SpellenSpelrecensiesLords of Xidit

Lords of Xidit

-

We gaan weer verder met onze zaterdagse spelrecensie met Lords of Xidit. In dit strategische bordspel uit 2014 worden we ondergedompeld in een fantasiewereld die zo uit het betere stripverhaal had kunnen komen. Datzelfde magische universum werd eerder al getoond in het topspelletje Seasons, maar Lords of Xidit heeft een heel eigen gezicht.

Titel: Lords of Xidit
Ontwikkelaar: Régis Bonnessée
Uitgave: Bordspel
Leeftijdscategorie: 14+
Verschijningsdatum: 2014
Speelduur: 90 minuten

Overweldigend eenvoudig
Na een wat langdradige opzet ziet Lords of Xidit er indrukwekkend uit op je speeltafel. Felgekleurde, plastic miniatuurtjes, tientallen kartonnen tegels met verwarrende symbolen, enzovoort op. Het is even doorbijten, maar eens door de spelregels, begint alles vrij snel in elkaar te passen.

Kort samengevat speelt elke deelnemer de rol van een machtig leger dat de landkaart doorkruist om nieuwe troepen te rekruteren, monsters te verslaan en geld, roem of magie te vergaren. Elke speler bezit een eigen programmeerbord, waar je in het geheim je zes volgende acties op aanduidt. De acties zijn erg simpel: bewegen via één van drie gekleurde routes, iemand rekruteren voor je leger, een monster aanvallen of een beurt overslaan.

Tegelijk onthult elke speler zijn keuzes. Dan is het natuurlijk bang afwachten of je goed hebt ingeschat wat je tegenstanders gingen doen, want voor je het weet is iemand je te snel af.

Afvalrace
Monsters afslachten mag dan wel de focus van Lords of Xidit lijken, uiteindelijk bestaat het doel van het spel natuurlijk uit winnen met het meeste punten. Daar schuilt het complexe addertje onder het felgroene gras. Op het einde van het spel wordt elke speler namelijk beoordeeld in drie categorieën: meeste geld, meeste magische invloed en beste reputatie, en dat in willekeurige volgorde.

Per categorie wordt de zwakste speler geëlimineerd, dus het is de kunst om ervoor te zorgen dat je in de eerste twee sectoren zeker niet op de laatste plek staat. Terwijl je in de derde categorie op de eerste plek wil staan om het spel zo te winnen. Deze eindtelling zorgt voor heel wat spanning. Want je kan wel visueel op het bord zien hoeveel invloed en reputatie je tegenstanders bezitten, maar niet hoeveel geld ze achter hun schermpje verborgen houden.

Lords of Xidit is een uitzonderlijk spel: het heeft de thematische slagkracht van een fantasytitel, de complexe symbolen van het betere strategiespel én tegelijk de vlotte speelstijl van een ‘Spiel des Jahres’-topper. Zeker te ontdekken!

Conclusie
De prachtige onderdelen en adembenemende illustraties zuigen je mee in het universum van dit fantasyspel, op zijn best met vier of vijf spelers. Het programmeersysteem laat het spel vooruitgaan en zorgt zelfs voor een psychologisch aspect. Schat je de volgende zet van je tegenstanders juist in of trek je aan het kortste eind? Niet getreurd, een misstap bekoop je niet noodzakelijk met de overwinning.

Lords of Xidit heeft slechts één minpunt: het ziet er véél complexer uit dan het eigenlijk is. Wie voorbij die aanvankelijke chaos kijkt, ontdekt een relatief eenvoudig spel waarbij je je tegenstanders telkens een stap voor probeert te zijn. Dat vertaalt zich in de unieke puntentelling op het einde van het spel. Je wil niet per se hoogste staan in de eerste twee rangschikkingen, maar gewoon nergens op de laatste plaats. Briljant en elegant.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Spel in Zicht
Spel in Zicht
‘Spel in Zicht’ was een halfjaarlijks magazine waarin mooie besprekingen en nieuwsberichten werden geplaatst over bordspellen. Helaas ligt het project inmiddels al even stil, waarna FantasyWereld de toestemming heeft gekregen voor fantasyliefhebbers relevante spelbesprekingen te mogen plaatsen.

CONCLUSIE

Spelmateriaal
Taktiek
Complexiteit
Interactie
Eindconclusie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Lords of XiditLords of Xidit heeft slechts één minpunt: het ziet er véél complexer uit dan het eigenlijk is. Wie voorbij die aanvankelijke chaos kijkt, ontdekt een relatief eenvoudig spel waarbij je je tegenstanders telkens een stap voor probeert te zijn. Dat vertaalt zich in de unieke puntentelling op het einde van het spel. Je wil niet per se hoogste staan in de eerste twee rangschikkingen, maar gewoon nergens op de laatste plaats. Briljant en elegant.