BoekenBoekinterviewsInterview met Ian Laverman

Interview met Ian Laverman

-

 

Tijdens het aankomende CastleFest (weekend van 6 en 7 augustus) presenteert Ian Laverman het derde deel van zijn Kronieken van Magie (lees de recensie van het eerste deel hier). Hierin wil hij zijn liefde voor de epische fantasy tot uiting brengen. Hij heeft grootse plannen met zijn serie, dus vonden wij het interessant daar eens wat meer over te weten te komen. We spraken hem al een tijdje geleden, en vroegen hem naar zijn manier van schrijven en zijn plannen voor de toekomst.

laverman1

ianlavermanJe zult tijdens CastleFest je derde en afsluitende boek van de Kronieken van Magie trilogie gaan presenteren. Wat kunnen we daarna verwachten?
Een tweede trilogie! En deze speelt zich wederom af on dezelfde wereld en dezelfde tijd. Het is de bedoeling om een grote fantasywereld te creëren waar elk verhaal een trilogie is. en waarin uiteindelijk de verhaallijnen en personages elkaar ook gaan raken en samenkomen in een spetterende finale! Ik heb nog veel meer verhalen in mijn hoofd en alles vooruit gepland, dus er zullen nog veel en veel meer boeken aankomen.

Deze eerste trilogie heb ik destijds als één manuscript aangeleverd bij Zilverspoor. Maar het waren veel te veel pagina’s, dus we moesten het wel opsplitsen. Voor volgend jaar heb ik nu delen 1 en 2 van de volgende trilogie gepland en het jaar daarna de afsluiter van die trilogie. En daarna zien we weer verder. Ik werk erg snel, omdat ik alles al ver vooruit heb uitgedacht. Ik heb al ideëen en verhalen die ik waarschijnlijk pas over 5 jaar ga uitschrijven klaar staan om aan te beginnen.

Dat klinkt als een uitdagend project! Dan kan ik me indenken dat je ook veel bestanden bijhoudt met personages, plaatsen en achtergrondinformatie?
Ja, zeker weten. Ik heb de hele wereld met alle landen en culturen uitgewerkt en ook over alle hoofdpersonages hun geschiedenis, karakter en dergelijke op papier staan. De bijpersonages verzin ik dan wel weer pas in het daadwerkelijke schrijfproces. Ik vind het leuk om deze zo verzinnen dat ze de hoofdpersonages op een mooie manier complementeren, of juist geheel het tegenovergestelde zijn, zodat er interessante interacties ontstaan.

ianlavermanBetekent dat dat het schijfproces vrij rechttoe, rechtaan is als alles al zo vooruit gepland is? Of zijn er wel degelijk verrassingen tijdens het schrijven?
Ja, de loop van het verhaal verandert wel af en toe. De hoofdpersonages moeten bepaalde vaste punten meemaken voor hun ontwikkelingen, maar wat er tussen gebeurt kan nog wel eens afwijken van wat ik verzonnen had. Zo blijft het verhaal ook groeien.

Ben jij altijd al bezig geweest met schrijven?
Ik heb zelf dyslexie, dus het lezen is pas op latere leeftijd voor mij echt leuk geworden. Ik ben aan het lezen geslagen door Harry Potter en ben toen de fantasy ingerold. Ik heb In de ban van de ring gelezen en wilde dit soort verhalen heel graag zelf ook schrijven. Ik ben begonnen met Star Wars fanfiction, maar vanaf mijn 18e echt serieus het schrijven opgepakt. Op mijn 20e begon ik met De Kronieken van de Magie.

En toen dat af was, hoe ben je toen bij zilverspoor terecht gekomen?
Ik kom en kwam zelf al heel lang op fantasyfairs. Zo ook op CastleFest, waar ik ze tegenkwam. Ik heb toen mijn manuscript naar ze opgestuurd en besproken tijdens een pitch op een fair. Ik heb het ook naar anderen gestuurd, maar wilde graag naar Zilverspoor/Zilverbron. Ik ben erg blij dat dat gelukt is!

Wat mij het eerste opviel aan je boeken waren de prachtige covers. Wat is jouw rol hierin geweest?
Op de eerste heb ik niet zoveel invloed gehad, die is gemaakt door Jos Weijmer. De afbeelding van het tweede boek heb ik zelf aangedragen, net als dat van de derde. Ik vind ze helemaal geweldig, precies mijn smaak. Ik heb daarbij ook de groene gloed bedacht, die alle drie de covers met elkaar verbind.

ianlavermanEn heb je totnogtoe veel reacties  gekregen van mensen die je boeken hebben gelezen?
Ja en ze zijn bijna alleen positief, dus daar heb ik niks over te klagen. Ik heb ook nog geen slechte recensies, al was die van Biblion wat minder. Zij vonden het wat cliché, maar ik moet zeggen dat dat eigenlijk een compliment was. Dat was namelijk precies waar ik voor ging! Het is old school fantasy. Geen Tolkien, maar van de generatie daarna, zoals Terry  Brooks, die daarop voortborduurde. Een duidelijk Goed en Kwaad, veel vaart in het verhaal, niet te complex. Dat wilde ik ook nabootsen. Niet het duistere en grimmige waarin niemand en niks te vertrouwen is. Dat is nu een beetje een grote stroming, maar vind ik zelf niet zo leuk om te lezen. En ik wil graag schrijven wat ik zelf leuk vind om te lezen.

Lees je wat dat betreft ook andere genres?
Nee, niet echt. Ik ben een echte fantasyfan. Soms lees ik wel eens een thriller, zoals van Dan Brown. Ook daar ga ik voor boeken met veel vaart die niet al te complex zijn. Ik wil niet blijven steken op lastige constructies door mijn dyslexie. Wat ik wel wil proberen is in de toekomst af en toe een boek in deze serie met een ander genre combineren. Dus fantasy met bijvoorbeeld thrillerelementen, of juist horror. Dan heb ik dat ook eens geprobeerd, maar blijf ik wel in deze wereld.

Dat klinkt heel interessant! We wensen je heel veel succes met het uitwerken van dit ambitieuze project en zijn erg benieuwd naar het afsluitende derde deel die volgend weekend wordt gepresenteerd. Bedankt voor dit interview!

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties