BoekenBoekrecensiesLilith 1: Gebonden in Duister - Kim ten Tusscher

Lilith 1: Gebonden in Duister – Kim ten Tusscher

-

Omslag Lilith 1: Gebonden in Duister

Lilith is al sinds haar vroege herinneringen een instrument in de handen van een profeet die de mensheid vrede en geluk wil brengen door haar weer tot een eenheid te smeden. Om de droom van zijn Godheid te verwerkelijken schuwt deze magiër geen enkel middel, ook niet oorlog en genocide. Achtervolgd door de gruwelijkheden van de oorlog, na het besef dat het opvolgen van bevelen geen excuus meer kan zijn voor haar deel in de bloederige strijd, vlucht Lilith naar Merzia, enkel om zichzelf terug te vinden in een situatie waar ze weer aan de genade van anderen is overgeleverd. In het paleis maakt ze als gevangene kennis met een andere magiër, de aanvankelijk hardvochtig overkomende Ferhdessar die dreigt haar geheimen te doorgronden.

Ondanks alle tegenslagen weet Lilith zich een weg te banen tot de harten van enkele van de mensen om haar heen, tot haar verleden haar weer inhaalt. Haar vroegere meester stelt Yvar, koning van Merzia, een ultimatum: totale onderwerping of totale vernietiging. Met de wereld op de rand van een afschuwelijke oorlog ziet Lilith zich gedwongen haar verschrikkelijke krachten nog een laatste keer aan te wenden. Ze besluit de onverzettelijke Ferhdessar te helpen in zijn strijd tegen de profeet. Maar wie van deze twee machtige magiërs is de minste van de twee kwaden?

Traditionele gevoelens in de strijd geworpen
Gebonden in Duister is het eerste deel van een trilogie die de traditionele thema’s als oorlog en religie combineert met een interne strijd van het hoofdpersonage. Liefde, haat, wraak, schuld en andere gevoelens passeren de revue. De manier waarop deze in de plot worden verweven blijft een beetje op de vlakte. Traditionele beschrijvingen, zoals blozende wangen bij liefde, komen menig keer voor in het verhaal. De voorspelbaarheid in het uiten van gevoelens wordt hierdoor vrij groot. Minder standaardbeschrijvingen had het verhaal ongetwijfeld ten goede gekomen.

Lilith
Het hoofdpersonage van het verhaal is Lilith. Ten Tusscher zet haar behoorlijk goed neer en weet haar interne strijd duidelijk weer te geven. Aan het begin van het boek lijken de beslissingen die Lilith neemt niet altijd even logisch. Hierdoor is het moeilijk vat te krijgen op het personage en kan ze zelfs voor sommige lezers een afstotend effect hebben. Na een honderdtal bladzijden verbetert dit. Haar interne strijd komt steeds meer op de voorgrond en hierdoor wordt het verhaal spannender en weet Gebonden in Duister de lezer beter vast te houden.

Geen doekjes
Het is duidelijk dat Ten Tusscher niet lang rond de pot draait. Ze schrijft zeer direct. Mensen die hiervan houden, zullen Ten Tusschers schrijfstijl zeker waarderen. Mensen die liever een wat bloemrijker of poëtischer taalgebruik willen, zal dit minder aanspreken. Door dit directe taalgebruik is er ook weinig subtiliteit. Subtiliteit die Gebonden in Duister geraffineerder had kunnen maken.

Conclusie
Gebonden in Duister is een degelijk en onderhoudend boek. Het heeft een directe stijl en is “volgens de regels” geconstrueerd. Naar verloop van tijd wordt het verhaal steeds aantrekkelijker en tegen het einde heeft Kim Ten Tusscher een goede cliffhanger neergezet. Gebonden in Duister is het eerste deel van een trilogie waarvan deel drie deze maand nog zal verschijnen.

[product_page sku=”9789490767020″]


Lilith 1: Gebonden in Duister Boek omslag
Lilith 1: Gebonden in Duister
Lilith 1

Kim ten Tusscher


9789490767020

Zilverspoor

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties