StripsStriprecensiesDe Beproeving 1: Kapitein Trips

De Beproeving 1: Kapitein Trips

-

Omslag De Beproeving 1: Kapitein TripsIn 1978 kwam De Beproeving uit. In die tijd werd er veel uit Stephen Kings romans geschrapt, terwijl tegenwoordig zijn naam al voor een goede verkoop zorgt. In 1999 verscheen er dan de volledige versie – met de 150.000 geschrapte woorden – maar dan wel met een nieuw begin en einde. Maar ook in 2010 werd De Beproeving weer opgepakt, ditmaal niet voor een nieuwe versie van de roman, maar om het om te zetten tot een vijfdelige graphic novelreeks. Roberto Aguirre-Sacasa verzorgt het script, Mike Perkins neemt het tekenwerk voor zijn rekening en Laura Martin geeft kleur aan het geheel.

Kapitein Trips
De Amerikaanse overheid heeft een dodelijk virus ontwikkelt; de A-griep, ook wel de supergriep genoemd. De besmettingkans is 99,4%, het sterftecijfer ligt even hoog. Wanneer het helemaal misloopt in het laboratorium, ontsnapt een medewerker met zijn gezin aan de beveiliging. Plankgas proberen ze de wind voor te blijven, niet wetend dat ze al besmet zijn. Wanneer ze een tankstation rammen en de aanwezigen daar besmetten, spreidt de ziekte zich als een olievlek uit. De overheid probeert de ziekte in te dammen en tegelijk een kuur te vinden. Sommigen lijken immuun voor het virus en misschien kunnen zij voor de aanzet tot een goed medicijn zorgen. Maar zal de overheid wel op tijd zijn?

Klassiek verhaal, veel perspectieven
De Beproeving is een klassiek verhaal. Het vertelt het verhaal van een wereld die door het verkeerd handelen van de mens in een rap tempo ontvolkt raakt, met een ontwrichte samenleving – en al het geweld wat daarbij hoort – als gevolg. Dit verhaal is al door velen op verschillende wijzen verteld. Wat echter direct opvalt aan Kapitein Trips zijn de perspectieven; het zijn er erg veel. Meestal worden er slechts een paar perspectieven gehanteerd en krijgt degene die de jacht op het medicijn houdt, de meeste tekst. In Kapitein Trips krijgt de overheid relatief weinig pagina’s. De meeste platen worden gegeven aan burgers, gewone mensen met een verleden, met vrienden, familie en geliefden. Bij Kapitein Trips ligt de nadruk niet op het algemeen, de wereld die aftakelt, maar op het specifiek. Je ziet de impact van de gebeurtenissen op bepaalde personages en beziet vanuit hen het algemeen.

Spannend
Doordat veel van de karakters gewone mensen zijn die weinig tot niets van het virus weten, isKapitein Trips een spannend verhaal. Want als lezer weet je wat er gebeurd wanneer een familielid of geliefde flink hoest of niest, maar het karakter weet het nog niet. Gezien King ook zonder met zijn ogen te knippen zijn uitgewerkte personages vermoord, weet je niet of de hoofdkarakters het wel zullen overleven. Door deze combinatie (meer weten dan de karakters, maar niet weten of de hoofdkarakters immuun zijn) leest Kapitein Trips in een flink tempo weg. Bij de eerste lezing is de kans dan ook groot dat je veel van de platen slechts scant om zo snel mogelijk te weten hoe het met iedereen gaat. Het valt dan ook aan te raden op Kapitein Trips eerst op de hoofdlijn door te lezen, om het daarna nog eens rustig te herlezen voor de details.

Realistische tekenstijl, wel veel tekst
De tekenstijl in Kapitein Trips is erg realistisch. De personages lijken echter dan mangapoppetjes, waardoor ze direct al meer op menselijke personages lijken. Door hun verdere uitwerking lijken ze er niet alleen op, maar worden ze het ook. Helaas heeft de realistische tekenstijl met bijbehorende inkleuring ook een nadeel. Sommige platen zijn toch best wel heftig te noemen. Het is dan ook geen boek dat je lekker kunt lezen met een bord eten op je schoot. En met kinderen in de buurt valt het aan te raden om het buiten hun bereik te leggen in verband met nachtmerries.

Een ander punt dat opvalt in de manier van weergeven is de hoeveelheid tekst in Kapitein Trips. Waar normaal alleen veel woorden aan dialoog of gedachtes worden besteed, en een enkeling aan plaats of tijdsbeschrijvingen, kent Kapitein Trips erg veel overige tekst. Soms wordt er in de tekst ook gezegd wat al – met wat moeite – op de plaat te zien is. Aan de ene kant kun je dit als een negatief punt zien, het is immers niet gebruikelijk voor strips. Máár… het past wel uitstekend bij Stephen King.

Doelgroep
De enorme hoeveelheid tekst die Stephen King in zijn normale romans nodig lijkt te hebben om iets te kunnen vertellen, is voor sommige lezers – waaronder ikzelf – een struikelblok. Deze graphic novel kent ook wel relatief veel tekst, maar alsnog blijft het als geheel vrij weinig. Iemand die wel kan genieten van Stephen Kings verhalen zelf, maar niet tegen de enorme woordmassa kan, heeft nu – naast de film – een andere mogelijkheid om toch kennis te maken met de verhalen en leuke uitwerking: de graphic novels bij uitgeverij L.

Ook voor de gewone Stephen Kingfans is dit natuurlijk een prima werk. Uiteraard zullen er wat zaken gemist worden (de versie van de gewone roman uit 1999 kent maar liefst 1010 pagina’s, de graphic novels zullen bij elkaar waarschijnlijk nog geen 650 pagina’s beslaan), maar het zal een leuke aanvulling vormen op de gewone romans en de tv-serie.

Titel: De Beproeving 1: Kapitein Trips
Auteur: King, Stephen
Tekenaar(s): Mike Perkins en Laura Martin
Uitgever: Uitgeverij L
Verschenen: Maart 2010
Uitgave: Hardcover, 120 pagina’s
Prijs: € 17,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties