EvenementenLARPInterview met Charm Live

Interview met Charm Live

-

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we vanaf nu elke week een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week is het de beurt aan Charm Live (website).
Interview met Xander Brevoort – Voorzitter Charm

Kun je jezelf en je rol bij Charm Live voorstellen?
Ik ben Xander, 36 jaar oud. Sinds 2001 doe ik aan Larp, in 2004 heb ik voor het eerst bij Charm als NPC meegedaan. Sinds begin dit jaar ben ik voorzitter van Charm, wat inhoudt dat ik er met de andere bestuursleden voor zorg dat de verhaalschrijvers en andere creatievelingen een goed verhaal kunnen neerzetten.

Jullie idee is om jezelf als ‘luxere’ vereniging te presenteren, hoe bewerkstelligen jullie dit?
De locaties waar Charm speelt worden er op uitgekozen dat iedereen binnen kan slapen. Verder hoef je op de evenementen zelf geen extra kosten te maken; alle snacks, drinken en maaltijden zijn inbegrepen bij de deelnamekosten. Met een uitgebreid buffet op zaterdag en warme snacks is het plaatje compleet.

Organiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?
Natuurlijk wordt er elk jaar een Algemene Ledenvergadering gehouden, die wordt gekoppeld aan een Baravond. De Baravond is een kort evenement waarvan het verhaal lichthartiger is dan een weekeindvullend evenement. Overigens is de naam Baravond bij Charm misschien niet helemaal juist – tegenwoordig gaat het verhaal de volgende ochtend vaak ook nog door.

Daarnaast zijn er meerdere commissies, die bijvoorbeeld de props en kostuums voor de vereniging maken, die dagen organiseren om samen aan de slag te gaan.

charm2Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt?
Iedereen vanaf 18 jaar is welkom, ongeacht ervaring of speelstijl.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?
Onze opslag ligt in de buurt van Den Bosch en het zou erg lastig worden om meer dan een uur rijden daar vandaan een evenement neer te zetten. Het overgrote deel van onze evenementen wordt dan ook op diverse plekken in Noord Brabant gehouden.

Kun je iets meer vertellen over de setting waarin jullie LARP evenementen zich afspelen?
Onze wereld, Auros, wordt bestierd door acht Goden, de vier Goden van de Dag (creatie/natuur, schoonheid, kennis en genezing) en de vier Goden van de Nacht (dood, strijd, vernietiging en bedrog). Deze Goden hebben een hand gehad in de schepping van de diverse rassen: Elfen, mensen, dwergen, groenhuiden en beestlingen.

Auros is een High-fantasy setting; dat wil zeggen dat magie een grote rol speelt in de verhalen. De groep avonturiers (onze spelers, dus) reizen rond en komen zo elk evenement in ander stukje van Auros terecht: van de idyllische elfeneilanden, de Necropool midden in de woestijn tot de ruïnes van het verloren dwergenrijk Ardhave.

charm1

Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?
Absoluut. De verhalenreeks die vorig jaar is afgesloten vormt hier een goed voorbeeld van. Piraten voerden hier de hoofdtoon, waar natuurlijk Pirates of the Carribean een inspiratiebron voor was. Maar het verhaal bouwt verder – tegelijk werden ook thema’s als slavernij en een verloren beschaving in het verhaal verweven, samen met de uitloop van de voorgaande verhalenreeks. Inspiratie wordt opgedaan uit boeken, films en andere media, maar ook uit de geschiedenis en recente gebeurtenissen.

Hoe vaak organiseren jullie evenementen?
Charm organiseert tenminste tweemaal per jaar een weekendvullende Larp en eenmaal per jaar een Baravond direct na de Algemene Ledenvergadering. Daarnaast is het mogelijk om in overleg kleine Specials te organiseren, waar bijvoorbeeld een kleinere groep een extra stuk verhaal kan uitspelen.

charm3Wat is jouw meest bijzonder situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?
Tja, welke situatie uit veertien jaar Larp zal ik naar voren schuiven? Die keer dat ik een draak omkocht met pannenkoeken? De massale veldslag op Drachenfest? De maffia die het magiërsgilde probeerde af te persen?

Laat ik voor Al’ai’toc gaan. Al’ai’toc was een NPC rol die ik op Charm heb neergezet, een hagedismens-wetenschapper met grote ambities.Tot drie keer toe heeft hij geprobeerd zich onmetelijke krachten toe te eigenen, waarbij de laatste keer hem fataal werd. Maar slechts eenmaal is hij daadwerkelijk beschuldigd van onrecht: door een al even ambitieuze hagedismens-priester, die zichzelf gif had laten toedienen om Al’ai’toc hiervan de schuld in de schoenen te schuiven, om hem zo uit de weg te ruimen. Na een verhitte woordenstrijd is Al’ai’toc vrijgesproken. Van alle smerige streken die hij had uitgehaald had bijna die van een ander hem de kop gekost…

Wat is jouw tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?
Ik zou zeggen, begin bij een kleine Larp. Het zal makkelijker zijn om aansluiting bij de groep te vinden en in het verhaal mee te doen. Net zo belangrijk is het om de juiste instelling te hebben. Larp ‘win’ je niet. Het is een verhaal wat je met anderen uitspeelt. Houd er dus rekening mee dat anderen ook lol aan het spel beleven.

Probeer conflict niet te vermijden. Jouw personage zal doelen en meningen hebben die niet altijd met de doelen en meningen van andere personages overeen komen. Dat geeft conflict, wat leidt tot spanning, drama en verhaal! Natuurlijk kan je je laten overreden, maar dat hoeft niet makkelijk te gaan. Of misschien wel helemaal niet.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties