BoekenBoekrecensiesDe Kronieken van Magie 2: De zieke magiër - Ian Laverman

De Kronieken van Magie 2: De zieke magiër – Ian Laverman

-

Omslag De Kronieken van Magie 2: De zieke magiër

In dit vervolg op De Heer van het woud zijn Dillon, Delia en de rest van de magiërs uit de regenstad van Hamza geraakt, maar niet iedereen heeft het gehaald en de gemoederen onder het gezelschap zijn bedrukt. Bij de pakken blijven neerzitten is echter geen optie, dus trekken ze verder met Dillon als gids en ze schieten lekker op door de sneeuw op weg naar de godenwereld om de bron van magie te redden. Alleen is het gevaar nog niet geweken en onverwachte vijanden duiken op die Dillon en de rest van hun gekozen route afdwingen. Zal het ze lukken om de gevaren te trotseren en hun tocht tot een goed einde te brengen?

Wezens van allerlei soort belagen de magiërs en het verleden van enkele magiërs komt weer boven water drijven. Hierdoor worden sommigen opnieuw met hun fouten geconfronteerd en bij anderen worden oude wonden opengereten. Dillon doet zijn uiterste best om het gezelschap zo snel mogelijk naar de godenwereld te leiden, maar het lot denkt daar anders over. De magiërs rollen van het ene probleem in het andere en samenwerken is het enige dat hen kan redden.

De zieke magiër bouwt soepel verder op het eerste deel in de trilogie en weet de spanning goed op te bouwen.

Race tegen de klok
In De heer van het woud was het al duidelijk dat de magiërs hun queeste zo snel mogelijk moesten volbrengen om de godenwereld en de magie te redden. Deze druk wordt steeds dwingender in De zieke magiër naarmate de reis van het gezelschap vordert. Ze rollen niet alleen van de ene gevaarlijke situatie in de andere, maar niemand is zijn leven zeker tijdens deze hachelijke onderneming. De eerste leden zijn al gesneuveld en dankzij hun snelle, maar gevaarlijke route zullen er nog wel meer slachtoffers vallen. Het gezelschap wordt dus systematisch uitgedund en als ze de bron van magie niet snel vinden, is er misschien niets meer over van hun gezelschap. De spanning bouwt zich dus op, waardoor het ene hoofdstuk overloopt in het andere.

Uiteenlopende personages
De meeste magiërs uit het verhaal werden al voorgesteld in het eerste deel, maar in deel twee krijg je gaandeweg een nog beter beeld van hun goede en minder goede kanten. Dillon is een van de beste en slimste magiërs in de wereld en dat weet hij ook, maar ook hij twijfelt wel eens aan zichzelf en het is leuk om dat te ontdekken dankzij de wisselende perspectieven. De anderen doen dan ook erg hun best om dingen te bedenken om Dillon de loef af te steken, wat tot conversaties leidt die hilarisch zijn bij momenten. Want hoe ze ook hun best doen, Dillon is hen steeds te slim af. Toch weet Dillon niet alles, en al zeker niet op romantisch vlak, en de mannen kunnen het dan ook niet laten om hem te plagen. Zeker de oude bekenden van Dillon en Griffin, die zich een voor een aansluiten bij de groep en waarvan de ene al wat schimmiger is dan de andere, vinden het leuk om de grote Dillon te zien blozen.

Elidor is als dronken magiër af en toe lichtgeraakt, maar dat is nog niets vergeleken met de reacties van Delia op de opmerkingen die de anderen over haar lengte maken. In De heer van het woud had ze al duidelijk moeite met de grapjes over haar lengte en dat wordt in dit tweede deel alleen maar erger. Ze is een pittige dame en reageert elke keer met een enorme uitval als er iets over haar lengte gezegd wordt. Aan de ene kant snap je dat wel, maar aan de andere kant ligt het er wel erg dik op. Met een beetje minder zou het ook overkomen. De andere dames in het gezelschap zijn ook niet voor de poes. Zo is Ysaline met haar vurige persoonlijkheid (letterlijk en figuurlijk) niet iemand die je zomaar aan de kant schuift, en ook de dromerige Lilith heeft meer in haar mars dan je zou denken.

Bekende elementen
Wie erg bekend is met de klassiekers uit het fantasy-genre zal zeker enkele elementen in het verhaal opmerken die sterk lijken op scènes uit o.a. Harry Potter en The Lord of the Rings. Nadat ze de sneeuw in de bergen moesten trotseren, leidt Dillon het gezelschap bijvoorbeeld een mijn in die vroeger een welvarend rijk was. Nog iemand die het rijk Moria herkent? Later komen Dillon en de rest terecht in een jungle waar reusachtige spinnen het voor het zeggen hebben. Deze hebben een spinnenkoning die enorm groot is. Hier kwam Aragog uit Harry Potter en de geheime kamer toch naar boven. Alle grote spinnenwebben doen echter weer denken aan de spinnen uit The Hobbit. Apart lijken die elementen op eerder verschenen verhalen, maar als geheel klopt het wel. Er is nog genoeg verschil met de klassiekers om het verhaal niet erg gekopieerd te laten overkomen en tijdens het lezen lijkt het niet alsof je plots in een andere bekende fantasyklassieker terecht bent gekomen.

Conclusie
De zieke magiër bouwt soepel verder op het eerste deel in de trilogie en weet de spanning goed op te bouwen. Hierdoor is het zeer verlokkelijk om snel nog een hoofdstukje te lezen, om vervolgens uiteindelijk enkele hoofdstukken verder het boek met moeite neer te leggen. De plot op zich is niet bijster gecompliceerd, maar de gesprekken tussen de personages zijn te grappig om je daar aan te storen. Voor wie dus op zoek is naar een leuke en meeslepende boekenreeks voor in de trein of even tussendoor in de pauze, is De kronieken van magie absoluut een aanrader. Deel drie komt in juli uit, dus gelukkig hoeven we niet lang meer te wachten op de ontknoping van deze hilarische en spannende serie!

[product_page sku=”9789463080354″]


De Kronieken van Magie 2: De zieke magiër Boek omslag
De Kronieken van Magie 2: De zieke magiër
De Kronieken van Magie 2

Ian Laverman


9789463080354

Zilverbron

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties