BoekenBoekrecensiesOrde der Duisternis 2: Stormbrengers - Philippa Gregory

Orde der Duisternis 2: Stormbrengers – Philippa Gregory

-

Omslag Orde der Duisternis 2: Stormbrengers

Stormbrengers is het tweede deel in Philippa Gregory’s young adult-serie Orde der Duisternis, en gaat verder waar deel een, Het wisselkind, eindigde. Luca en zijn vrienden Freize, broeder Peter, Isolde en Ishraq zijn op weg naar hun nieuwe opdracht. Ze moeten naar Zagreb om daar vreemde gebeurtenissen te onderzoeken voor de Orde der Duisternis, die onderzoekt of het einde der tijden nabij is. Wanneer ze langs het kleine vissersdorpje Piccolo reizen, blijkt echter dat ze daar misschien maar beter kunnen blijven. Er trekt namelijk een Kinderkruistocht langs met een leider die er honderd procent van overtuigd is dat de dag des oordeels nabij is…

En dat blijkt nog niet eens het enige vreemde van de Kinderkruistocht te zijn. Johann, de leider van de groep kinderen, beweert namelijk dat hij met God heeft gesproken. Daarnaast zal volgens hem ook de zee tussen Italië en Jeruzalem opensplijten wanneer de groep kinderen daar aankomt, zodat ze naar het Heilige Land kunnen lopen, waar vervolgens de doden zullen herrijzen. Genoeg voor Luca om te onderzoeken dus! Want spreekt deze mysterieuze Johann de waarheid, of is hij eigenlijk een hulpje van de duivel dat onschuldige kinderen ontvoert? Of zou er nog een andere verklaring kunnen zijn?

Trage start, spannend eind
Net zoals het eerste deel is ook Stormbrengers weer heel gedetailleerd en goed uitgewerkt, waardoor het niet moeilijk is om weer in het verhaal te vallen. Gregory besteedt genoeg aandacht aan wat er ook alweer is gebeurd en wie wie ook alweer was, maar dit zorgt er wel een beetje voor dat het verhaal echt even op gang moet komen. Maar zet alsjeblieft door want zodra de Kinderkruistocht in Piccolo aankomt, wordt het behoorlijk spannend. Bovendien is dit tweede deel een stuk minder voorspelbaar dan het eerste, wat er samen met alle nieuwe mysteries en geheimen voor zorgt dat de spanning goed in het verhaal blijft zitten.

Stormbrengers is een spannend en mooi vervolg in de Orde der Duisternis-serie. Het verhaal is weer erg geloofwaardig door alle aandacht voor detail en wereldopbouw, en de personages maken een mooie ontwikkeling door.

Groeiende personages
Waar de belangrijkste personages van het verhaal, Luca en Isolde, in Het wisselkind nog een beetje onderbelicht bleven, wordt in dit deel gelukkig een stuk meer aandacht aan hen besteed. Ze maken allebei een flinke ontwikkeling door en beginnen nu net zo leuk te worden als Ishraq en Freize. Isolde begint zich alleen af en toe een beetje als een jaloers krengetje te gedragen, wat helemaal niet bij haar lieve en sympathieke personage uit het eerste deel lijkt te passen. Luca, Ishraq en Freize, daarentegen, worden steeds geloofwaardiger en interessanter doordat Gregory steeds meer weggeeft over hun achtergrond en geheimen. Er blijven echter nog genoeg mysteries over om nieuwsgierig te maken naar het volgende deel in de serie. Zo blijft het nog steeds de vraag of Luca nou wel of niet een wisselkind is en ik ben ervan overtuigd dat Ishraq ook nog een geheim heeft waar we nog niets vanaf weten…

Overigens leren niet alleen wij de personages beter kennen, de personages leren elkaar ook beter kennen. In Het wisselkind was er al sprake van een zekere spanning tussen Luca en Isolde, maar die begint in Stormbrengers toch echt plaats te maken voor romantiek. En ook Freize en Ishraq lijken wat dichter bij elkaar te komen, wat ervoor zorgt dat bijna alle personages zwaar met zichzelf in de knoop raken. Want wilde Luca niet een celibataire monnik worden later? En Ishraq een zelfstandige vrouw? En dan komt er ook nog eens bij dat lust in het middeleeuwse Italië eigenlijk als een zonde werd beschouwd…

Strijd tussen wetenschap en magie
De Orde der Duisternis-serie is typisch zo’n grensgevalletje wat betreft fantasy. Is het nu wel fantasy of kan alles verklaard worden door de wetenschap? Luca heeft continu te maken met de eeuwige strijd tussen wetenschap en magie. Ook al blijkt uiteindelijk dat veel verklaard kan worden door de wetenschap, toch blijft er nog genoeg onverklaard. Maar of er nou echt magie in het spel is blijft nog steeds een beetje vaag, aangezien Gregory voor elk opgelost raadsel weer een nieuw mysterie verzint. Voorlopig blijft het dus aan de lezer om te bepalen wat echt is en wat fantasie, maar het maakt in elk geval ontzettend nieuwsgierig naar het volgende deel in de serie, waarin hopelijk weer heel wat raadsels onthuld zullen worden.

Conclusie
Stormbrengers is een spannend en mooi vervolg in de Orde der Duisternis-serie. Het verhaal is weer erg geloofwaardig door alle aandacht voor detail en wereldopbouw, en de personages maken een mooie ontwikkeling door. Bovendien maakt dit tweede deel erg nieuwsgierig naar meer, want het mysterie in Piccolo mag dan wel opgelost zijn aan het einde van dit boek, maar volgens mij valt er nog genoeg te onderzoeken aan die mysterieuze Orde der Duisternis waar Luca in terecht is gekomen. Zal het Luca daarnaast lukken zijn ouders terug te vinden? En zal Isolde haar rechtmatige plaats op de troon krijgen? Ik kan in elk geval niet wachten op deel drie!

[product_page sku=”9789044739381″]


Orde der Duisternis 2: Stormbrengers Boek omslag
Orde der Duisternis 2: Stormbrengers
Orde der Duisternis 2

Philippa Gregory


9789044739381

Deltas

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties