StripsStriprecensiesDrakenbloed 1: Voorbij de nevel

Drakenbloed 1: Voorbij de nevel

-

Omslag Drakenbloed 1: Voorbij de nevel Op het omslag van Drakenbloed 1: Voorbij de nevel staat het gezicht van een grommende piraat. Met blikkerende ogen en een vertrokken mond staart hij je aan. Nu zal de gemiddelde lezer na Pirates of the Caribbean niet meer opkijken van een piraat meer of minder, maar dit heerschap heeft een bijzondere uitstraling. Hij lijkt zelfs een beetje op Captain Barbossa, belust op wraak en met een honger naar goud. Zijn naam? Kapitein Hannibal Meriadec. En hij vaart uit om een legendarische schat te vinden.

De fabelachtige schat van Mell Talec
Sommigen beweren dat het oudewijvenpraatjes zijn, de legendes over Mell Talec. Deze beruchte kaperkapitein was namelijk niet menselijk, maar een korrigan – een ‘kleine dwerg’ uit Bretagne. Samen met zijn al net zo exotische bemanning viel hij genadeloos de beste schepen van Engeland aan, geholpen door magie en een magische kaart. Het resultaat: een legendarische schat. En tweehonderd jaar later, in de achttiende eeuw, beweert kapitein Hannibal Meriadec dat hij weet hoe hij die schat kan vinden.

Veel beeld, weinig verhaal
Voorbij de nevel vertelt het wat mysterieuze verhaal van kapitein Meriadec, die uitvaart vanaf Mont-Saint-Michel. Om zijn bemanning van het bestaan van de schat van Mell Talec te overtuigen, laat hij hen zijn gevangenen zien: een jonge elfenvrouw en haar kleine broertje. Met al die niet-menselijke wezens verwerkt de auteur verschillende mythen in zijn verhaal, maar mogelijk zijn de details daarvan voor Franse lezers beter te herkennen. Wel worden het oude Bretagne en zijn mythen prettig met elkaar verweven, waardoor de setting historisch gezien goed overkomt.

Het is duidelijk dat Voorbij de nevel nog maar het eerste deel van een reeks is, want het ietwat warrige verhaal lijkt vooral te zijn bedoeld als aanloop naar een groter geheel. Kapitein Meriadoc begint nog maar met de eerste stap van zijn queeste (namelijk het vinden van die magische kaart), als lezer leer je de personages nog niet zo goed kennen en veel vragen blijven onbeantwoord. Het boek moet het dan ook vooral hebben van de tekeningen: die zijn gestileerd maar niet cartoonesk, en heel sfeervol ingekleurd. Het omslag met het gedetailleerd uitgewerkte portret van kapitein Meriadec is daarbij nog een bonus.

De verschillende tekeningen zijn goed verdeeld over hun pagina’s, maar de vertaling van de tekstballonnen is wat kort door de bocht. Inhoudelijk is de tekst soms niet zo aantrekkelijk, bijvoorbeeld door de wat stijve monologen van kapitein Meriadec, maar ook is het formaat van de tekstballonnen afgestemd op de Franse tekst. Dat betekent dat de Nederlandse tekst soms veel witruimte om zich heen heeft, maar een andere keer heel krap zit of zelfs buiten de ballon valt. En juist omdat er zo goed is nagedacht over de compositie van de pagina’s, is dat een slordig overkomend detail.

Titel: Drakenbloed 1: Voorbij de nevel
Auteur: Istin, Jean-Luc
Tekenaar(s): Guy Michel, inkleuring door Sandrine Cordurié
Uitgever: Silvester Strips
Verschenen: 2008
Uitgave: Hardcover, 52 pagina’s
Prijs: € 16,95

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Drakenbloed 1: Voorbij de nevelDrakenbloed 1: Voorbij de nevel heeft (nog?) niets met draken te maken, maar bevolkt het achttiende-eeuwse Bretagne wel met elfen, dwergen en andere mysterieuze wezens. Het boek is duidelijk het eerste deel van de reeks: kapitein Meriadec begint pas net met zijn queeste en de personages blijven nog wat vlak. Hopelijk komt het verhaal in de volgende delen echt tot bloei, maar Voorbij de nevel staat in ieder geval vol prachtige tekeningen. De Nederlandse teksten lezen niet altijd even soepel, maar het beeld mag er zijn. Zelf zou ik het boek alleen al in de boekenkast zetten vanwege het geweldige omslag…