BoekenBoekrecensiesDe Kracht van Vijf 3: Nightrise - Anthony Horowitz

De Kracht van Vijf 3: Nightrise – Anthony Horowitz

-

Omslag De Kracht van Vijf 3: Nightrise

Nightrise gaat over Jamie en Scott Tyler, een tweeling met een bijzonder talent. Ze kunnen namelijk elkaars gedachten lezen en mensen beinvloeden. Hiermee geven ze optredens in Reno, een stadje dat bekend staat om zijn vele casino’s en ander vermaak. Op een dag komen er twee geheimzinnige mannen van de ‘Nightrise’ organisatie naar de show kijken. Na de show vermoorden de mannen Jamie en Scotts baas, en kidnappen ze Scott. Jamie weet op het nippertje te ontsnappen, maar krijgt de schuld van de moord. Radeloos gaat Jamie op zoek naar zijn broer, met wie hij inmiddels het telepatische contact is verloren. Hij krijgt via de droomwereld hulp van de overige poortwachters en hij komt te weten waar Scott gevangen wordt gehouden. Maar kan hij hem wel bevrijden? Heeft hij wel de kracht en voldoende vrienden om ‘Nightrise’ te slim af te zijn? En wat wil ‘Nightrise’ eigenlijk van ze?

Verhaal
Nightrise is het derde boek in de De kracht van vijf-reeks. Ook in dit boek bevat de eerste bladzijde een korte samenvatting van wat er in de voorgaande boeken is gebeurd. Hierdoor kunnen lezers die de voorgaande boeken niet hebben gelezen Nightrise beter begrijpen, maar het blijft een aanrader om de boeken gelezen te hebben. Het verhaal zelf begint vrijwel direct met de moord, dus de lezer moet meteen in het verhaal zitten om het goed te kunnen volgen. De spanning blijft vanaf het begin tot aan het einde om te snijden. Het lijkt qua snelheid soms op een achtbaan waarbij je je aan het karretje moet vasthouden om niet uit de bocht te vliegen. Dit maakt het leuk en realistisch. Jamie wordt door Nightrise en door de politie gezocht, dus hij heeft geen tijd om even rustig te gaan zitten en na te denken waar Scott toch gevangen zou kunnen zitten. Hij moet in beweging blijven en snel zijn broer vinden, want wie weet wat ze met hem van plan zijn? Het verhaal eindigt in een climax die zeker naar meer smaakt.

Taalgebruik
Het taalgebruik past bij de doelgroep van 12 jaar en ouder. Het is op momenten wat simpel, maar het leidt niet af en het irriteert niet. De gebeurtenissen passen bij de leeftijd van de doelgroep en zijn spannend, maar niet te eng voor jongeren. Het verhaal speelt zich af in een wereld als de onze, met als enige verschil dat er een kwade kracht genaamd ‘de ouden’ bestaat. Een groep jongeren die bekend staan als ‘de vijf’ of ‘de poortwachters’ zijn de enigen die ze tegen kunnen houden.

De wereld komt realistisch over. Met name de beschrijvingen van Reno en de politieke verkiezingen in de Verenigde Staten zijn erg realistisch. Daarnaast is er nog een andere, wat ondergeschikte wereld, die de droomwereld genoemd wordt. In deze wereld kunnen de poortwachters alleen komen als ze dromen en daar kunnen ze elkaar altijd ontmoeten.

Personages
Alle personages, met uitzondering van Jamie en Scott, zijn redelijk vlak.  Ze spelen een bescheiden rol zonder de aandacht van de hoofdpersonages af te leiden. Het personage van Jamie is goed uitgewerkt. De wanhoop die hij voelt bij de verdwijning van zijn broer en tijdens de zoektocht is realistisch en wordt goed overgebracht. Hij komt levensecht over.

Scott komt daarentegen minder goed over. Aan het begin lijkt hij sterk, een jongen die er alles voor over heeft om zijn kleine broertje te beschermen. Zodra hij is gekidnapt wordt is dat op slag verdwenen. Het went op den duur wel, mede omdat hij door Nightrise gebrainwashed wordt, maar het is zonde dat het personage meteen instort terwijl het daarvoor een sterk personage was. Een geleidelijkere aftakeling was misschien beter geweest. Vooral bij Jamie is er karakterontwikkeling te zien. Zodra zijn broer weg is moet hij zichzelf zien  te redden. Scott zorgde altijd voor hun allebei, en nu moet een naïeve Jamie op eigen benen staan. Aan het eind van het verhaal is hij zelfstandig en verstandiger geworden.

Conclusie
Nightrise is een goed en meeslepend boek. Er zit veel snelheid in het verhaal, en het blijft spannend tot op het einde. De personages zitten goed in elkaar, al valt het personage van Scott op den duur door de mand. Het verhaal en de overige personages maken hiervoor goed. Wie van Evil Star genoten heeft, zal ook Nightrise kunnen waarderen.

[product_page sku=”9789050164993″]


De Kracht van Vijf 3: Nightrise Boek omslag
De Kracht van Vijf 3: Nightrise
De Kracht van Vijf 3

Anthony Horowitz


9789050164993

Clavis

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties