in een andere context, want helaas bestaan de fabeldieren die Enola voorbij ziet komen niet in het echt. Dit maakt het des te interessanter om te lezen.

Interessante en humoristische karakters.
Er zijn twee personages in dit verhaal die duidelijk het belangrijkst zijn en in de volgende delen ook terug gaan komen. Dit is Enola zelf, maar ook haar kat Maneki. Enola is een enthousiaste dierenarts die graag op avontuur gaat, terwijl haar kat toch altijd weer het slachtoffer is van de rare fratsen van Enola. Maneki zorgt voor wat extra humor in het verhaal. Zelf ben ik wel erg nieuwsgierig naar het achtergrondverhaal van Enola. Hoe is ze dierenarts geworden voor fabeldieren? Toch is het niet zo dat je iets aan het verhaal mist, als je dit niet weet. Je wordt meteen meegenomen in de avonturen van Enola en Maneki, die zowel interessant als humoristisch  zijn.

Prachtige tekeningen die het verhaal versterken
De schrijfstijl is simpel, maar met veel humor. Wat vooral aantrekt zijn zeker de prachtige tekeningen. Er worden veel felle, opvallende kleuren gebruikt. Hierdoor springen de tekeningen meteen in het oog, maar zonder dat het afleidend of te veel van het goede is. Er wordt mooi afgewisseld tussen meerdere kleine tekeningetjes op één pagina en grote, pagina vullende tekeningen. Er is veel te zien, waardoor je lang naar één pagina kunt staren. Ook is er goed gebruik gemaakt van veel witvlakken tussen de tekeningen, waardoor het voor kinderen heel duidelijk wordt om te lezen in de juiste volgorde.

De tekenstijl is mooi en elke personage is op gelijke wijze getekend, waardoor je meteen een stijlpatroon herkend in de tekenstijl van de tekenares. En deze tekenstijl is heel prettig om te zien. De prachtige tekeningen en kleurgebruik versterken het boeiende verhaal van deze strip.

Samenvatting
De waterspuwer die ging wandelen is een ontzettend vermakelijke strip. Het is leuk om te lezen voor jong en oud. De stijl is prachtig en het verhaal enorm vermakelijk. Een strip die de uitspraak ‘kort, maar krachtig’ overduidelijk letterlijk neemt. En geloof me, als je de reden ontdekt waarom de waterspuwer s ‘nachts gaat wandelen, wil je niets liever dan hem een dikke knuffel geven (zelfs al is dat niet bepaald comfortabel aangezien hij van steen is, maar dan nog). Ik kan niet wachten om te ontdekken wat het volgende avontuur is dat Enola gaat beleven!

Titel: Enola en de Fantastische Fabeldieren – De waterspuwer die ging wandelen
Auteur: Joris Chamblain
Tekenaar: Lucile Thibaudier
Uitgever: Sylvester Strips
Verschenen: Januari 2015
Uitgave: softcover, 32 pagina’s
Prijs: €6,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Rosanna de Biehttp://www.dynamiccon.nl
Rosanna is altijd al een liefhebber geweest van alles in de geekdustry. Of het nou films/series kijken is of naar leuke geeky evenementen gaan of juist een goed fantasy boek lezen is. Zelf organiseert ze ook evenementen in deze industrie, zoals de cosplay conventie Dynamiccon in Eindhoven en andere evenementen. Hoe geekier, hoe beter is haar motto.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties