BoekenBoekrecensiesDe Selectie 4: De prinses - Kiera Cass

De Selectie 4: De prinses – Kiera Cass

-

Omslag De Selectie 4: De prinses

Eadlyn is de dochter van America en Maxon, en daarmee dus de kroonprinses van Illea. Daar is ze zelf net zo blij mee, en ze neemt het haar tweelingbroer kwalijk dat hij niet een paar minuutjes eerder geboren is. Dan zou zij tenminste een rustiger leven leiden, want al die verantwoordelijkheden zijn helemaal niets voor Eadlyn. De bevolking van Illea wordt echter onrustig en koning Maxon zit met zijn handen in het haar. Hij zoekt naar iets wat de mensen kan afleiden, iets wat ze kan herinneren aan hoe goed het is dat hij het kastenstelsel heeft afgeschaft. Uiteindelijk besluit hij dat een Selectie precies kan zijn wat Illea nodig heeft.

Het is alleen niet wat Eadlyn nodig heeft. Sterker nog, ze vindt het vreselijk! Ze spreekt met haar vader af dat ze iedereen een eerlijke kans zal geven, maar niet per se iemand hoeft te vinden om mee te trouwen. Ze neemt zich voor al die vreemde jongens zo snel mogelijk weer naar huis te sturen en uiteindelijk alleen te blijven. Als de kandidaten uiteindelijk arriveren, blijft Eadlyn bij haar plan. Langzaam maar zeker gaat ze echter twijfelen aan haar besluit. Sommige jongens blijken inderdaad afschuwelijk te zijn, maar anderen zijn misschien toch wel een heel klein beetje aardig. Bovendien zien ze er niet slecht uit. Misschien zal Eadlyn haar plan toch moeten bijstellen…

Het is jammer dat Eadlyn een verwend nest is, waardoor je je niet met haar kunt identificeren, maar toch is De prinses een verhaal waar je zo doorheen vliegt.

Nieuwe generatie, nieuwe kansen
Hoewel het verhaal van America en Maxon klaar is, betekent dat niet dat de fans van De Selectie Illea achter zich hoeven te laten. Hun dochter Eadlyn is als volgende aan de beurt om een echtgenoot te kiezen uit een groep kandidaten. Je zou denken dat Eadlyn iets van America’s nuchterheid en Maxons goedaardigheid meegekregen heeft. Het tegendeel is echter waar: ze is een vreselijk verwend nest. Hoewel sommige lezers  hier wel de humor van zouden kunnen inzien, vond ik het erg irritant. Elke oprechte gedachte wordt gevolgd door een rotopmerking, en de prinses jaagt elk interessant personage tegen zich in het harnas.

America en Maxon zijn nog goed terug te herkennen en schijnbaar hebben ze hun andere kinderen goed opgevoed. Eadlyns broers zijn namelijk grappige, leuke personages. Het lijkt alsof ze bij hun dochter de plank mis hebben geslagen. Geen wonder dat de bevolking van Illea haar niet als koningin wil. Ik vraag me af waarom Cass heeft bedacht dat Eadlyn zo weinig op haar ouders lijkt. Bovendien lijkt ze echt niet te snappen waarom iedereen zo’n hekel aan haar heeft. Wat ik ook niet begrijp, is dat al die jongens die meedoen aan de Selectie haar leuk lijken te vinden om wie ze is.

De rollen zijn omgedraaid
We zijn natuurlijk gewend dat er één prins is en een grote groep meisjes, dus is het heel leuk om het andersom mee te maken. Een grote groep jongens en één meisje zorgt voor een heel andere dynamiek en ook voor heel andere dates. Ik vond de meisjes die samen met America om Maxon streden soms een beetje op elkaar lijken, omdat ze bijna allemaal verlegen waren of juist totaal niet, maar dat is allemaal heel anders in De Prinses. De jongens die een wat grotere rol hebben, hebben erg verschillende persoonlijkheden, wat het erg leuk maakt om over ze te lezen. Sommige jongens leren we alleen van naam kennen of lopen bij wijze van spreken alleen een keertje langs, maar dat stoort niet. Het verhaal zou erg onoverzichtelijk worden als we vanaf het begin iedereen al zouden leren kennen. Op deze manier is het ook heel makkelijk om een favoriet te kiezen!

Taalgebruik
Ik vind het erg jammer dat de Nederlandse versies van De selectie over het algemeen niet zo soepel lezen als in het Engels. De dialogen in De prinses waren niet natuurlijk, want de tieners klonken niet als tieners. De zinsconstructies voor gesproken taal waren apart in het Nederlands. Het klonk meer alsof de personages teksten aan het oplezen waren. De schrijfstijl van Cass is juist heel prettig, met een natuurlijk ritme en realistisch taalgebruik. Het is zonde dat dit in het Nederlands niet goed tot zijn recht komt.

Conclusie
Nu America koningin is geworden, is het de beurt aan haar dochter Eadlyn om mee te doen aan de Selectie. Hoewel Eadlyn hier absoluut geen zin in heeft, weet ze er een deal over te maken met haar vader. Het is jammer dat Eadlyn een verwend nest is, waardoor je je niet met haar kunt identificeren. De stijl valt helaas ook wat tegen. De meeste andere personages zijn erg leuk en zij maken het boek uiteindelijk toch leuk en makkelijk om in korte tijd uit te lezen. Ik ben ontzettend benieuwd naar De Kroon en of Eadlyn daar een stukje aardiger wordt!

[product_page sku=”9789000345182″]

De Selectie 4: De prinses Boek omslag De Selectie 4: De prinses
De Selectie 4
Kiera Cass
9789000345182
Van Goor

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Alexandra Kist
Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De Selectie 4: De prinses - Kiera Cass