BoekenBoekrecensiesDe Kronieken van Nicci 1: Maîtresse van de Dood

De Kronieken van Nicci 1: Maîtresse van de Dood

-

De wereld van De Wetten van de Magie van Terry Goodkind inspireerde miljoenen lezers verspreid over de hele wereld. Een van zijn geliefde personages was Nicci, ook wel Maîtresse van de Dood genoemd en een van de luitenants in het leger van de verschrikkelijke keizer Jagang.

Als machtige tovenares slaagde ze er zelfs in om Richard gevangen te nemen, al was het wel Richard die erin slaagde om Nicci te bekeren en de Imperiale Orde te verlaten. Nu is Nicci een toegewijde beschermer van Richard en zijn nieuw opgerichte heerschappij. Al weet nog niet iedereen van de val van keizer Jagang en de zwaarbevochte vrede die heerst in het D’Haraanse Rijk. Nicci neemt het op zich om woord over deze vrede te verspreiden en ze krijgt het gezelschap van de ietwat wereldvreemde profeet Nathan. Al heeft ze er wel haar handen vol aan om die uit de problemen te houden.

Herkenbare nieuwigheden
De nieuwe trilogie De Kronieken van Nicci van Terry Goodkind heeft natuurlijk het voordeel dat een groot deel van de wereld al vorm heeft gekregen in de eerdere reeksen. Maar voor lezers die bekend zijn met Goodkind is het geen aaneenschakeling van herhalingen en voor lezers die het magistrale elfdelige epos De Wetten van de Magie niet gelezen hebben, is het geen verwarrende ervaring. Goodkind weet op een uitstekende manier aan te sluiten bij de voorgaande gebeurtenissen zonder het gevoel op te wekken dat je enorm veel gemist hebt. Hij verwijst voldoende naar belangrijke feiten om mee te kunnen met de achtergrond van Nicci en Nathan en de nieuwe ontwikkelingen die zich voordoen.

Maîtresse van de Dood maakt haar allure van heroïsche fantasy zeker waar en neemt je mee op een ongelooflijke reis door onbekende wateren en terreinen.

Voorspellingen en ontmoetingen
De wereld heeft een grondige metamorfose ondergaan vanwege de herschikking van de magie. De eerste ontmoeting die de twee reizigers hebben is met de heks Rood en wat ze van haar te horen krijgen is meteen ook essentieel voor het verhaal. In de eerste twee à drie hoofdstukken worden de stapstenen gelegd voor de rest van hun reis, die toch net iets anders zal worden dan dat ze initieel gedacht hadden. Nathan ontvangt een mysterieuze profetie die hen naar het onbekende Kol Adair moet voeren en ook Nicci krijgt een belangrijke boodschap.

Het hele verhaal berust op de profetie die ze van de heks Rood krijgen. Nicci en Nathan moeten een enorme reis ondernemen en zoals de profetie zegt, zal de toekomst afhangen van zowel de reis als de bestemming. Het verhaal krijgt dus al vrij snel vorm en dat zet wel aan tot lezen. Er is dus ook geen langdradige inleiding om het verhaal op gang te trekken en die het moeilijk maakt om in het verhaal te stappen. Al snel ontmoeten de twee de jonge Bannon die op zoek is naar avontuur en die net zo vaak in de problemen komt als Nathan door zijn nogal naïeve blik op de wereld. Uiteindelijk is Bannon een van de eersten in een reeks ontmoetingen die invloed hebben op het verdere verloop van de reis. De dynamiek tussen de drie hoofdpersonages maakt het verhaal wat luchtiger: het biedt de mogelijkheid om zo nu en dan een vrolijke noot in het verhaal te brengen en de personages kunnen zich ook verder ontwikkelen. Nicci en Nathan waren voor de herschikking van de magie immers onsterfelijk en moeten nog een beetje leren leven als een gewone sterveling.

Duizelingwekkende verhaallijn
Het is niet verwonderlijk dat ook dit eerste boek in Goodkinds nieuwe reeks een behoorlijk aantal pagina’s telt. Daardoor is het dus ook mogelijk dat Nicci en haar medereizigers een heleboel meemaken op hun tocht naar het mysterieuze Kol Adair. Ze vallen van het ene voorval in het andere, waar ze met meer of minder kleerscheuren weer uit weten te geraken.

Meestal rondt Goodkind hun belevingen wel af in een aanvaardbaar aantal hoofdstukken en kunnen ze vervolgens verder trekken, om dan (natuurlijk) weer in iets anders verzeild te raken en vaak opnieuw voor hun leven te moeten vechten. Aan de ene kant is dat erg leuk, want je hebt niet het gevoel dat een bepaalde episode onnodig wordt uitgemolken om het interessant te maken. Bovendien kan je dus, net als de personages, in etappes lezen en elk avontuur in één keer lezen en dan het boek even neerleggen zonder het gevoel te krijgen dat je midden in een belangrijke ontwikkeling stopt met lezen. Maar aan de andere kant gebeurt er zoveel dat je, naarmate het verhaal vordert, soms vergeet wat er allemaal al gebeurd is. Of het lijkt al een eeuwigheid geleden dat Nicci, Nathan en Bannon in een bepaalde situatie zaten, maar voor hen is het dan eigenlijk nog niet zo lang geleden. Je moet je hoofd er af en toe dus wel goed bijhouden, anders kan het je wel gaan duizelen. Op zich is dat geen probleem: het is heroïsche fantasy en Goodkind heeft ook een aangename stijl, waardoor het niet als een leesobstakel aanvoelt.

Conclusie
Maîtresse van de Dood maakt haar allure van heroïsche fantasy zeker waar en neemt je mee op een ongelooflijke reis door onbekende wateren en terreinen. Vooral het veelvoud aan avonturen die Nicci en Nathan meemaken op hun reis, maakt dat het heroïsche nooit ver weg is. Een geslaagde terugkeer naar de wereld van De Wetten van de Magie.

[product_page sku=”9789024576524″]

De Kronieken van Nicci 1: Maîtresse van de Dood
De Kronieken van Nicci 1
Terry Goodkind
Luitingh Sijthoff

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

Geef een reactie

Joke Michielsen
Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De Kronieken van Nicci 1: Maîtresse van de Dood