BoekenBoekrecensiesInside Out - Maria V. Snyder

Inside Out – Maria V. Snyder

-

Omslag Inside Out

Inside out speelt zich af in een wereld waarin het Oppercorps het voor het zeggen heeft. Zij heersen met harde hand over de Sloven, die dienaren zijn van de Oppers. Trella woont net als de andere Sloven in de onderste niveaus van ‘Binnen’. Daar moeten de Sloven allerlei klusjes opknappen waar de Oppers hun handen niet aan vuil willen maken. Zo heeft Trella de taak de buizen van het luchtsysteem schoon te houden. Tijdens haar werk komt ze erachter dat er mogelijk een poort bestaat naar een betere wereld, naar een wereld waarin de Oppers niet alle macht hebben. Samen met haar goede vriend Cogon gaat ze op onderzoek uit. Maar hun zoektocht en ontdekkingen kunnen hen en hun vrienden het leven kosten…

Verhaal
Inside out speelt zich af in een grote stalen kubus die de naam ‘Binnen’ draagt en is verdeeld in verschillende niveaus. De Sloven wonen met zijn duizenden op de kleine onderste niveaus en doen al het zware werk: de was, voedsel verbouwen, kapotte spullen repareren en zorg dragen voor alle voorzieningen voor de Oppers. De Oppers zijn de gezagvoerders, die op de bovenste niveaus wonen. De Sloven en Oppers komen nooit met elkaar in contact. De directe leidinggevende voor de Sloven is het Oppercorps, die hardhandig optreedt bij de minste fout en desnoods een Sloof recyclet. Daarbij wordt de Sloof in een grote hakmolen gegooid en zal hij dienen als mest voor de groenteplanten. Het leven is voor de Sloven dus geen pretje. Stiekem proberen ze soms een oplossing te vinden voor hun ellendige bestaan, en bestaat er veel bijgeloof over magische poorten die ze weg zal leiden uit deze onderwereld. Trella gelooft hier niets van: die verhalen worden vast verspreid door de spionnen van de Oppercorps om de rust te bewaren en ervoor te zorgen dat de Sloven hoop blijven houden op een toekomst en dus braaf blijven werken.

Het verhaal is absurd, dramatisch en spannend. Vaak is het lastig om alle begrippen te onthouden en volgen de gebeurtenissen elkaar zo snel op dat het niet zo goed bij te houden is, maar de neiging om het boek in een ruk uit te lezen is te sterk om het weg te leggen. Gelukkig maar, want gedurende het verhaal wordt er steeds meer achtergrondinformatie gegeven en krijgt het verhaal steeds duidelijkere omlijsting. Aan het einde is het grootste deel duidelijk, maar toch blijft men met elke vragen zitten. Of dit voldoende vragen zijn om een vervolg op te baseren is nog even de vraag.

Taalgebruik
Het taalgebruik is simpel en niet erg spectaculair, maar dat is niet nodig. De verhaallijn zorgt ervoor dat het simpele taalgebruik niet snel gaat irriteren. Het is geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar, en volwassenen die iets lichters willen lezen. De wereld waarin Inside out zich afspeelt is vreemd, maar met wat voorstellingsvermogen kan men zich erin inleven. Het is vergelijkbaar met een hiërarchie waarin een groep het voor het zeggen heeft en een andere groep zich hieraan moet aanpassen.

Personages
Het hoofdpersonage Trella is een onopvallend buitenbeentje. Ze is cynisch, bijna tot op het zwartgallige af, en lijkt geen interesse te hebben in andere mensen. De enige uitzondering daarop is haar goede vriend Cogon. Omdat ze in de luchtbuizen werkt en graag de drukke hallen en zalen van de onderste niveaus vermijdt, heeft ze de bijnaam de ‘koningin van de buizen’ gekregen. De titel doet haar eer aan, wat ze is dag en nacht te vinden in de buizen en kent er als geen ander de weg. Ze is dus de uitverkoren persoon om een gerucht rondom de magische poort in de buizen te bevestigen. Ze gelooft hier eerst niet in, omdat er zoveel verschillende sprookjes worden verzonnen om de Sloven hoop te geven. Cogon weet haar toch over te halen om er even te kijken, gewoon om er zeker van te zijn dat het echt niet bestaat. Als ze de locatie van de poort vindt, staat heel haar leven in een keer op zijn kop. Opeens is ze een grote held onder de Sloven en verliezen de Oppercorps haar niet meer uit het oog. Daar had ze helemaal niet om gevraagd! Het personage van Trella is knap uitgewerkt, omdat het een kreng is waar je toch sympathie voor krijgt. Ze straalt een en al bitterheid uit, maar toch is ze ergens innemend.

Conclusie
Inside out is een spannend verhaal dat je in een ruk uitleest. Begin er dus niet s ‘avonds aan, want je zal niet gaan slapen totdat je de laatste bladzijde gelezen hebt. Het is soms lastig te volgen en het taalgebruik is niet spectaculair, maar dat mag de pret niet drukken. De mopperende Trella maakt het verhaal namelijk compleet. Een sterk verhaal, waarbij ik vrees dat het vervolg er niet aan zal kunnen tippen.

[product_page sku=”9789034755834″]


Inside Out Boek omslag
Inside Out

Maria V. Snyder


9789034755834

HarperCollins Holland

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties