BoekenBoekrecensiesHet rampzalige verhaal van jou en mij - Jess Rothenberg

Het rampzalige verhaal van jou en mij – Jess Rothenberg

-

Omslag Het rampzalige verhaal van jou en mij

Er ís leven na de dood, daar bestaat dankzij Freek de Jonge geen twijfel meer over. Hoe we ons dat leven precies moeten voorstellen, is alleen wat minder duidelijk. Het valt Aubrie (Brie) Eagan, in Het rampzalige verhaal van jou en mij door Jess Rothenberg, in ieder geval vies tegen. Maar eigenlijk was Brie toch al nooit van plan geweest om op haar vijftiende te sterven…

Hartverscheurende liefde
Brie is er niet bepaald gelukkig mee: niet alleen heeft haar vriendje Jacob, oftewel Grote Liefde, het net uitgemaakt, maar ook sterft ze ter plekke aan een gebroken hart. Ze laat drie hartsvriendinnen, haar perfecte ouders, haar lieve, kleine broertje en de familie-basset Hamlap achter. En dan? Welkom in de eeuwigheid…

Ook daar gaat het ‘leven’ niet over rozen, want hoe kun je er als vijftienjarige vrede mee krijgen dat je zomaar bent overleden? En dat terwijl de jongen die het allemaal heeft veroorzaakt er zo makkelijk vanaf lijkt te komen. Gelukkig is daar Patrick, Verloren Ziel uit de jaren 80, die Brie de fijne kneepjes van het bestaan in het hiernamaals kan bijbrengen. Al snel heeft ze ook het reizen naar de wereld van de levenden onder de knie en… wordt het tijd voor wat wraak! Maar is alles wel zoals het lijkt? En kan Brie nog voorkomen dat haar perfecte gezinnetje na haar dood van verdriet uiteenvalt?

De psychologie van het sterven
Brie Eagan is een bijzonder eigenwijze tiener. Haar dood bevalt haar niets en het hele concept ‘liefde’ is in haar ogen nog stommer. Het boek begint dan ook met een leuke, vrij realistische tirade over de ellende van verliefdheid. Vervolgens komen we iets meer te weten over Brie’s doodsoorzaak: haar medisch onverklaarbare, letterlijk doormidden gebroken hart, dat haar vader (cardioloog van beroep) tot wanhoop drijft. Een origineel uitgangspunt, waardoor de toon van het verhaal al in het eerste hoofdstuk wordt gezet: Brie’s belevenissen zijn eigenzinnig, soms tragisch, soms spannend, maar vooral ook met humor omschreven.

Nadat ze is begraven, doorloopt Brie keurig de vijf fasen van verwerking. Ze gaat haar dood te lijf met ontkenning, woede, marchanderen, depressie en uiteindelijk acceptatie; het boek is dan ook (inclusief de begrafenis) in zes delen verdeeld. Rothenberg geeft hiermee een extra dimensie aan de belevenissen van Brie, met treffend weergegeven emoties. Het is tenslotte niet niks om te verwerken: niet alleen je eigen dood op zich, maar vooral ook het verlies van alles wat je dierbaar is. En terwijl Brie haar ervaringen verwerkt, vallen steeds meer andere puzzelstukjes op hun plaats, toewerkend naar een mooie ontknoping.

Rothenberg heeft een vrij directe, vlotte schrijfstijl. Het merendeel van de tekst zou in ongewijzigde vorm een prima luisterboek opleveren, maar zonder dat het spreektalige aspect op papier storend wordt. Bovendien krijg je een gratis ‘soundtrack’ bij dit boek, want elk van de 46 hoofdstukken heeft een eigen songtekst-citaat. Even opzoeken en voilà, daar heb je de bijbehorende playlist met jaren 80-nummers.

Conclusie
Het rampzalige verhaal van jou en mij door Jess Rothenberg is een aardig origineel en zorgvuldig uitgewerkt boek. Het valt nog niet mee om te sterven op je vijftiende, zoals Brie Eagan aan den lijve ondervindt. Naast een mooie schets van een complex hiernamaals, geeft Rothenberg een realistische psychologische uitwerking van de verschillende fasen van rouw die Brie doormaakt. Het verhaal is bij vlagen spannend en tragisch, maar vooral ook speels, realistisch en met de nodige humor geschreven. Inclusief een lijst van bijpassende jaren 80-songs!

[product_page sku=”9789022558447″]


Het rampzalige verhaal van jou en mij Boek omslag
Het rampzalige verhaal van jou en mij

Jess Rothenberg


9789022558447

Mynx

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties