BoekenBoekrecensiesKom je dansen, boze heks? - Hanna Kraan

Kom je dansen, boze heks? – Hanna Kraan

-

Omslag Kom je dansen, boze heks?

Iedereen heeft wel zo’n boek waarbij je, als je alleen al de naam hoort, een grote grijns op je gezicht krijgt. De boze heks en alle dieren uit het bos kunnen dit al vijfentwintig jaar maar al te goed! Daarom is het niet meer dan terecht dat dit zilveren jubileum gevierd wordt met een prachtig prentenboek. De officiële illustrator van de verhalenbundels Annemarie van Haeringen neemt ook hier weer de taak op zich om de ó zo bekende paddenstoelenhoed en haakneus op papier te zetten. Want tja, daar is het tenslotte feest voor toch?

De haas maakt plannen voor een groot feest en al snel sluiten de andere bewoners uit het bos zich daar enthousiast bij aan. Allemaal behalve één: de boze heks is weer eens veel te druk bezig met het brouwen van een moeilijke toverdrank. Ze heeft helemaal geen tijd om te feesten. De dieren zetten de plannen voor hun feest daarom zonder haar door. Maar oeioeioei, dat zorgt wel voor een hels kabaal. Niet de ideale omstandigheden om geconcentreerd aan een toverdrank te werken dus…

Een groot feest
De verhalen van de boze heks zijn een feest om te lezen, naar te luisteren en te vertellen. Daar komt met deze mooie prentenboekuitgave ook nog bij dat het een feest is om naar te kijken. Hanna Kraan schreef jarenlang verhalen over een op het eerste gezicht griezelige heks waarbij onder die paddenstoelenjurk toch wel een groot hart schuilging. Alle dieren hebben hun eigen overdreven karaktertrekjes, zo is de haas zeer diplomatiek waar de egel te veel van eten en zichzelf houdt. Dit geeft voor de voorlezer ook veel ruimte voor het doen van stemmetjes. Het verhaal is zo geschreven dat de intonatie van het papier afspringt. Daarbij is het woordgebruik ook heel grappig; de heks loopt bijvoorbeeld niet zomaar maar marcheert boos de open plek op. Vooral de stukken waarbij de heks de dieren weer eens te grazen wil nemen zijn hilarisch.

Oeioeioei
De illustraties passen heel goed bij het verhaal. Met knokige lijntjes komt er een grappig heksje tevoorschijn en grote walmen groene toverdrank sieren de pagina’s. Dit is nog niet eens het beste verhaal uit een van de bundels, maar het past wel goed bij het feestelijke thema. Het is een kort boekje waar je zo doorheen bent, maar het is zeker niet erg om hetnog vaak opnieuw te lezen.

Conclusie
Hopelijk danst de boze heks nog een tijdje verder want haar eerste prentenboek is zeker geslaagd. De karakters en verhalen zijn nog steeds even leuk als vijfentwintig jaar geleden. Een feestje om te lezen en om voorgelezen te worden. Vanaf de ontstoken lampionnetjes op pagina een tot de gedoofde op de laatste bladzijde maakt het verhaal je blij. Precies wat je van een kinderboek wil.

[product_page sku=”9789047707288″]


Kom je dansen, boze heks? Boek omslag
Kom je dansen, boze heks?

Hanna Kraan


9789047707288

Lemniscaat

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties