BoekenBoekrecensiesJippie! Een humeurig sprookje - Sanne Rooseboom

Jippie! Een humeurig sprookje – Sanne Rooseboom

-

Omslag Jippie! Een humeurig sprookje

Stel je voor: je leeft in een land waar iedereen de hele dag vrolijk is. Het maakt niet uit of het regent, of het koud is, of je je teen hebt gestoten of net in de hondenpoep bent gaan staan: de inwoners van het koninkrijk Jippie weten er altijd wel wat moois van te maken. Iedereen huppelt de hele dag rond en neuriet vrolijke liedjes. Iedereen, behalve prinses Super. Prinses Super is namelijk helemaal niet altijd vrolijk, en al helemaal niet ’s ochtends. Of als het regent. En van al die vrolijke mensen wordt ze alleen maar chagrijniger! Ze moet er niet aan denken om, later als ze groot is, met zo’n vrolijkerd te trouwen. Maar ze zal toch moeten… Of zouden er nog andere mensen bestaan die net als Super ook wel eens een ochtendhumeur hebben?

Eén ding is in elk geval zeker: in het koninkrijk Jippie bestaan die mensen niet! Maar misschien wel in het koninkrijk ernaast: Grom, waar iedereen altijd boos en verdrietig is. Vol goede hoop gaat Super op pad om een leuke jongen te vinden. Ze ontdekt al snel dat het achter de grote muur die tussen Jippie en Grom staat helemaal niet zo anders is dan thuis. Al zijn de jongens in Grom wel héél erg humeurig… Dat is nou ook weer niet Supers bedoeling. Zal het haar lukken om in Grom een jongen te vinden die af en toe humeurig is, maar ook best heel blij kan zijn?

Een superlief sprookje voor iedereen die wel eens een beetje chagrijnig is of gewoon even lekker wil lachen.

Mooi verhaal met een diepere laag
Jippie! Een humeurig sprookje is een ontzettend leuk en lief prinsessenverhaal, dat zo op het eerste gezicht behoorlijk meisjesachtig aandoet, maar ook zeker leuk is voor jongens. Super is namelijk een erg herkenbaar personage, want wie wordt er nou niet wel eens met een rothumeur wakker op een grauwe, grijze, koude ochtend? En als iedereen dan meteen supervrolijk tegen je gaat doen, dan zou je ze toch ook het liefst gewoon een schop verkopen met je koninklijke voet? Nou, zo denkt Super er dus ook over. Toch vindt ze het ook geen probleem om af en toe lekker vrolijk te zijn, hoor. Maar vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week? Vriendelijk bedankt.

Supers enige probleem is dat het in Jippie traditie is om al vroeg je toekomstige man of vrouw uit te zoeken, zodat je je daar in elk geval niet meer druk om hoeft te maken. En als het tot overmaat van ramp ook nog eens graaf JORIS!! is die je ten huwelijk vraagt, de allervrolijkste graaf van het hele land, besluit Super dat ze toch maar op zoek moet naar een andere echtgenoot. In buurland Grom bijvoorbeeld. Het enige nadeel is dat de inwoners van Jippie en Grom niet zo goed met elkaar kunnen opschieten (en natuurlijk dat ze je soms zomaar in je neus bijten!). Langzaam maar zeker ontdekt Super echter dat de mensen in Grom best wel op de mensen in Jippie lijken en dat niet alle vooroordelen waar zijn. Jippie! is dus zeker niet alleen een humeurig (en stiekem ook wel vrolijk) sprookje, maar ook nog eens een heel mooi verhaal over acceptatie en anders zijn!

Waanzinnig vrolijk en strontchagrijnig
Diep van binnen verschillen de inwoners van Jippie en Grom dus helemaal niet zo veel van elkaar, maar zo op het eerste gezicht zijn de twee landen absolute tegenpolen. Waar in Jippie van alles iets leuks of vrolijks wordt gemaakt, valt alles altijd tegen in Grom en wordt iedereen overal verdrietig of boos van. Supers ritje door Grom is dan ook best deprimerend, maar gelukkig heeft ze haar übervrolijke lakei Rolf bij zich, die overal wel iets positiefs van weet te maken. Dit zorgt voor behoorlijk wat vrolijke en vooral erg grappige momenten, al krijg je ook wel een klein beetje medelijden met al die verdrietige mensen in dat verschrikkelijke land…

De tegenstelling tussen de twee landen is ook terug te vinden in de namen van de mensen daar. Zo wonen er in Jippie mensen met namen als Super, Giechel, Heerlijk en JORIS!! (inclusief uitroeptekens, zo enthousiast waren zijn ouders), terwijl er in Grom kinderen rondlopen met de namen Ramp en Rot. En ook alle dorpen en steden in Jippie en Grom hebben vrolijke of nare namen. Zo liggen de Gezellige Heuvels en het Dorp van Feest uiteraard in Jippie, maar zijn de dorpjes Narigheid en Ellende in Grom te vinden. Het mag dus wel duidelijk zijn dat de creativiteit van dit boek af spat, en dat is ook terug te zien in de vrolijke (nou vooruit, en soms een beetje humeurige) tekeningen van Annet Schaap, die ervoor zorgen dat het absoluut niet moeilijk is om je voor te stellen wat prinses Super allemaal meemaakt.

Conclusie
Al met al is Jippie! Een humeurig sprookje een heerlijk grappig, origineel en herkenbaar verhaal, dat soms een beetje verdrietig is, maar vooral ook erg vrolijk. Het is een lief en schattig prinsessenverhaal, dat laat zien dat het niet slecht is om anders te zijn en dat vooroordelen lang niet altijd kloppen. Een superlief sprookje voor iedereen die wel eens een beetje chagrijnig is of gewoon even lekker wil lachen.

[product_page sku=”9789000348367″]


Jippie! Een humeurig sprookje Boek omslag
Jippie! Een humeurig sprookje

Sanne Rooseboom


9789000348367

Van Holkema en Warendorf

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties