BoekenBoekrecensiesHuid op huid - Claire North

Huid op huid – Claire North

-

Omslag Huid op huid

Stel dat je zelf zou kunnen bepalen wie je bent. Dik of dun, lang of kort, mooi of lelijk – wat zou jij dan kiezen? Zou je voor een beroemdheid gaan, of juist voor iemand uit je kennissenkring? Een goed timmerman, of iemand met een jaloersmakend kapsel? Kepler in Huid op huid van Claire North maakt deze keuze dagelijks en wisselt om de haverklap van lichaam. Het enige nadeel: hij is altijd afhankelijk van andere mensen, want zijn eigen lichaam is reeds lange tijd geleden gestorven…

De entiteit Kepler
Je zou Kepler een geest kunnen noemen, of een entiteit. Wie of wat hij oorspronkelijk was is in de loop der tijd vergeten, evenals of ‘Kepler’ eigenlijk wel zijn naam is. Het enige wat hij zich nog herinnert, is dat hij in een grauw, vroeger Londen gewelddadig aan zijn einde kwam. Stervend raakte hij zijn moordenaar aan, en voordat hij wist wat er gebeurde maakte hij zijn eerste sprong. Even later keek hij neer op zijn dode lichaam en werd hij gearresteerd voor de moord op zichzelf.

Sindsdien zijn honderden jaren verstreken, waarin Kepler allerlei levens heeft geleid. Hij is zelfs een tijd actief geweest als ‘makelaar’, waarbij hij zich specialiseerde in het vinden van geschikte lichamen voor anderen van zijn soort. Wil je een getrainde marinier die goed kan dansen, of wil je een weekje Marilyn Monroe zijn? Kepler kan ervoor zorgen. Tegenwoordig is hij zelf vooral op zoek naar schoonheid en levens die hij kan verbeteren door ze tijdelijk over te nemen. Maar dan wordt Josephine, het lichaam dat hij draagt, gericht neergeschoten. Het doel was niet alleen Josephine te doden, maar ook hem…

Een tragisch, maar eeuwig bestaan
Huid op huid speelt zich af in onze realiteit, alleen zit er iets meer onder de oppervlakte. Heb je het idee dat de tijd voorbij vliegt? Of ben je iets kwijt en weet je niet precies hoe het komt dat je ineens op een andere plek staat? Grote kans dat je lichaam even is ‘geleend’, want de gastheer merkt daar niets van. Het enige wat nodig is voor een sprong van het ene naar het andere mens, is contact van huid op huid.

Is het eeuwige leven eigenlijk wel zo bijzonder als je nooit jezelf bent en altijd andere levens moet onderbreken om te bestaan?

Hoewel geesten in andere verhalen meestal wel een niet-stoffelijke verschijningsvorm hebben, bestaat Kepler alleen in de vorm van het lichaam dat hij draagt. Dat is een heel interessant uitgangspunt, want op deze manier moet North tal van uiterlijkheden beschrijven terwijl de hoofdpersoon zelf ongrijpbaar blijft. Ook het concept van de ‘entiteiten’ is fascinerend: is het eeuwige leven eigenlijk wel zo bijzonder als je nooit jezelf bent en altijd andere levens moet onderbreken om te bestaan? Of is zo’n leven een vorm van onvergeeflijk parasitisme dat moet worden uitgeroeid, zoals ook de organisatie vindt die achter Josephines dood zit?

Een groot deel van het verhaal bestaat uit Keplers zoektocht naar de waarheid. Dat er op wezens zoals hij wordt gejaagd is niet nieuw, maar waarom moest ook Josephine worden gedood? En hoe staat dit alles in verband tot zijn psychopathische soortgenoot Galileo, die erom bekendstaat om de paar jaar een grote groep mensen op weerzinwekkende wijze te vermoorden? Terwijl Kepler naar antwoorden zoekt, worden de personages verder uitgediept, vertelt Kepler over zijn verleden en komen terloops grote thema’s als identiteit en liefde aan bod. North vertelt dit alles in veelal korte, behapbare hoofdstukjes en in een directe, maar vaak erg treffende schrijfstijl. Tel daar voldoende actie bij op plus de talloze lichamen die Kepler draagt, en je hebt een bijzonder boek in handen.

Conclusie
Met een hoofdpersoon zonder eigen lichaam heeft Huid op huid een interessant uitganspunt. Het boek leest lekker weg en zit vol actie, maar geeft ook voldoende achtergrond en verdieping van de personages om aan het denken te zetten. Het resultaat is een bijzonder verhaal, dat zeker een aanrader is voor wie graag grenzen verkent en niet van standaard-fantasy houdt.

[product_page sku=”9789046818657″]


Huid op huid Boek omslag
Huid op huid

Claire North


9789046818657

Nieuw Amsterdam

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties