EvenementenSfeerverslagenBetoverde wereld in de Broodfabriek - Fantasy Fest Rijswijk

Betoverde wereld in de Broodfabriek – Fantasy Fest Rijswijk

-

Afgelopen weekend (29 februari en 1 maart) was het weer tijd voor Fantasy Fest in Rijswijk. Deze fantasybeurs vindt twee keer per jaar plaats in de Broodfabriek in Rijswijk en had ditmaal het thema Enchanted World. Ook dit keer was FantasyWereld aanwezig voor een sfeerimpressie.

Hier mag je zijn wie je wilt zijn

Fantasy Fest is een fantasybeurs die twee keer per jaar gehouden wordt in één van de hallen van de Broodfabriek. Het is fijn dat de beurs binnen plaatsvindt, want buiten was het onguur weer. Na een gedeelde entree met de India beurs, inclusief bar, kinderdraaimolen en toiletten, passeerde ik de kaartcontrole en stapte ik de zaal van Fantasy Fest in. Binnen was het vrij donker. De vele kraampjes waren met kleine lichtjes verlicht, wat het geheel meteen een gemoedelijke sfeer gaf. Er liepen cosplayers rond in prachtige kostuums en de eerste kraampjes die ik tegenkwam verkochten etenswaar en mede.

Er heerste een goede sfeer en ik had meteen al een praatje hier, en iets te proeven daar. De mensen waren vriendelijk en er was ruimte genoeg om rustig langs de kraampjes te lopen. Het was een hele verademing voor iemand die de laatste tijd vooral naar de grotere evenementen in Nederland was geweest, waar je door de drukte vaak niet naar alles kunt kijken of niet met iedereen kunt kletsen. Het is veel persoonlijker zo.

Verscheidenheid in merchandise

Alles vond plaats in één grote hal die tactisch was ingedeeld. Kraampjes dempten het geluid van het kleine en het grote podium. Het was een ‘klein evenement’ en dat merkte je, niet zozeer aan het aantal bezoekers, dat nam in de loop van de dag flink toe, maar aan de verscheidenheid van standhouders. Van kunstenaars tot echte Sjamanen, van kramen met alternatieve kleding tot kramen met anime merchandise, en van individuele auteurs tot verenigingen.

Ik zie hier dan ook producten die ik op grotere evenementen niet meer tegenkom, simpelweg omdat dit voor de standhouders qua prijs beter te doen is. Het resultaat is daardoor een rijke mix van kraampjes. Ik zag hoeden, pruiken, sieraden, bordspellen, boeken, D&D en Warhammer miniaturen en kickstarter projecten die elders moeilijk te verkrijgen zijn. Er waren kristallen, maskers, fantasybeeldjes, dromenvangers, nepwapens, geurtjes, hakhoning, fudge en zelfs een stand met allemaal sambal en thee.

Wil je boogschieten?

Bij de ingang kreeg ik gelijk een programmaboekje mee met daarin de line-up van artiesten en hoe laat ze op welk podium speelden, de activiteiten die plaatsvonden, en een handige plattegrond zodat ik alles ook kon vinden. Aan het uiteinde van de zaal was een hoekje ingericht om te leren handboogschieten. Iets verderop kon je ontspannen door een mandela te maken waar je en er was ook een plek waar zowel kinderen als volwassenen zich konden laten grimeren. Middenin de zaal was een afzetting. Dit was de arena waar kinderen maar al te graag een plastic zwaard kwamen oppakken om echte zwaardvechttechnieken te leren. Er waren op gezette tijden verschillende demonstraties en workshops en voor de liefhebbers was er een ‘escape the reality’ ruimte, een soort escape room (die niet een escape room genoemd werd om mensen niet gelijk af te schrikken). Dit bleek een leuk spel waarbij je binnen twintig minuten 7 delen van een toverstaf moest zien te verzamelen door vragen te beantwoorden en puzzels op te lossen over bekende fantasyplekken zoals Narnia, Midden-Aarde, OZ en Zweinstein.

Het aantal decorhoekjes viel mij erg tegen. Ik ben maar één plek tegengekomen die sfeervol ingericht en goed belicht was en dat was direct bij de ingang. Er was wel een bord van Fantasy Fest, speciaal voor een leuke Instagramfoto. In de donkere hal was het lastig voor mijn fototoestel om mooie foto’s te maken van cosplayers. Gelukkig waren er een aantal fotografen aanwezig mét een studioplekje. Niet alleen cosplayers, maar ook bezoekers konden zich daar laten vereeuwigen.

Iedereen doet mee

De beurs was goed bereikbaar. Parkeren kon betaald bij het pand zelf, of gratis verderop in de straat. Die toegankelijkheid zag je ook terug in hoeveel mensen in rolstoelen en met de scootmobiel kwamen. De kraampjes stonden ver genoeg van elkaar, zodat zij zonder al te veel moeite zich over de beursvloer konden begeven.

Er was een kinderhoek, maar toen ik daar langsliep werd er net iemand met special effects opgemaakt tot orc. Er liepen trouwens veel gezinnen rond. Veel van hen vertellen dat ze hier ieder jaar naartoe gaan. “Het is een stuk rustiger en fijner voor met de kinderen,” vertelde een Bellatrix. Ze was prachtig verkleed – niet stiekem de echte?- en liep met haar kinderen die in cosplay waren als Hermelien en Carlo Kannewasser. “Hier kunnen de kinderen tenminste bij de kraampjes komen en de dingen zien. Bij grotere events zoals een Dutch Comic Con dan is dat lastiger.” De vader was er trouwens ook bij. Als Michael Jackson. Prachtig.

Succesvolle beurs

Voor mij is het een goed teken wanneer er ook kraampjes aanwezig zijn die andere evenementen promoten, en dat was hier ook het geval. Zo zag ik o.a. promotie voor de Cabbagecon (de Nederlandse Discworld/Terry Pratchett fanclub), ScareMe en de Reunicon. De vloer was goed gevuld met bezoekers en ik heb mij dan ook prima vermaakt. Ondanks dat het evenement maar één hal beslaat, wist ik mijn tijd goed te vullen en veel leuke gesprekken te hebben. Misschien is dit niet de beurs voor mensen die uitsluitend op zoek zijn naar fandom merchandise of die hun cosplays willen exposeren met heel veel fotografen. Maar wel voor iedereen die een rustigere omgeving zoekt dan de grote Elfia en Comic Cons is dit evenement ideaal. Ik ben weggegaan met een warm gevoel van binnen. Dit smaakt naar meer.

24 en 25 oktober vindt de volgende editie plaats. Zie onze evenementenkalender voor veel meer evenementen dit jaar >

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vanne
Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties