Zet uw serieuze smoelwerk maar af, dat gaat u niet nodig hebben. Fans van het kaartspel Magic: the gathering moesten even wachten op de derde silver-bordered set. En nu ligt de beloning voor hun geduld als glinsterend zilver in de winkel op hen te wachten. Unstable – het vervolg op de voorgaande grappige Magic series Unglued en Unhinged – is eindelijk hier.

De zogenoemde Un-sets zijn magicseries die vol zitten met grappen, vage mechanics en referenties naar het verleden van magic of andere populaire franchises. Allemaal in de naam van humor, plezier en memorabele avonden. De kaarten mogen niet in normale potjes gebruikt worden (tenzij vooraf besproken en instemming van de mensen waar je mee speelt) en in toernooien zijn ze volledig verbannen. Ze hebben dan ook een afwijkende zilverkleurige rand in plaats van de standaard zwarte – of zoals vroeger nog wel eens voorkwam: een witte rand.

Om eens goed te proeven van Unstable, heb ik een 100% vrijwillig proefpersoon bereid gevonden om samen met mij een aantal pakjes open te maken en een serie potjes te spelen in onze lokale spellenwinkel. Voordat u verder leest, nog even een waarschuwing: vele schattige kittens en half-aap-half-stofzuigerwezens zijn gesneuveld om u deze recensie te brengen.

Drie van de zes Unstable boosters die ik opende

Wat zit er in een booster?

Zoals in elke Magic booster pack bevat een pakje Unstable vijftien willekeurige kaarten. Daarnaast zijn er ook twee contraptions te vinden in de booster die onderdeel uit maken van een vage nieuwe mechanic. Als extraatje heeft Unstable een twintigtal tokens die allemaal foil zijn, wat inhoudt dat ze mooi glimmen. De helft van deze tokens werkt samen met de Unstable set zelf en de andere helft zijn algemene tokens met een zwarte rand die corresponderen met de reguliere magicset. Elke booster pack heeft willekeurig één zo een token.

Net als in de vorige Un-sets, heeft ook Unstable een set van full art land. Want les nummer 1 van Magic zegt duidelijk: zonder land kun je niets spelen. Dus zit er ook een landje in elke booster. Elk van deze landjes is een waar kunstwerk om te zien en de tekening betrekt de volledige kaart. Dit is echter een tweesnijdend mes. Want aan de ene kant vind ik ze heel mooi, aan de andere kant zijn ze bijna niet meer als magickaarten te herkennen. Als ik er willekeurig één tegenkwam en niet van de Unstable landjes af zou weten, zou ik niet meteen de magicconnectie leggen (tenzij ik hem omdraaide want ze hebben natuurlijk de gebruikelijke achtergrond.

De landjes! Deze mogen gewoon in normale magic-potjes gespeeld worden.

Nieuwe mechanics!

Elke magicserie brengt weer nieuwe manieren om het leven van je tegenstander zuur te maken. Unstable is daarin niet anders. De mechanics zijn dit keer alleen wat … kleurrijker?
Ik bouwde mijn deck rond de host en augment mechanic. Unstable stelt spelers in staat om dieren te mixen. Zo had ik veel “host” creatures – schattige kittens, kangende bevers, rafelige kamelen en levende stofzuigers – die je met augment creatures in vreemde hybrides kunt veranderen. En ja, ik heb een aap en een stofzuiger gecombineerd. Tip voor liefhebbers van ontzettend slechte films: je kunt een haai en octopus combineren.

Mijn tegenstander richtte zich meer op de contraption mechanic. De contraptions hebben even wat uitleg nodig en gelukkig staan de regels op de achterkant van de contraptions, maar het is een overdreven concept waar ik zelf liever ver vandaan blijf. Het komt erop neer dat je naast je standaard speeldeck ook nog een contraptiondeck hebt, dan heb je kaarten die zeggen dat je een contraption op één van je “sprockets” mag leggen. Je sprockets verspringen elke beurt en dan mag je de effecten van alle contraptions op de huidige sprocket activeren.

Het spel begint en de waanzin volgt!

We kwamen beide langzaam op gang. Omdat we toevallig allebei besloten met vier kleuren te spelen, ontstonden de nodige problemen met mana. Aan mijn kant lag een oude cyborg ridder met de kracht om beesten met reminder text (schuingedrukte tekst tussen haakjes die regels vertellen die je al weet) te tappen. Deze wist ook flink wat rake klappen uit te delen aan de levenspunten van mijn tegenstander.

Al snel verschenen er ook beesten aan de overkant. Als eerste kwam een kwal die ervoor zorgde dat de bovenste drie kaarten van mijn deck afgelegd moesten worden. Daarmee verdwenen een schattige kitten, een bever en een kameel in de afgrond voordat ze ooit het ligt konden zien. Dit riep uiteraard om vergelding. Om gerechtigheid!

Vervolgens kwam er een soort van tank-ding dat mijn tegenstander samen liet voegen met een neushoorn. Maar door de augment ability van de neushoorn die hij aan de tank plakte, had het beest nu reminder tekst en kon mijn cyborg ridder hem vasthouden.

Ik was niet van plan achter te lopen in deze wapenrace, dus speelde ik de chivalrous chevalier; een kaart die als hij in het spel komt zegt dat je of één van je beesten terug naar je hand moet nemen of een compliment moet geven aan je tegenstander. Ik complimenteerde mijn tegenstander erop hoe zeer ik onder de indruk was dat hij zonder wroeging mijn schattige beestjes afmaakte. Hij wist niet zeker of dat wel een compliment was, maar keurde het goed omdat ik het positief bracht.

Vervolgens pakte ik eindelijk een nieuwe schattige kitten en speelde hem meteen, met maar één doel voor ogen: het scheppen van mijn ultieme wapen. Een vijfkoppige hydra-kitten! Muahahahahahahaha.

Doe dit thuis niet na met een echte kitten.

Helaas kwam de kitten in gevecht met de neushoorn-tank toen mijn tegenstander zijn geheime wapen opvoerde met de kaart “really epic punch.” Daardoor sloegen beide monsters elkaar tot moes.

Dus toen had ik een nieuw geheim wapen nodig, eentje waarmee ik mijn tegenstander voor eens en voor altijd kon verslaan! Die vond ik in de “Skullsaucer.” Dit beest kon ik echter alleen op het veld houden zolang mijn eigen hoofd op tafel lag. Dus legde ik mijn hoofd op tafel en speelde lachend doch enigszins ongemakkelijk door totdat mijn nieuwe geheime wapen de overwinning behaalde!

Conclusie

Wanneer je Unstable speelt, speel je magic, maar toch eigenlijk ook weer niet. Het is een eigen unieke ervaring die verder de regels van magic volgt (of in ieder geval zijn best probeert te doen.) De set zit boordevolle leuke grappen en kaarten die je in aparte situaties brengen. Zelfs mensen die normaal niks met magic hebben zouden dit leuk kunnen vinden.

Unstable is leuk om te spelen op een ontspannen avondje met een groep vrienden; gewoon wat pakjes openmaken of draften en dan decks bouwen om gewoon casual te spelen. (Vergeet niet om extra landjes mee te nemen.) Tijdens de drie potjes die ik heb gespeeld met Unstable heb ik me kapotgelachen en ontzettend veel plezier beleefd.

Geef een reactie