BoekenBoekrecensiesDe val van Gondolin - J.R.R. Tolkien

De val van Gondolin – J.R.R. Tolkien

-

De val van Gondolin is het allerlaatste ongepubliceerde boek van Tolkien en het eerste van de ‘grote verhalen’ (naast De kinderen van Hurin en Beren en Lúthien) dat hij schreef over Midden-aarde. Het vertelt over de ultieme krachtmeting tussen ‘de bron van alle kwaad’ Morgoth en de zeegod Ulmo. Morgoth probeert de verborgen stad Gondolin te vinden en te vernietigen, terwijl Ulmo de Noldor verdedigt, de Elfenclan die Gondolin ooit bouwde, maar er al tijden niet meer woont. Zal het Morgoth lukken om voor eens en altijd af te rekenen met Gondolin? Of wordt het toch een overwinning voor de Elfen en wordt Morgoth voor eens en voor altijd verslagen?

De lezer volgt Tuor, vader van Eärendil en grootvader van Elrond. Hij is een van de weinige mensen die trouwt met een elf (de tweede na Beren) en is een voorouder van de koningen van Númenor en Gondor, zoals Aragorn. Tuor onderneemt na een bericht in een droom van Ulmo een gevaarlijke queeste om Gondolin te vinden en daar de koning Turgon te waarschuwen tegen de aankomende kwade krachten. Wanneer hij er eindelijk aankomt, wordt hij een belangrijk man in de verdediging van de stad. Maar Morgoth valt aan met Balrogs, draken en orks, en de stad lijkt ten onder te gaan…

Complete editie

Deze uitgave van het het verhaal is de meest complete versie ervan. De Silmarillion bevatte al een deel van de Val van Gondolin, en in de serie ‘The History of Middle- Earth’ staat ook al het een en ander te lezen. Maar deze versie bevat al dat bronmateriaal en meer. Zo is het verhaal te lezen zoals deze oorspronkelijk  is uitgegeven, maar ook de eerste versie van het verhaal en zelfs de allereerste tekst. Onderdeel van dit alles is ook een flink lang stuk van het verhaal in dichtvorm.

Daarbij is het meteen een beschouwing op de totstandkoming van het verhaal en wordt er ingegaan op de veranderingen die Tolkien aanbracht en hoe het verhaal in zijn geheel evolueerde naar zijn huidige staat. Het is prachtig om te zien hoe het uiteindelijke verhaal tot stand is gekomen. Dit alles wordt afgewerkt met prachtige illustraties van Alan Lee en een ijzersterke conclusie van zoon Christopher Tolkien.

Episch, maar zwaar

Dit boek is episch, en tegelijk best ingewikkeld. De ellenlange pagina’s aan namen, beschrijvingen en de algehele schrijfstijl maken dit tot een boek dat meer wegleest als een geschiedenisboek dan een leesboek. Voeg daar al het extra materiaal bij en je het een episch, maar relatief ontoegankelijk boek. Dit is zeker geen boek dat een gemiddelde fantasyliefhebber zomaar aan kan schaffen en kan beginnen te lezen. Dit is echt gericht op de Midden-aarde liefhebbers die de wereld en een aantal van de verhalen en personages al kennen. Kennis is macht, in dit geval is het zeer aan te raden om eerst De Silmarillion gelezen te hebben voor je hieraan begint. Toch voelt het boek van gigantische grote porporties en vult de honger van degene die meer Midden-aarde willen hebben

Conclusie

De val van Gondolin is een prachtig afgewerkt boek waar je als Midden-aarde fan heerlijk van kunt smullen. De gehele evolutie waaraan dit verhaal onderhevig was, is interessant om te lezen en geeft een mooi beeld van hoe Tolkien altijd bleef werken aan zijn wereld en verhalen. De prachtige illustraties spreken erg goed tot de verbeelding en brengen het geheel mooi tot leven, waardoor het gevoel van grootsheid je al snel bekruipt.

Wel is dit boek absoluut niet voor lezers die niet tot weinig bekend zijn met Tolkiens werk. Maar als je weet waar je aan begint en oprecht geïnteresseerd bent in dit verhaal en al zijn vormen en evoluties dan is dit het zeker waard om te lezen.

Tevens is dit ook (naar de woorden van Christopher Tolkien) het laatste boek dat we mogen verwachten van Tolkien, waardoor dit wat mij als groot fan van de gehele wereld van Tolkien ook wel een gigantisch mooie afsluiter van dit grootste epos is.

De val van Gondolin Boek omslag De val van Gondolin
J.R.R. Tolkien
9789022586280
Boekerij
Maart 2019
Hardcover
288 pagina's

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Wat een eerlijke recensie en wat moet het zwaar zijn voor jullie als Tolkien diehards dat de verhaallijn nu stopt. Complimenten

Geef een reactie

Matthijs Schiltmans
Matthijs Schiltmans
Op 10 jarige leeftijd werd mijn interesse voor boeken en fantasy gewekt door Harry Potter en sindsdien heb ik heel wat afgelezen. Een aantal persoonlijke favorieten van mij zijn: In de ban van de Ring (die ik inmiddels elk jaar herlees), Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, de Erfgoed cyclus van Christopher Paolini, De Dwergen van Markus Heitz en redelijk recent de boeken van Anthony Ryan. Als ik niet bezig ben met fantasy lezen, dan ben ik een spelletje aan het spelen, aan het schrijven of een film of serie aan het kijken. Ik ben hoe dan ook dagelijks met fantasy bezig.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De val van Gondolin - J.R.R. Tolkien De val van Gondolin is het allerlaatste ongepubliceerde boek van Tolkien en het eerste van de 'grote verhalen' (naast De kinderen van Hurin en Beren en Lúthien) dat hij schreef over Midden-aarde. Het vertelt over de ultieme krachtmeting tussen ‘de bron van alle kwaad’...