BoekenBoekrecensiesKoningin van de Tearling 2: Invasie van de Tearling - Erika Johansen

Koningin van de Tearling 2: Invasie van de Tearling – Erika Johansen

-

Kelsea Glynn heeft de troon van de Tearling bestegen en wordt elke dag met steeds meer ontzag behandeld door de mensen om haar heen. Niet alleen haar houding wordt steeds meer die van een ware Koningin, maar ook haar magische krachten maken indruk. Ook maakt Kelsea een ware transformatie door want haar uiterlijk verandert meer en meer zonder dat ze er iets voor doet. Kelsea ligt in tweestrijd met zichzelf over wat ze daar nou precies van moet vinden, maar ondertussen weet ze dat het gevaar nog steeds op de loer ligt. De Rode Koningin is allesbehalve blij dat Kelsea geen slaven meer levert aan Mortmesne en is vastbesloten om het koninkrijk binnen te vallen, Kelsea van de troon te stoten en haar magische saffieren af te nemen.

Lily Mayhew leeft aan het eind van de eenentwintigste eeuw in het voor-Oversteekse Amerika. De rechten van de vrouw zijn ernstig ingeperkt en bovendien zit ze ook nog eens gevangen in een gewelddadig huwelijk. Haar man Greg schaamt zich omdat ze nog geen kinderen hebben gekregen, want dat is nou écht een statussymbool. Hij uit zijn woede door Lily te mishandelen. Wat Greg niet weet is dat Lily niet onvruchtbaar is, maar illegale anticonceptiemiddelen slikt. Lily weet te overleven, maar is doodongelukkig tot de dag dat er een neergeschoten meisje over het tuinhek Lily’s wereld binnenvalt. Kelsea’s visioenen van Lily’s leven zijn indrukwekkend, maar ze heeft geen idee waarom ze dat alles ziet. Is het een willekeurig stukje geschiedenis of zit er meer achter?

Kelsea
In Kroon van de Tearling vindt het hoofdpersonage Kelsea dat ze lelijk en te dik is. Dit beïnvloedde haar gedrag heel erg. Aantrekkelijke mannen benadrukten dat ze niet knap was en dat deed wat met haar. In Invasie van de Tearling valt Kelsea op onverklaarbare wijze in korte tijd af, groeien haar haren enorm snel en ook haar gezicht verandert. Kelsea heeft geleerd mooie vrouwen te haten en op ze neer te kijken en tijdens haar transformatie doet ze dat eigenlijk nog steeds. Behalve bij zichzelf natuurlijk, want Kelsea haat zichzelf opeens niet meer als ze mooi is. Nu ze zelf mooi is, vindt ze ook dat ze van mannen mag eisen dat ze zich tot haar aangetrokken voelen. Ze begint haar schoonheid  op een gegeven moment zelfs vervelend te vinden, want zo nemen de mannen om haar heen haar minder serieus, vindt ze.

Met Erika Johansens schrijfstijl is niets mis, maar het plot kon mij helaas niet bekoren.

Opeens vindt Kelsea zichzelf ontzettend slim, krachtig en bijzonder. Het onzekere meisje verandert al heel snel in een irritant, verwend nest. In het eerste deel vond ik Kelsea nogal zeurderig, maar misschien was dat nog zo erg niet. Het was prettiger om over Kelsea’s zelfmedelijden te lezen dan over haar moordlustige daden. Kelsea kan nu namelijk mensen met haar krachten laten ontploffen en het creëren van een bloedbad lijkt de enige oplossing voor haar ongenoegen.

Koninginnengarde
De mannen van de Koninginnenharde bakten er in het eerste deel niet veel van. In dit deel winnen ze echter de award van minst indrukwekkende personages. Het is net alsof Johansen elke keer vergeet dat Kelsea een garde heeft en zich dan verplicht voelt om ze iets onbenulligs te laten doen zoals het overbrengen van een bericht of het liggen in Kelsea’s bed. Alleen Mace heeft een belangrijkere rol, maar het enige wat hij doet is grommen, boos zijn, kwaad kijken en Kelsea volgen. O, en af en toe zeggen dat Kelsea gekke dingen doet, waarna Kelsea zegt dat zij de koningin is en dat ze, nu ze mooi is, zelf mag beslissen wat ze doet.

Plot
Invasie van de Tearling heeft een flinterdun plot dat in een paar zinnen samengevat kan worden. Het tempo ligt ontzettend laag en de spanning laat op zich wachten tot het einde van het boek, hoewel ook dit eigenlijk niet zoveel voorstelt. In de delen over Kelsea valt Johanson in herhaling, en interessante personages krijgen maar weinig ruimte. Zo mag Pater Tyler dan wel een bejaarde monnik zijn, hij is wel bad ass! Lily heeft verreweg het interessantste stuk verhaal: ik zat de bladzijden af te tellen voor ik weer over haar mocht lezen. Haar stukken waren wel spannend, maar ook deze verhaallijn had een laag tempo.

Conclusie
Met Erika Johansens schrijfstijl is niets mis, maar het plot kon mij helaas niet bekoren. In Invasie van de Tearling gebeurt te weinig is er is vrijwel geen sprake van spanning. De personages lijken karikaturen van zichzelf en het is daardoor heel moeilijk om je met hen te identificeren. Gelukkig wordt er in dit boek meer aandacht besteed aan de raadselachtige setting van het boek, maar als je even lekker wil lezen, kan je dit boek eigenlijk beter aan de kant leggen. Hopelijk wordt het derde deel in de serie, Lot van de Tearling, een waardige afsluiter van de trilogie.

[product_page sku=”9789022576670″]
Koningin van de Tearling 2: Invasie van de Tearling
Koningin van de Tearling 2

Erika Johansen


Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties